Δελτίο τύπου 06.02.07

by

ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΔΙΧΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ

Δελτίο Τύπου
Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2007

Οι Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας  συνεχίζουν τη δράση τους με στόχο την αναστολή του έργου, όπως τουλάχιστον αυτό έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.. Πρόκειται για ένα ακριβό έργο, το οποίο δεν θα αναβαθμίσει την καθημερινή ζωή  αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει σοβαρά  και μη αναστρέψιμα προβλήματα στην πόλη.
Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα, με έντονα συγκοινωνιακά προβλήματα και πολύ μικρή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος προτείνουν ένα   «μεγάλο έργο» όπως η υποθαλάσσια αρτηρία το οποίο αδιαφορεί για την πόλη ως ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα.  Δεν ενώνει τα δύο άκρα της πόλης αφού έχει μήκος 6,5 χλμ. (από τα οποία μόνο 1,4 χλμ είναι το υποθαλάσσιο τμήμα) αντί για τα 15 χλμ. που απαιτούνται για να ενωθεί η ανατολική με τη δυτική Θεσσαλονίκη και σίγουρα δεν αποτελεί ολοκλήρωση του περιφερειακού δακτυλίου.
Καταστρέφει μία έκταση πρασίνου τουλάχιστον 25 στρεμμάτων από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης.  Εισάγει υψηλή ηχορύπανση και αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση μετατρέποντας αστικές οδούς σε εθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας. Το συγκεκριμένο  «μεγάλο έργο», που  προϋποθέτει την επιβολή διοδίων με τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα επόμενα 30 χρόνια, προτείνει μια ακριβή και ανεπαρκή λύση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να επιτυγχάνει καμία άλλη κυκλοφοριακή βελτίωση. Παρόμοιες λύσεις θεωρούνται από τους ειδικούς επιστήμονες στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α αποτυχημένες και κυρίως ξεπερασμένες.
Η προσεκτική μελέτη της σύμβασης και της εισηγητικής έκθεσης του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαίωσαν την αρνητική επίδραση του έργου στην ποιότητα ζωής, τη λειτουργία, την αναπτυξιακή προοπτική, τη βιωσιμότητα και την αισθητική της πόλης. Οι Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας σε συνεργασία με φορείς και άλλες κινήσεις, υποστήριξαν δύο προσφυγές στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για την κατεδάφιση ιστορικών κτηρίων στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και την Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τους περιβαλλοντικούς όρους  και τις τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων ανατολικά και δυτικά του ιστορικού κέντρου. Επίσης κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την ανάδειξη Αναδόχου του έργου στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας.
Πιστεύουμε πως το θέμα της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους τους βουλευτές της χώρας καθώς παρόμοια προβλήματα και αντίστοιχες ατελέσφορες «λύσεις» είναι πιθανό να απειλήσουν οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας. Οι βουλευτές μας πρέπει να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν  ανεξάρτητα από την  κομματική τους ταυτότητα και να μην αγνοήσουν την αντίδραση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης
Οι  Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας θα απευθυνθούν στους Βουλευτές της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να λάβουν υπόψη τα παραπάνω καθώς δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί νομοθετική ρύθμιση εφόσον εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: