Η Κίνηση Πολιτών

πολίτες της Θεσσαλονίκης αντίθετοι στην κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
Αγίου Μηνά 18, 546 24 Θεσσαλονίκη,
Τηλ. Επικοινωνίας: 2310. 281 695, 267 297
ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: politesthessaloniki@gmail.com

Advertisements

198 Σχόλια to “Η Κίνηση Πολιτών”

 1. viviannametalinou Says:

  Δεν είναι πολίτες της Θεσσαλονίκης μόνο! Εχουμε υποστήριξη και συμμετοχή από ανθρώπους που γεννήθηκαν και εργάζονται στην πόλη αλλά μένουν κάπου πιό έξω! Ηδη είχαμε διαμαρτυρίες ότι τους αποκλείσαμε. Αρα, Ενεργοί πολίτες αντίθετοι με την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη, έργο που επηρρεάζει τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.
  Επίσης, μία παράκλιση: Το Μεταλληνού είναι με 2λ. Μπορεί να διορθωθεί?

 2. Δημήτρης Κοσμίδης Says:

  Δύο ιδέες για την καμπάνια κατά της υποθαλάσσιας

  Σχεδιασμός επικοινωνιακού υλικού (αφίσες, τρικάκια, flyers κ.λπ) με εθελοντική προσφορά επώνυμων σχεδιαστών από Θεσσαλονίκη και αλλού, και προβολή τους αρχικά στο διαδίκτυο και στη συνέχεια σε υπαίθριες εκθέσεις στην πόλη

  Διοργάνωση έκθεσης (με προσφορά έργων εικαστικών και φωτογράφων) τα έσοδα της οποίας θα χρηματοδοτήσουν την καμπάνια.

 3. Aris Papagiannopoulos Says:

  Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά και θετικά:
  Δεδομένο 1: Η υποθαλάσσια θα γίνει γιατί πρέπει και θέλουν να ταιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
  Δεδομένο 2: Κάθε μεγάλο έργο είναι και παράγοντας ευημερίας για τον τόπο που αυτό γίνεται, γιατί δημιουργούνται αλλυσιδωτά πολλές θέσεις εργασίας κλπ κλπ.
  Ζητούμενο: Πως θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τις αρνητικές πλευρές του έργου σε θετικές για το πραγματικό της πόλης.
  Πρόταση: Δεν αρκεί να φωνάζουμε σα μωρά και να λέμε μόνο δε θέλω την υποθαλάσσια και θα κρατήσω την αναπνοή μου αν δεν ακυρώσετε το έργο κλπ.
  Χρειάζεται μελέτη του θέματος και κατάθεση συγκροτημένης τροποποίησης του έργου. Πχ να εκβάλλει στην άκρη του πολεοδομικού συγκροτήματος με μία έξοδο στη Μ. Αλεξάνδρου και άλλη μια κάπου στη Καλαμαριά. Η πάλι να γίνει υπόγειος ο αυτοκινητόδρομος 9 λωρίδων και από πάνω να πεζοδρομηθεί ο μέχρι τώρα αντίστοιχος δρόμος με κάποιο τραμ ενδεχομένως για τη δημόσια συγκοινωνία. Σκέψεις θετικές και προτάσεις με ακράδαντη πίστη ότι θα υλοποιηθούν . Ειδάλλως, η στείρα αντιπολίτευση θα ξεθυμάνει κάποια στιγμή και υποταγμένοι θα θυμόμαστε μετά από χρόνια ότι κάποια στιγμή φωνάξαμε, αλλά τα συμφέροντα ήταν δυνατότερα…

 4. Αντώνης Βαρδουλάκης Says:

  Ακούω ότι η «υποθαλάσσια αρτηρία» θα είναι αυτό που δηλώνει η λέξη: «Υπό-θαλάσσια» και όχι «Υπόγεια».

  Επομένως η αρτηρία αυτή δεν θα γίνει κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα της θάλασσας αλλά επί του πυθμένα.

  Λέγεται ότι η «οροφή» της «υποθαλάσσιας» αυτής αρτηρίας δεν θα εξέχει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά θα βυθίζεται 1 – 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

  Αν τα πράγματα γίνουν κάπως έτσι, δηλαδή «υποθαλάσσια» ή αλλιώς επί του πυθμένα και όχι «υπόγεια», η κοινή λογική υπαγορεύει να προβλέψουμε τα εξής.

  Σε όλη την έκταση της «υποθαλάσσιας», δηλαδή για περίπου 1000 μέτρα, η «υποθαλάσσια» αυτή αρτηρία θα αποτελεί ένα υποθαλάσσιο «φράγμα – εμπόδιο» της κίνησης του νερού.

  Η ανανέωση, λόγω ρευμάτων, του θαλάσσιου νερού στο χώρο μεταξύ του «υποθαλάσσιου φράγματος» και της προκυμαίας, κατά μήκος της οδού Νίκης και μέχρι την ακτή στην περιοχή του Λευκού Πύργου δεν θα είναι πλέον επιτρεπτή.

  Επιπλέον, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις για βιολογικό καθαρισμό των λημμάτων πριν καταλήξουν στον Θερμαϊκό, αυτά συνεχίζουν να καταλήγουν στην θάλασσα, κατά μήκος της οδού Νίκης και στην περιοχή του Λευκού Πύργου (η δυσοσμία που επικρατεί σε πολλά σημεία κατά μήκος της παραλίας πλανάται από καιρού εις καιρό για την επιβεβαίωση του πράγματος).

  Αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών, επομένως, θα είναι με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθεί ένας τεράστιος δύσοσμος βόθρος μεταξύ του υποθαλάσσιου φράγματος και της ακτής, με απρόβλεπτες οικολογικές επιπτώσεις και συνέπειες σε όλη την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο.

  Αναλόγως με την εποχή του έτους και τη θέση της σελήνης, η επιφάνεια της θάλασσας μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο δεν είναι σταθερή αλλά, λόγω παλιρροϊκών φαινομένων, μεταβάλλεται. Είναι δηλαδή πιθανόν, κάποια στιγμή, η οροφή της αρτηρίας να εμφανιστεί πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και η έξοδος από τον «βόθρο» με πλωτά μέσα να είναι πλέον αδύνατη.

  Α. Βαρδουλάκης

 5. Γιώργος Δημαρέλος Says:

  Ως συγκοινωνιολόγος είμαι κατά αυτής της υποθαλάσσιας. Ως παιδί, μου άρεζαν οι μύθοι του Αισώπου και ως φίλαθλος του ποδοσφαίρου μου την «σπάει» ο εύκολος καταλογισμός του πέναλτυ… Πως μπορούν αυτά τα τρία γεγονότα να δέσουν αρμονικά σε ένα άρθρο? Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

  Σε όλες τις πόλεις του αναπτυγμένου κόσμου ο προσανατολισμός των συγκοινωνιολόγων και των εχόντων την εξουσία είναι η αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ και η ενθάρρυνση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Έτσι απλά, αυτό πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Τώρα θα πείτε: «Μα τα ΜΜΜ στη Θεσσαλονίκη είναι το εξής ένα (ο ΟΑΣΘ) και αυτό σε άθλια κατάσταση πολλές φορές», ειδικά δε όταν το συγκρίνει κανείς με αντίστοιχα αστικά λεωφορεία των πόλεων του εξωτερικού. Συμφωνώ απολύτως! Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κάνουμε τα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης πραγματικά ανταγωνιστικά? Έχουμε αναβαθμίσει την ποιότητα των λεωφορείων, έτσι ώστε να χαιρόμαστε που τα χρησιμοποιούμε? Έχουμε επεκτείνει τους λεωφορειόδρομους σε όλη την πόλη για να κινούνται αυτά άνετα στους δρόμους με την κατάλληλη αστυνόμευση? Έχουμε ικανό αριθμό δρομολογίων που να εξυπηρετούν γρήγορα όλες τις περιοχές της πόλης, εκμεταλλευόμενοι τον Περιφερειακό με express δρομολόγια? Έχουμε λάβει υπόψη τις ευεργετικές ιδιότητες της απαιτούμενης επέκτασης του Μετρό προς όλη την πόλη? Έχουμε κάνει περιφερειακά parking? Η απάντηση είναι βεβαίως ΟΧΙ. Άρα γιατί καταφεύγουμε στον εύκολο καταλογισμό της «εσχάτης των ποινών» (όπως αποκαλείται στην ποδοσφαιρική ορολογία το πέναλτυ)?

  Γιατί καταφεύγουμε στην παυσίπονη –και όχι θεραπευτική- δράση της δημιουργίας ενός ακόμα οδικού άξονα που, αν όχι εν τη γεννέσει του, πολύ σύντομα θα ξαναδημιουργήσει προβλήματα στην πόλη?

  Κάποιος άλλος θα πει: «Δηλαδή εμείς που έχουμε αυτοκίνητο θα μας αναγκάσεις να χρησιμοποιούμε ντε και καλά τα ΜΜΜ?». Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Σε ένα μύθο του Αισώπου ο άνεμος και ο ήλιος βάλαν στοίχημα για το ποιος από τους δύο θα καταφέρει να βγάλει από τα ρούχα του έναν περαστικό. Ο άνεμος δια της βίας προσπάθησε αυξάνοντας την ένταση του να πετάξει τα ρούχα του περαστικού από πάνω του. Το αποτέλεσμα ήταν αυτός να κουκουλώνεται όλο και πιο πολύ. Ο ήλιος με τη σειρά του απλά και γλυκά δυνάμωσε την ακτινοβολία του και ζέστανε τον περαστικό και αυτός έβγαλε τα ρούχα του… Μεταφορικά λοιπόν, έτσι θα πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη μας… Δεν θα ήθελα να ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ κανένας να μη χρησιμοποιεί το ΙΧ του. Θα ήθελα να είναι συνειδητή ΕΠΙΛΟΓΗ η χρήση των ΜΜΜ, επειδή απλά θεωρούνται καλύτερο μέσο μεταφοράς. Ας προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό και αν δεν τα καταφέρουμε τότε ας σφυριχτεί το πέναλτυ… Αλλά ας είναι ένα σφύριγμα το οποίο όλοι το είδαμε να συμβαίνει και όλοι συμφωνούμε ότι έπρεπε να δοθεί…

 6. Ρουμελιώτης Φίλιππος Says:

  Η θεοποίηση του αυτοκινήτου

  Είναι προφανής η μικροαστική αντίληψη των «αρχόντων» της Θεσσαλονίκης για το αυτοκίνητο. Για κάποιο λόγο αυτό το «σύμβολο υπανάπτυξης» χαίρει θαυμασμού και εκτίμησης.
  Επιτρέπεται να κυκλοφορεί και να παρκάρει παντού και για χάρη του μπορούν να ρίξουν εκατοντάδες τόνους τσιμέντο στη θάλασσα κόβοντας μεγάλο μέρος του πρασίνου. Η αισθητική της πόλης χειροτερεύει, επιτρέποντας στο τετράτροχο «υιό» να κινείται ελεύθερα στης οδικές αρτηρίες του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια ζει ένα εντυπωσιακό μεσαίωνα. Οι εναλλακτικές λύσεις για την κυκλοφορία όπως τραμ, μίνι μπας, ποδήλατα, θαλάσσια σκάφη, μετρό κλπ δεν φαίνεται να συγκινούν αφού προφανώς οι «άρχοντες» της πόλεις διακρίνονται για την ημιμάθεια τους, την έλλειψη ενημέρωσης και τα μικρό- οικονομικό-πολιτικά τους συμφέροντα. Μου προκαλείται η εξής απορία: Όταν (αν) ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δεν αισθάνονται την ανάγκη να εφαρμόσουν τις απλές, οικονομικές και προπάντων οικολογικές ιδέες που βλέπουν, στην πόλη που διοικούν; Προφανώς όχι, αφού τα αφτιά και τα μάτια των απαίδευτων και υπανάπτυκτων κατά κανόνα είναι κλειστά ενώ το μόνο που δουλεύει άψογα είναι το στόμα και η γλώσσα τους.

 7. Ασμοδαίος Says:

  Μία ιδέα: αφού ο φτερωτός δεν πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα, γιατί δεν αναλαμβάνεται εσείς πρωτοβουλία μέσω συγκέντρωσης υπογραφών για να γίνει;

  Για τα σχετικά στο άρθρο 216 (εάν δε με απατά η μνήμη μου) του νέου κώδικα δήμου και κοινοτήτων.

 8. Κοσμίδης Μ. Says:

  Είμαι κάτοικος θεσ/νίκης που εργάζομαι στη Πιερία και είμαι χαρακτηριστικός πελάτης-στόχος της υποθαλάσσιας.
  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το έργο είναι άσκοπο. Το αποτέλεσμα του θα είναι λιγότερο αποδοτικό από την απλή τήρηση της απαγόρευσης της στάθμευσης στη δυτικό είσοδο και την Νίκης και έναν τροχονόμο στο Πύργο.
  Αυτό που με στεναχωρεί όμως, είναι ότι αναγκάζομαι να παίρνω το αυτοκίνητο μου, να πληρώνω 4 + 1? ευρώ διόδια, ενώ θα προτιμούσα να επιλέγω ένα προαστιακό σιδηρόδρομο ενταγμένος σε ένα αποδοτικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Θα ήθελα σαν πολίτης να δω αναλογιστικές μελέτες που θα αξιολογούν όλες τις δυνατές λύσεις, για να πειστώ για την επιλογή της υποθαλάσσιας και να δεχθώ το λογικό του κόστους του.
  Θυμάμαι τις αντιδράσεις του ΣΑΘ για την αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης πριν από αρκετά χρόνια που ήταν υπό μελέτη η επέκταση της παραλίας στη Νίκης και αναρωτιέμαι ποιά είναι σημερινή τους τοποθέτηση.

 9. Παναγιωτόπουλος Χρήστος Says:

  Yποθαλάσσια και Θεματικά πάρκα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγες μέρες οι μπουλτόζες του Δήμου «τα έβαλαν» με τα δέντρα της νέας Παραλίας. Δείτε το βίντεο:

  Στο χώρο αυτό θα γίνουν τα θεματικά πάρκα με νέες δεντροστοιχίες. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2007. Στο ίδιο μέρος και φαντάζομαι λίγο αργότερα θα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου-συνέχεια της υποθαλάσσιας οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλτοποίηση μεγάλου μέρους του «θεματικού πρασίνου»…
  Φοβερή σύλληψη!

 10. Διαμαντιδης Δημητρης Says:

  για να εχουμε πιθανοτητες αποτροπης αυτου του τερατουργηματος το οποιο

  απλα θα κανει την πολη μας ακομα πιο ασχημη και αφιλοξενη και

  ορισμενους θρασυδειλους τυπους πιο… πλουσιους χρειαζεται ενημερωση –

  διαφημιση.Μονο μια τεραστια καμπανια πιο εντονη και δυναμικη απο αυτη

  που τωρα γινεται τωρα (μια καμπανια απο τη οποια θα ενημερωθουν ολοι οι

  θεσσαλονικεις) εχουμε πιθανοτητες να αφυπνισουμε τον κοσμο.Και οι

  ενημερωμενοι πολιτες εχουν τεραστια δυναμη και θα ανατρεψουν τις

  απαξιωτικες για αυτους αποφασεις που προσπαθουν να τους επιβαλλουν

  καποιοι θρασυδειλοι αλητες…

 11. Manos Says:

  To video apo thn sygentrosi diamartyrias:
  http://www.youtube.com/profile?user=MANOSEXTRA

 12. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης Says:

  Υπάρχουν νέα απ’τους δικηγόρους;

 13. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Όλοι εσείς που διαμαρτύρεστε για την υποθαλάσσια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε γίνει καταγέλαστοι στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Και αυτό διότι τα κίνητρά σας είναι αμιγώς ιδιοτελή, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εσάς ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, ή σε όμορες περιοχές! Όπως π.χ. η περινούστατη Βιβιάννα (κατά κόσμον Βασιλική) Μεταλληνού, η οποία κατοικεί 28ης Οκτωβρίου 4 (Φάληρο φυσικά), ακριβώς απέναντι από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης και το τηλέφωνό της είναι 2310 886850! Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής σας επιτροπής! Αυτό που πραγματικά δεν θέλετε είναι η όχληση από τα έργα και την κυκλοφορία της υποθαλάσσιας όταν ολοκληρωθεί. Αντί όμως να βγείτε και να το δηλώσετε ευθαρσώς, εξαιτίας της γελοίας υποκρισίας, μικροψυχίας, κακοήθειας, εμπάθειας καθώς και του αχαλίνωτου κομπλεξισμού που σας διακατέχει, χρησιμοποιείτε προφάσεις εν αμαρτίαις, όπως οι διαβόητες αποθήκες στο λιμάνι, που όχι μόνο δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ιστορική και πολιτιστική αξία, αλλά δεν αξίζουν πια ούτε τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένες και για τις οποίες χύνετε ποταμούς κροκοδείλειων δακρύων! Σαν δεν ντρέπεστε γλοιώδη και υποκριτικά ανθρωπάκια!!! Έχετε την εντύπωση ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι τρώμε κουτόχορτο; Ή μήπως ζηλέψατε τις λυσσαλέες αντιδράσεις των κοντογειτόνων σας στη Λεωφόρο Νίκης που έβαλαν λυτούς και δεμένους πριν από χρόνια και πέτυχαν να ακυρωθεί ένα μεγαλόπνοο έργο για την πόλη, την επέκταση της παλιάς παραλίας, με το υποκριτικότατο πρόσχημα ότι θα αλλοιωθεί δήθεν το πρόσωπο της πόλης; Όλοι αυτοί οι βαρύγδουποι και μεγαλόσχημοι, πλήρωσαν τα διαμερίσματά τους με ράβδους χρυσού, για να είναι πρώτο κύμα. Ποιός λογαριάζει τις ανάγκες των υπολοίπων Θεσσαλονικέων; Ως πότε όμως αυτή η πόλη θα είναι υποχείριο των κάθε λογής αντιδρώντων που νομίζουν ότι θίγονται από κάποιο έργο; Όσο για τα αιθεροβατούντα επιχειρήματα που διάβασα στο ιστολόγιο, τα μόνα άξια λόγου είναι αυτά του Άρη Παπαγιαννόπουλου. Όλα τα υπόλοιπα είναι για γέλια. Και εγώ θα ήθελα να ζω σε μια πόλη όπως το Άμστερνταμ, με δίκτυο ποδηλατοδρόμων, άριστες οδικές, σιδηροδρομικές και παράκτιες συγκοινωνίες. Άλλο όμως το ευκταίο και άλλο το εφικτό. Προσπαθείτε όλοι να παραστήσετε τους περισπούδαστους συγκοινωνιολόγους, χωρίς καν να έχετε μελετήσει, έστω και ακροθιγώς το έργο. Το μόνο σας επιχείρημα είναι : Εγώ ενοχλούμαι από την υποθαλάσσια, άρα την απορρίπτω! Ε, λοιπόν ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΘΕΙΤΕ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ!!! Αυτό είναι και αν σας αρέσει! Αν δεν σας αρέσει ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΕ!!! Το έργο θα γίνει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, όσο αλαζονικό ή φασιστικό και αν σας ακούγεται αυτό. Και μια που ανέφερα το Άμστερνταμ, πηγαίνετε στην Ολλανδία να δείτε πόσες και τί είδους υποθαλλάσσιες αρτηρίες έχουν!
  Τέλος θα ήθελα να σας προτείνω, με τον πιο προκλητικό και αγενή τρόπο που θα μπορούσα να επιστρατεύσω, ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΤΕ για το καλό της πόλης. Και έχετε υπόψη σας ότι αρκετοί από εμάς, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μια αντί-κίνηση πολιτών ΥΠΕΡ της υποθαλάσσιας και σκοπεύουμε να κινηθούμε δικαστικά εναντίον σας! (ΔΕΝ είναι κούφια απειλή αυτό!)

 14. Πολίτης Says:

  Ο παραπάνω κύριος έχει «εξαιρετικά» επιχειρήματα υπέρ του έργου-καταστροφή της υποθαλάσσιας κοροιδίας. Έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το πού μένει ο κάθε πολίτης που διαμαρτύρεται… Φυσικά είναι πασιφανές από το ήθος και το ύφος του κυρίου ότι δεν έχει το ικανό διανοητικό διαμέτρημα για να επικαλεσθεί οποιοδήποτε σοβαρό επιχειρήμα υπέρ της αποψής του.

  Είναι ΤΡΑΓΙΚΟ το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας έτσι όπως εμφανίζεται στην εγκεκριμένη μελέτη. Θα καταστρέψει το μοναδικό μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις άλλες πόλεις ήτοι την αμεσότητα με τη θάλασσα. Η πόλη θα αποκοπεί από τη Θάλασσα εξαιτίας της διαπλάτυνσης του παραλιακού αυτοκινητοδρόμου από το ύψος του Μακ.Παλλάς μέχρι την οδό Π.Συνδίκα. Επιπλέον η Υποθαλάσσια δεν παρακάμπτει την πόλη και δημιουργεί τεράστιο φόρτο αυτοκινήτων στην παραλιακή λεωφόρο και κυρίως στην οδό Ανθέων. Αυτά τα αυτοκίνητα έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποθαρρυνθούν από το να περνούν μέσα από τη Θεσσαλονίκη (θα υπάρχει το Μετρό μεχρι τότε και μπορεί εύκολα να βελτιωθεί πολύ η δημόσια συγκοινωνία). Εάν υποθέσουμε ότι το έργο γίνει, σύμφωνα με κυκλοφοριακές μελέτες ο κορεσμός της αρτηρίας θα επέλθει σε λίγα χρόνια μια και ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται πολύ γρήγορα στην Θεσσαλονίκη. Ακόμη και εάν αγνοήσουμε την αύξηση των αυτοκινήτων, την τραγική μείωση του παραλιακού πάρκου που προυποθέτει το έργο, το επιπλέον κίνητρο στη χρήση ι.χ. που δίνει, όταν τα αυτοκίνητα φτάνουν λίγα μέτρα πιο πέρα από την έξοδο της Αρτηρίας στην οδό Ανθέων (όπου θα λιγοστεύουν οι λωρίδες κυκλοφορίας) τί θα κάνουν; Θα πετάξουν; Επιπλέον, οι σταθμοί διοδίων που προβλέπει είναι μία τραγική λύση αισθητικά και οικονομικά. Τα περιβαλλοντικά και αισθητικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν η ‘εισβολή’ κατά αρκετά μέτρα (μέχρι 18!) της παραλιακής λεωφόρου στο παρακείμενο πάρκο, το κόψιμο πολύ μεγάλου αριθμού δέντρων (λες και έχουμε πολλά στη Θεσσαλονίνη…), τα φουγάρα εξαερισμού και τα υαλοπετάσματα ήχου που προβλέπει είναι η χειρότερη θανατική καταδίκη της πόλης. Πουθενά στην Ευρώπη (και φυσικά ούτε στην Ολλανδία την οποία επικαλείται ο ανωτέρω κύριος) δεν εκτελούνται τέτοιου είδους έργα-τερατουργήματα που αυξάνουν την κίνηση των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και μειώνουν το πράσινο. Σταμάτημα του έργου τώρα! Η μόνη δυνατή ανάλογη λύση άξια να εξετασθεί (ενδεχομένως χωρίς να είναι και αυτή απολύτως απαραίτητη) είναι αυτή που μπορεί να δρομολογηθεί μόνο με παράκαμψη της πόλης υποθαλασσίως και με έξοδο στην οδό Πόντου όπως προβλέπει και η πρόταση του Ρυθμιστικού θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ πολύ.
  Υστ.: Όσον αφορά το δικαίωμα των οιονδήποτε ανθρώπων να εκφέρουν άποψη και να διαμαρτύρωνται μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο δικαίου (θέμα το οποίο θίγει ο ανωτέρω κύριος), η κοινωνιά μας δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τον διάλογο και την εκφορά λόγου. Ακόμα και όταν αυτός, όπως στην δική του περίπτωση, δεν έχει να προσφέρει κανένα λογικό επιχείρημα και να στοιχειοθετεί μία σοβαρή άποψη υπέρ του τερατουργήματους που υπερασπίζεται. Αυτό που είναι ανησυχητικό και στο οποίο πρέπει να αντιδράσουμε είναι το γεγονός ότι τα επιχειρήματα των «εμπνευστών» της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας είναι ανάλογης «σοβαρότητας» με το ύφος και τα «επιχειρήματα» του ανωτέρω κυρίου…

 15. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Τα περί «διανοητικού διαμετρήματος», σας τα επιστρέφω αυτούσια, λέγοντάς σας ότι μάλλον φτύνετε το είδωλό σας στον καθρέπτη!
  Επί της ουσίας, το μόνο «τραγικό» στο έργο είναι οι ανόητες και ιδιοτελείς αντιδράσεις σας. Θα σας συνιστούσα να μελετήσετε καλύτερα τις λεπτομέρειες. Διότι εάν το κάνετε, θα διαπιστώσετε ότι το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο συγκοινωνιακό σχεδιασμό, που αφορά ΟΛΗ τη πόλη, και δεν είναι ένα αποκομμένο»τερατούργημα» που θα ενοχλήσει τη νωχέλεια και μακαριότητα της ειδυλλιακής γειτονιάς σας! Όσο αναφορά τα αισθητικά προβλήματα που λέτε ότι ανακύπτουν (φουγάρα,υαλοπετάσματα κ.λ.π.), αυτά χαρακτηρίζονται ήσσονος σημασίας, δεδομένου ότι θα σχεδιαστούν από αρχιτέκτονες, ώστε να μοιάζουν με γλυπτά! (Αν δείτε τη μακέτα των «φουγάρων», σε τίποτε δεν θυμίζουν τη λειτουργία τους και είναι έργα τέχνης!). Και εν πάση περιπτώσει, ΔΕΝ σας είδα να αντιδράτε όλοι εσείς, όταν πριν από χρόνια κτίστηκε ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ναός των Κυρίλλου και Μεθοδίου, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ το αλσύλιο που βρίσκονταν εκεί! Και ο νοών νοείτο!
  Σχετικά με τα «καημένα τα δεντράκια» που ΦΥΣΙΚΑ θα κοπούν, σας αντιπαραθέτω το εξής: Όταν άρχισαν τα έργα του ΜΕΤΡΟ το περασμένο καλοκαίρι, η κοινοπραξία ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΕ να κόψει ΔΕΚΑΔΕΣ δέντρα, τόσο στη Μοναστηρίου όσο και στο πάρκο του Σιδ.Σταθμού, που εγκαταστάθηκε το κεντρικό εργοτάξιο. Πολλά από αυτά ήταν μάλιστα ηλικίας 40 ετών! Σύμφωνα λοιπόν με την ταπεινή σας άποψη, (που απορρέει μάλλον από το διανοητικό σας διαμέτρημα!), ΔΕΝ θα έπρεπε να προχωρήσει το εν λόγω έργο, εξαιτίας ορισμένων δέντρων! Κατά την ίδια λογική, δεν θα έπρεπε να γίνει και ο περιφερειακός της Θεσσαλονίκης, έστω και αν αυτό είχε ολέθρια αποτελέσματα για την πόλη από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ άποψης και κυκλοφοριακού φόρτου, για να μην ενοχληθούν κάποια δεντράκια ή τα πουλάκια τους! Αν αυτά είναι «επιχειρήματα», τότε μάλλον αξίζετε το «διαμέτρημά» σας!
  Αναφορικά με την Ολλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη, φαίνεται ότι τα ταξίδια σας στο εξωτερικό εξαντλούνται σε επισκέψεις μουσείων και γκαλερί! Η Ολλανδία φτιάχνει ακόμα και τεχνητά νησιά, καθώς και αιολικά πάρκα μέσα στη θάλασσα! Βέβαια έχει το ευτύχημα να κατοικείται από ανθρώπους που κοιτούν μπροστά προτάσσοντας το γενικότερο καλό, και όχι από εγωιστές φίλαυτους που κοιτούν μόνο την ησυχία της γειτονίτσας τους!
  Γενικά όλα τα «επιχειρήματά» σας, εμφορούνται από μια ακατάσχετη καταστροφολογία και διαπνέονται από όζουσα μεροληψία, που το μόνο που καταφέρνει, είναι να διατρανώνει τη γύμνια της έωλης συλλογιστικής σας!
  Τέλος, επειδή αναφέρατε το «δικαίωμα των οιονδήποτε να εκφέρουν άποψη», λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά εσείς παρερμηνεύσατε το πράγματι σεβαστό αυτό δικαίωμα, με το:»σαμποτάρουμε το έργο με κάθε τρόπο και επιβάλλουμε τη θέλησή μας, διότι μας ενοχλεί!».
  Ε, λοιπόν ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 16. enhmeros Says:

  χμμ

  πολύ ενδιαφέρουσα η πρακτική του «υποθαλάσσιου». Φασισμός, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, και διαπόμπευση όσων διαφωνούν βγάζοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Μπράβο ρε μεγάλε. Ξέρουμε και εμείς να ψάχνουμε τον κατάλογο του ΟΤΕ.

  ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ γράψε και εσύ το ονοματεπώνυμό σου, τη διεύθυνσή σου και το τηλέφωνό σου. Ειδάλλως είσαι κατάπτυστος συκοφάντης.

  Αναρωτιέμαι μόνο. εφόσον όπως λέει ο «φίλος», όσοι αντιτίθενται στην υποθαλάσσια το κάνουν από προσωπικό τους συμφέρον τότε όσοι την υπερασπίζονται τόσο φανατικά όσο ο ίδιος γιατί το κάνουν;

  Το κάνουν από αγνή αγάπη στην πόλη και στους συμπολίτες, επειδή θέλουν να λυθεί το κυκλοφοριακο ή επειδή νομίζουν ότι θα μειωθεί η ρύπανση όπως ισχυρίζεται η Δημαρχάρα μας;

  Ή μήπως επειδή πρόκειται για μια μεγάλη εργολαβία γύρω από την οποία κινούνται τεράστια οικονομικά συμφέροντα από τα οποία ωφελούνται και οι ίδιοι;

  Η κοινοπραξία του έργου (βλ. Μπόμπολας) που μέχρι τώρα δεν είχε δει ζεστά το θέμα τώρα αρχίζει να συζητάει και να ψάχνει το θέμα μετρώντας αντιδράσεις. Ο σχεδιασμός και η μελέτη του έργου ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα και πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή.

  Ο φίλος παραπάνω τυχαίνει να ξέρει λεπτομέρειες περισσότερες απ’ όσες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ας συμπεράνω λοιπόν και εγώ, σύμφωνα με τη δική του λογική, ότι έχει προσωπικά συμφέροντα στο να γίνει αυτό το έργο.

  Ας γνωρίζει πάντως ότι εγώ που κατοικώ στην Άνω Πόλη και γνωρίζω 2-3 πραγματάκια για θέματα κυκλοφορίας και πολεοδομίας και έχω δει κάποιες πόλεις της Ευρώπης θεωρώ ότι η Υποθαλάσσια όπως (δεν) σχεδιάστηκε θα είναι ένα μεγάλο έγκλημα στην βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

  ΥΓ: όταν ήταν να χτιστεί το τερατούργημα της εκκλησίας Κ&Μ φυσικά και υπήρξαν αντιδράσεις με συλλογή υπογραφών τις οποίες προφανώς και δεν (θέλει να) γνωρίζει ο φίλος. Μόνο που ήταν άλλες εποχές, οι δυνατότητες αντίδρασης περιορισμένες, η διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είχε ακόμα καθιερωθεί από την ΕΕ, η Εκκλησία δεν παίρνει άδειες από πολεοδομία άρα δεν υπάρχει τρόπος προσβολής και φυσικά η Εκκκλησία στη Θεσσαλονίκη είναι κράτος εν κράτει.

 17. papadopoulos vasilis Says:

  Ypothalassie eimaste mazi sou i ypothalassia prepei na ginei kai tha ginei.an sas provlimatizei toso polli auti i ypothalassia,kai ean einai toso katastrofiki gia to perivallon toteti na poun i aggloi kai i galloi gia tin syragga tis magxis?afiste vre paidia min eiste mizeroi.afiste na ginoun erga stin thessaloniki mas.nomizetai oti ean akyrwthei i ypothalassia den tha fagwthoun ta xrimata?me to na akyrwthei i ypothalassia simainei oti den theloume erga den theloume anaptiksi den theloume tipote theloume mono tin mizeria mas.o ypothalassiws kala ta leei.eimai poli sigouros ypothalassie oti ean den tha ypirxan diodia alla eitan eleytheri i prosvasi stin ypothalassia autoi oi anthrwpoi pou twra den theloun den tha eixan toulaxiston toses polles antiriseis.den einai mono opisthodromiki theloun lene tis palies apothikes tou limaniou!!!!!
  apo pote exete na tis deite kurioi?eiste mizeroi kai tsigounides.auto tha thelete na lete sto mellon sta paidia sas?ta lete me kamari,(eimoun kai egw kata tis ypothalassias artirias)evala kai egw to litharaki mou giana min ginei,mpravo sas

 18. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φίλτατε «ΕΝΗΜΕΡΕ»
  Οφείλω να ομολογήσω ότι πέτυχες διάνα! Όντως τα κίνητρά μου για την υπεράσπιση της υποθαλάσσιας, είναι αμιγώς ιδιοτελή. Όχι όμως αυτά που υπονοείς. Είμαι βλέπεις ένας από τους χιλιάδες εποχούμενους που αναγκάζονται λόγω της φύσεως του επαγγέλματός τους, να διατρέχουν την πόλη με καύσωνα ή παγωνιά και να κολλούν κάθε φορά στη Κουντουριώτου, δαπανώντας κατά μέσο όρο ΜΙΣΗ ώρα από τον πολύτιμο χρόνο τους, κάθε φορά που αποτολμούν να «εισβάλλουν» στη πόλη από τη Δυτική είσοδο και να φθάσουν στη Καλαμαριά. Για να μη μιλήσω για την αντίθετη διαδρομή που είναι τραγωδία. Όπως καταλαβαίνεις, προβλέπεται να είμαι από τους κύριους χρήστες της αρτηρίας αυτής και ως εκ τούτου, άμεσα ενδιαφερόμενος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το κίνητρό μου. Έχω βαρεθεί σε αυτή τη πόλη, τη μιζέρια της μόνιμης αντίδρασης σε οτιδήποτε πάει να υλοποιηθεί, από αιθεροβατούντες πάσης φύσεως, οι οποίοι κλεισμένοι στο πολυτελές περιτύλιγμα του γυάλινου κόσμου τους, διακατέχονται από τη τάση να εκφέρουν άποψη επί παντός έργου υποδομής, ως οι μόνοι ειδήμονες και μάλιστα να θέλουν να την επιβάλλουν κιόλας, υπακούοντας τυφλά στην ιδιοτέλειά τους. Ωραία λοιπόν φίλε «Ενήμερε», να ΜΗΝ γίνει ΚΑΝΕΝΑ έργο στη πόλη! Να σταματήσει το Μετρό διότι «ενοχλούνται» οι καταστηματάρχες και ίσως θα ήταν καλύτερα να έχουμε τραμ, για να μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στη κυκλοφοριακή συμφόρηση! Να μη γίνει η υποθαλάσσια διότι τα έργα και αργότερα η κυκλοφορία θα χαλάσει το prestige της πανάκριβης γειτονιάς μας! Να μην γίνει η επέκταση του διαδρόμου προσ/απογείωσης στο αεροδρόμιο, διότι μπορεί, ίσως, πιθανόν, ενδεχομένως, μήπως τυχόν μετά από χρόνια, να χαλάσει η ειδυλλιακή αμμουδίτσα μας από τις «εξαμμώσεις» που θα δημιουργηθούν από ….τα θαλάσσια ρεύματα! (Άλλη γελοιότητα αυτή που εκπορεύεται φυσικά από κάποιους κατοίκους της Περαίας!). Να μην γίνει η εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης. Αρκετά ενοχλήθηκαν τα δεντράκια και τα πουλάκια από την υπάρχουσα περιφερειακή. Να μην τα ενοχλήσουμε άλλο. Να ζητήσουμε μόνο από το κράτος να μας αντικαταστήσει τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουμε για τα αυτοκίνητά μας, με φόρο ακίνητης περιουσίας! Σου ακούγεται υπεραπλουστευτικό ή «ψευτοδίλλημα»;
  Και όμως όλους εσάς, δεν σας ενδιαφέρει ο άνθρωπος του βιοποριστικού κάματου που ξοδεύει μια περιουσία σε καύσιμα κολλημένος στη κίνηση της ασφυκτικά γεμάτης από αυτοκίνητα πόλης. Έχετε την πολυτέλεια να κατοικείτε στην Άνω Πόλη (με συμφέροντα ενδεχομένως «προς παραλία μεριά», διατί να το κρύψωμεν άλλωστε), να βλέπετε τα πράγματα αφ’υψηλού και να αποφαίνεστε ως πάπες ότι το έργο αυτό είναι περίπου «καταστροφή». Μα το έργο αυτό το επιβάλλει η απλή λογική. Κατοικούμε σε μια πόλη που τη διατρέχουν τέσσερις ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΙ οδικοί άξονες. Η μόνη διέξοδος είναι να χρησιμοποιήσουμε το αναξιοποίητο θαλάσσιο μέτωπο. Αν σκεφτεί κανείς τη σπατάλη σε κάυσιμα που συντελείται καθημερινά από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και τη μόλυνση που αυτά επιφέρουν, είναι εύκολο να καταλάβει την αναγκαιότητα ύπαρξης της αρτηρίας. Όσο για το ποιός θα την κατασκευάσει, με αφήνει παντελώς αδιάφορο. Ούτως ή άλλως, οι εθνικοί μας «νταβατζήδες» είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι. Ακόμα και ο διάολος να την έφτιαχνε, εγώ θα χειροκροτούσα.
  Φυσικά κανένας εχέφρων δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι η υποθαλάσσια θα αποτελέσει πανάκεια για το κυκλοφοριακό της πόλης. Η κυκλοφορία που προβλέπεται να «ανακουφίσει», δεν ξεπερνά το δέκα τοις εκατό της συνολικής κυκλοφορίας του αστικού πολεοδομικού συγκροτήματος. Θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις και υποστηρικτικά έργα, που με εφαλτήριο την αρτηρία θα (μπορούσαν να) υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα. Π.χ. ανισόπεδοι κόμβοι στο Συντριβάνι, στη ΧΑΝΘ και τη Πλατεία Δημοκρατίας. Εμείς λοιπόν οι πολίτες που διαβιούμε στην δύσμοιρη αυτή πόλη, θα έπρεπε να πιέζουμε για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ όσο το δυνατόν περισσότερων έργων και όχι για την ακύρωσή τους. Θα έπρεπε να απαιτήσουμε ΔΥΟ υποθαλλάσσιες και όχι μία! Η άλλη θα μπορούσε να παίξει το ρόλο της εξωτερικής περιφερειακής, ενώνοντας τα δύο άκρα του Θερμαϊκού Καλοχώρι-Περαία και σχηματίζοντας δακτύλιο με την υπάρχουσα περιφερειακή. Ακούγεται μαξιμαλιστικό, αλλά αυτά είναι πραγματικότητα σε «κάποιες πόλεις της Ευρώπης» που ίσως έχεις δεί φίλτατε «Ενήμερε».
  Σχετικά με τις μακέτες των «φουγάρων», διότι μάλλον εκεί αναφέρεσαι όταν γράφεις ότι γνωρίζω λεπτομέρειες που δεν δημοσιοποιήθηκαν, τις είδα σε μια παρουσίαση στη τηλεόραση.
  Όσο αναφορά δε τα περί συκοφαντίας, θα σου υποβάλλω μερικά πολύ απλά ερωτήματα. Πώς θα αντιμετώπιζες σήμερα, με την τωρινή γνώση των πραγμάτων, όλους εκείνους τους φαιδρούς και ανόητους «οικολογίζοντες»,
  που προσπαθούν να κρύψουν τον διαταραγμένο τους ψυχισμό, πίσω από δήθεν οικολογικές ανησυχίες, οι οποίοι προσέφυγαν τότε και μάλιστα αλλεπάλληλες φορές στο Συμβούλιο Επικρατείας, για να ακυρωθεί η κατασκευή του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης; Φαντάζεσαι να είχαν πετύχει το σκοπό τους και όλα αυτά τα αυτοκίνητα να διέρχονταν μέσα από την πόλη; Το ξέρεις ότι εξαιτίας των παράλογων προσφυγών τους, καθυστέρησαν οι ανισόπεδοι κόμβοι, με αποτέλεσμα να προκληθούν ΑΠΕΙΡΑ ατυχήματα στα φανάρια των εξόδων και να χαθούν και ανθρώπινες ζωές; Αυτός είναι ο λόγος που οι ανισόπεδοι κόμβοι του περιφερειακού, κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων και ΛΑΘΟΣ, αντί εξ αρχής και σωστά.
  Θα τους αντιμετώπιζες λοιπόν ως «πολίτες που έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν άποψη» και να την επιβάλλουν ενίοτε; Μπορεί αγαπητέ «Ενήμερε» να είμαι αρκούντως αιχμηρός στα σχόλιά μου, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβετε και όλοι εσείς οι αντιδρώντες, ότι εγείρετε την μήνιν όλων υμών των υπολοίπων, που σε τελική ανάλυση είμαστε και πλειοψηφία. Εκτός και αν την θέληση της πλειοψηφίας, την εκλαμβάνετε ως φασισμό.
  Υ.Γ. Γνωρίζω κάλλιστα την «συλλογή υπογραφών» για τον ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου. Δεν θυμάμαι όμως ΚΑΜΙΑ προσφυγή στο συμβούλιο Επικρατείας, ούτε εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων, δεδομένου ότι ο ναός είναι παράνομος και κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την παρανομία και ας ήταν «άλλες εποχές», ούτε θυμάμαι οι κάτοικοι να επέδειξαν τις λυσσώδεις αντιδράσεις που επιδεικνύουν σήμερα για την υποθαλάσσια.

 19. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Εν τη ρύμη της γραφής, έκανα και ορθογραφικό λάθος, στο προηγηθέν μήνυμά μου! Στην τελευταία παράγροφο και για την σωστή κατανόηση του κειμένου, αντικαταστήστε το «υμών των υπολοίπων», με το σωστό «ημών των υπολοίπων».

 20. papadopoulos vasilis Says:

  yparxei kapio site gia tin ypothalassia pou mporoume na enimeronomaste?na mathainoume tin ekseliksi tou ergou?eyxaristw!

 21. enhmeros Says:

  ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕ,

  θα σου πρότεινα να απεξαρτηθείς από το ΙΧ σου και να ξεχάσεις την οδό Κουντουριώτη. Αν είναι μέρος της δουλειάς σου ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις δουλειά. Βλέπω ότι έχεις άνεση στο γράψιμο και πολύ διαθέσιμο χρόνο οπότε ίσως να μπορείς να τα αξιοποιήσεις προσανατολιζόμενος προς μια σχετική εργασία.

  Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν ποτέ γίνει αυτό το έργο θα μελαγχολήσεις που αντί να περνάς τις ώρες σου μποτιλιαρισμένος πάνω από τη γη στην Κουντουριώτου θα τις περνάς υπόγεια μέσα σε σήραγγες και σε ουρές διοδίων. Άσε που θα πληρώνεις 2+2 ευρώ κάθε μέρα. Γι’ αυτό σου λέω, ξεκόλλα από το ΙΧ. Μπορείς να δοκιμάσεις και το ποδήλατο το οποίο θα βοηθήσει και στο να προλάβεις προβλήματα υγείας που αρχίζουν να εμφανίζονται στην ηλικία σου.

  Έχεις και κάποιες συγκοινωνιακές προτάσεις που από κάπου τις αντέγραψες αλλά αναρωτιέμαι γιατί δεν έχω ακούσει ή διαβάσει πουθενά μια άποψη από επιστήμονες συγκοινωνιολόγους, πολεοδόμους, χωροτάκτες κλπ που να υπερασπίζονται το συγκεκριμένο άθλιο σχεδιασμό της υποθαλάσσιας.

  Τέλος, αποδεικνύεις ξανά το υψηλό σου διανοητικό επίπεδο με τα πολύ σοβαρά επιχειρήματα για τους «φαιδρούς που προσπαθούν να κρύψουν τον διαταραγμένο τους ψυχισμό, πίσω από δήθεν οικολογικές ανησυχίες».

  Απέναντι σε εσάς τους βολεμένους του καναπέ με τον ανύπαρκτο ψυχισμό θα στεκόμαστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΙ ΨΥΧΙΚΑ για να κοντράρουμε το δικό σας βόλεμα και τη μιζέρια.

  Γιατί εμείς οι διαταραγμένοι έχουμε άποψη για την πόλη και την εφαρμόζουμε και σαν στάση ζωής ενώ εσείς ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ.

  Βέβαια τώρα τελευταία οι διαταραγμένοι παίρνουν την εκδίκησή τους: ήδη σε πολλές μεγαλουπόλεις εφαρμόζονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας ΙΧ, στο Παρίσι κλείνουν δρόμους για τα ΙΧ και τους δίνουν στα ποδήλατα και η ΕΕ επιτέλους θεσπίζει πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις αστικές περιοχές.

  Φίλε Υποθαλάσσιε, το πρόβλημα σου δεν είναι ότι κολλάς καθημερινά στην Κουντουριώτη αλλά ότι είσαι γενικά κολλημένος. Μια διαταραχή στον ψυχισμό σου θα σε βοηθήσει να ξεκολλήσεις. Ποτέ δεν είναι αργά.

  Φιλικά

 22. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  «ΕΝΗΜΕΡΕ»,

  Σπεύδω να σε ευχαριστήσω τα μέγιστα για τις απαράμιλλες νουθεσίες σου, σχετικά με τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Απορώ με τον εαυτό μου πώς δεν το εσκέφθην νωρίτερα! Η υπέρτατη διάνοιά σου όμως ήλθε ως από μηχανής θεός να προσφέρει διέξοδο στη «μίζερη» ζωή μου! Πρέπει λοιπόν πρωτίστως να καταργήσω το αυτοκίνητό μου, να αλλάξω επάγγελμα, να αλλάξω σπίτι (τυγχάνει να μένω Καλαμαριά), να κλείσω τα μάτια μου και να μεταβώ νοερώς στη χώρα του τρα-λα-λά, όπου το πράσινο είναι σαν ζούγκλα, οι μαϊμούδες κρέμονται από τα δένδρα και τα πουλάκια τραγουδούν χαρούμενα! Ω, πτωχέ μου «Ενήμερε», με τέτοιου είδους «επιχειρήματα» το μόνο που καταφέρνεις, είναι να διατρανώνεις τη πλήρη άρνηση της πραγματικότητας. Εκτός και αν ενστερνίζεσαι το περίφημο εκείνο τσιτάτο του Λένιν: «Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις επιδιώξεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Όμως φευ, «ενήμερε», είναι τόσο το χειρότερο για όλους αυτούς που δεν την αποδέχονται. Η πραγματικότητα λοιπόν στη προκειμένη περίπτωση «κραυγάζει» τα εξής:
  1) ΜΟΝΟ το θαλάσσιο μέτωπο μπορεί να προσφέρει κυκλοφοριακή διέξοδο στους τέσσερις υπερκορεσμένους οδικούς κόμβους. (Διαβάζω τώρα τη σκέψη σου που λέει ότι θα έπρεπε να καταργήσουμε και αυτούς!)
  2)Με εφαλτήριο τη κατασκευή του Μετρό και της υποθαλάσσιας, θα γίνουν και άλλα υποστηρικτικά έργα, που θα ανακουφίσουν έτι περαιτέρω την κίνηση των οχημάτων, αλλά και γενικότερα την μετακίνηση των ανθρώπων από την μια άκρη της πόλης, στην άλλη.
  3)Τα ακινητοποιημένα «αυτοκίνητα», συμβάλλουν σε υπερθετικό βαθμό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, (για την οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρεσαι), στη κατασπατάληση πανάκριβων πλέον καυσίμων, κατά συνέπεια σε διαφυγόν συνάλλαγμα και στη εν κατακλείδι μείωση του βιοτικού επιπέδου όλων μας. Και ΕΣΟΥ αγαπητέ «ενήμερε».
  4)Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι εγώ πληρώνω ΦΟΡΟΥΣ για το αυτοκίνητό μου και ως εκ τούτου ΑΠΑΙΤΩ από την πολιτεία να κατασκευάζει υποδομές για την απρόσκοπτη μετακίνησή μου, η οποία εν τελευταία αναλύσει είναι και συνταγματικό μου δικαίωμα!
  Όλα αυτά βέβαια είναι «ψιλά γράμματα» για τον (κατ’ ομολογίαν σου) «διαταραγμένο» σου ψυχισμό. Αυτό όμως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Είναι ΜΟΝΟ δικό σου πρόβλημα και έτσι θα παραμείνει. Και δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή για το δικό σου διανοητικό επίπεδο, να ισχυρίζεσαι ότι η λύση του κυκλοφοριακού, είναι η κατάργηση τών αυτοκινήτων. Θα ήθελα δε να σε πληροφορήσω, ότι στις «μεγαλουπόλεις που οι διαταραγμένοι παίρνουν την εκδίκησή τους», υπάρχουν ΑΡΙΣΤΕΣ συγκοινωνιακές υποδομές και έτσι αυτές οι μεγαλουπόλεις τολμούν να θεσπίζουν ακόμα και διόδια σε αυτόν που θα έχει το «θράσος» να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στο κέντρο, την στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά και ποιοτικά μέσα μεταφοράς, καθώς και ένα ζηλευτό δίκτυο ποδηλατοδρόμων! Όμως το ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι ΠΩΣ δημιουργήθηκαν εκεί αυτές οι υποδομές; Με τις προσφυγές των εκεί κατοίκων σε συμβούλια επικρατείας, ή με τις μεμψίμοιρες αντιρρήσεις επί παντός επιστητού «διαταραγμένων», που επιμένουν συμπλεγματικά να συντηρούν μια διεστραμμένη αντίληψη της πραγματικότητας και να απορρίπτουν ό,τι δεν εμπίπτει στην αντίληψη αυτή; Σε αφήνω να απαντήσεις μόνος σου αγαπητέ «ενήμερε».
  Σχετικά με τα «2+2 ευρώ», είσαι λάθος πληροφορημένος. Το αντίτιμο θα είναι 0,90 λεπτά και έσω βέβαιος, ότι πληρώνεις πολύ περισσότερα σε καύσιμα σε ένα μποτιλιάρισμα.
  Σε ότι με αφορά προσωπικά, κρίνω σκόπιμο να σε πληροφορήσω τα εξής. Αν και απολαμβάνω την οδήγηση με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα, (χρησιμοποιώ και τα δύο), εντούτοις είμαι ένθερμος θιασώτης των μαζικών μέσων μεταφοράς (Μετρό, προαστιακός, τραμ, λεωφορείο) και θα επιθυμούσα διακαώς να υπάρχουν ΟΛΑ στη πόλη μου. Είπαμε όμως άλλο το ευκταίο και άλλο το εφικτό. Πιο πολύ από όλα δε, λατρεύω το ποδήλατο! Το θεωρώ μέγιστης αποτελεσματικότητας αεροβική άσκηση, γι’αυτό και εξασκώ την ορειβατική ποδηλασία, όποτε έχω ελεύθερο χρόνο. Απολαμβάνω δε όσο τίποτε άλλο την διαδρομή από το Μέγαρο Μουσικής ως το λιμάνι. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν «ενήμερε», θα ήθελα και εγώ ένα αποκλεισμένο από αυτοκίνητα κέντρο, ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ! Παρεπιπτόντως ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου για την υγεία μου, αλλά μην ανησυχείς. Εξασκώ άλλα τέσσερα χόμπυ, τρία εκ των οποίων απαιτούν άριστη φυσική κατάσταση. Κάθε άλλο λοιπόν παρά «βολεμένος του καναπέ» είμαι. Εσύ όμως μάλλον προσάπτεις τον «αφορισμό» αυτό, σε όλους εμάς που επιζητούμε το αυτονόητο. Ωστόσο κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου.
  Αναφορικά τώρα με το σχεδιασμό της αρτηρίας, η ιστορία αυτή «σέρνεται» εδώ και 24 χρόνια! Συγκεκριμένα από το 1983 όταν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Κύρου την είχε προτείνει στους τότε ιθύνοντες. Τα δεδομένα άλλαξαν και έτσι άλλαξε και ο σχεδιασμός της. Το να τον χαρακτηρίζεις «άθλιο» επειδή δήθεν δεν άκουσες «χωροτάκτες» να τον υποστηρίζουν, δεν σημαίνει ότι όντως είναι έτσι. Όλα είναι θέμα υποκειμενικής εκτίμησης. Να είσαι σίγουρος πάντως ότι η αρτηρία, δεν σχεδιάστηκε από γεωπόνους! Και εν πάση περιπτώσει, το μόνο που ακούω από όλους εσάς είναι άναρθρες κραυγές για την ΑΚΥΡΩΣΗ του έργου και όχι εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωσή του. Πράγμα που καταδεικνύει ότι η αντίδρασή σας στο έργο, ΔΕΝ είναι ουσιαστική, αλλά ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ !
  Όσο αναφορά τη «στάση ζωής» που επικαλείσαι, από ότι διαγιγνώσκω από τα «συμφραζόμενα», είσαι μάλλον μεταξύ αυτών που είχαν προσφύγει τότε εναντίον της κατασκευής του περιφερειακού. Έχεις μάλιστα και την αμετροέπεια να κομπορρημονείς! Αν όντως αληθεύει αυτό, θερμά συγχαρητήρια. Προσφέρατε όλοι σας τότε ύψιστο κοινωνικό έργο. Δεκάδες θύματα της ασφάλτου του περιφερειακού, σας ευγνωμονούν.
  Τέλος για «το διανοητικό μου επίπεδο», θα σου συνιστούσα να μην κρίνεις ποτέ, εξ ιδίων τα αλλότρια!

  Φιλικά

 23. enhmeros Says:

  Υποθαλάσσιε, κρίμα να χαραμίζεις τόσο χρόνο για να γράφεις τόσες κοινοτοπίες.

  Αν εκτός από δεξιότεχνες ασκήσεις κενού λόγου «αλα Τσοχατζόυπουλος» έκανες και καμία άσκηση αριθμητικής θα υπολόγιζες την τιμή του διοδίου.

  Ιδού η άσκησή σου για σήμερα:
  Αν ο Μπόμπος πρέπει να πληρώνει το 2003 διόδιο 0.93 ευρώ χωρίς ΦΠΑ πόσα χρήματα θα πληρώνει ως διόδιο το 2013 (όταν σύμφωνα με τη σύμβαση θα αρχίσει, υποτίθεται, να λειτουργεί η υποθαλάσσια);
  Για να μην κουραστείς σου δίνω μερικά tips: πληθωρισμός Νοεμβρίου: 3.9%, σημερινός ΦΠΑ 19%, ΦΠΑ το 2013: 19+Χ%

  Η επόμενη άσκησή σου θα είναι στο μάθημα της Λογικής.

 24. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε,

  Η «μαθηματική» λογική σου τσακίζει κόκκαλα! Αφού αρέσκεσαι λοιπόν στα «μαθηματικούλια», να και μερικές ασκήσεις για σένα:
  -Σημερινός αριθμός αυτοκινήτων στην πόλη: >500.000. Το 2013 πόσος;(Χ=;;;)
  -Σημερινή τιμή βαρελιού αργού πετρελαίου: ~90$. Το 2013 πόσο; (Χ=;;;)
  -Ευρώ που ξοδεύονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε αλλεπάληλες κυκλοφοριακές συμφορήσεις με σημερινά δεδομένα: >= 10 Ε. Το 2013 πόσο; (Χ=;;;)
  Σου φαίνονται κοινότυπα αυτά; Δεν εκπλήσσομαι. Φαίνεται ότι έχεις λύσει το πρόβλημα της ζωής σου και η λέξη «βιοπορισμός» σου είναι παντελώς άγνωστη. Γι΄αυτό και » το όραμά σου δεν είναι να ξεκολλήσεις από την Κουντουριώτη». Κάποιος όμως πρέπει να αιμοδοτεί με φόρους αυτή τη χώρα, ώστε να μπορούν κάποιοι αιθεροβάμονες, να παριστάνουν τους κήνσορες των πάντων και μάλιστα αβρόχοις ποσί. (Πώς σου φαίνεται αυτό ως δεξιότεχνη άσκηση ΚΑΘΟΛΟΥ κενού λόγου;)

  Η δικιά σου επόμενη άσκηση θα είναι στο μάθημα της Οικολογίας.

 25. enhmeros Says:

  Φίλε μετριόφρονα υποθαλάσσιε με τον ΚΑΘΟΛΟΥ καινό λόγο.

  Έχεις κάποια εμμονή με τους φόρους και δη με τους φόρους του αυτοκινήτου σου. Δικαίωμά σου να ζεις τον έρωτά σου με το ΙΧ σου αλλά ως γνωστόν οι έρωτες κοστίζουν.

  Απάντηση στην άσκηση μαθηματικών δεν έλαβα και έτσι σε προλαμβάνω θέτοντάς σου την άσκηση οικολογίας που ταυτόχρονα είναι και άσκηση (κοινής) λογικής, χρησιμοποιώντας τα συγκλονιστικά στοιχεία που γράφεις:

  ΑΣΚΗΣΗ
  Όταν το 2013 τα ΙΧ θα είναι διπλάσια από σήμερα και η τιμή της βενζίνης επίσης διπλάσια ποια είναι η λύση για ένα οικονομικά και περιβαλλοντικά επωφελές σύστημα μεταφορών (κάποιοι ψυχικά διαταραγμένοι το αποκαλούν και βιώσιμο);

  α. συνεχής δημιουργία νέων αστικών λεωφόρων για να απορροφείται η συνεχώς αυξανόμενη κυκλοφορία

  β. ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ποδηλάτων και της πεζή μετακίνησης με ταυτόχρονο περιορισμό των οδών για τα ΙΧ

  γ. δεν με νοιάζει τίποτα. Εγώ πληρώνω τους φόρους μου και θέλω το κράτος να με εξυπηρετεί στις μετακινήσεις μου με το ΙΧ μου

  δ. άλλο/δεν γνωρίζω

  Φιλικά (ειλικρινά)

 26. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φίλτατε Ενήμερε,

  Βρήκα επιτέλους λίγο χρόνο, για να ρίξω μια ματιά στο ιστολόγιο μετά από μία «σχιζοφρενική» εβδομάδα. Βλέπεις μία από τις παρενέργειες των κυκλοφοριακών συμφορήσεων, είναι και το «ροκάνισμα» του προσωπικού χρόνου και η δραστική μείωση των «ανθρωπομονάδων» του καθενός μας.
  Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Ο λόγος που δεν σου απάντησα στην «άσκηση μαθηματικών», είναι ότι θεωρώ άτοπο, άκαιρο και άσκοπο να ασχολούμαστε με τα διόδια της υποθαλάσσιας, δεδομένου ότι αυτά θα διαμορφωθούν συνυπολογίζοντας πλείστους όσους παράγοντες και σε συνεννόηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πάντως η κοινοπραξία επιθυμεί διακαώς να καταστήσει θελκτική τη χρήση της αρτηρίας και δεν θα ήθελε το αντίτιμο να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Αυτά που ξοδεύονται σε καύσιμα πάντως, από ΚΑΘΕ αυτοκίνητο, σε αλλεπάλληλες συμφορήσεις, είναι πολύ περισσότερα. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις και την φθορά του αυτοκινήτου που υπόκειται από το «σταμάτα-ξεκίνα», τότε το κόστος γίνεται δυσθεώρητο.
  Όμως όλα αυτά ΤΙ ενδιαφέρουν εσένα; Απ΄ότι καταλαβαίνω διακατέχεσαι από μια παράλογη (κατά την άποψή μου) μανία εναντίον του αυτοκινήτου. Συνεπώς μάλλον ΔΕΝ περιλαμβάνεσαι στους μελλοντικούς χρήστες της υποθαλάσσιας. Άσε λοιπόν όλους εμάς να ανησυχούμε για το αντίτιμο. Εκτός και αν υπονοείς ότι η αρτηρία δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα, αρκεί να ήταν δωρεάν!
  Και ερχόμαστε στην ομολογουμένως ενδιαφέρουσα «άσκηση Οικολογίας». Και λέω ενδιαφέρουσα διότι αν μη τι άλλο, εγείρει ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Σηματοδοτεί όμως και μία λανθασμένη άποψη για την πραγματικότητα, που επιμένεις να διατηρείς. Και η πραγματικότητα βοά τα εξής: Το αυτοκίνητο, πέρα από μέσο αναψυχής, «εργαλείο αυτοπροβολής», «ιδανικό μιάς άδικης υπερ-κατανωλωτικής κοινωνίας», αποτελεί για πολλούς από εμάς ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ και άρα είδος πρώτης ανάγκης. Κατά συνέπεια ΔΕΝ μπορείς να πείς ένα επαγγελματία εγκαταστάτη λόγου χάριν, που κουβαλάει ολόκληρο εργαστήριο στο «βανάκι» του, κόψε το λαιμό σου και μετακινήσου με ποδήλατο ή με «ένα οικονομικά και περιβαλλοντικά επωφελές σύστημα μεταφορών» (ξέρεις, αυτό που κάποιοι ψυχικά διαταραγμένοι, αποκαλούν και βιώσιμο). Απλώς ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Οι αστικές αρτηρίες λοιπόν, πρέπει να ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ με βιώσιμα μέσα μεταφοράς σε μια σύγρονη μεγαλούπολη και δεν θα πρέπει το ένα να αποκλείει την ύπαρξη του άλλου. Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι ποτέ μόνο άσπρα ή μόνο μαύρα. Η αλήθεια συνηθίζει να κατοικεί στις μεσαίες αποχρώσεις. Modus Viventi όπως έλεγαν και οι Λατίνοι. Ως εκ τούτου, η απάντηση στην «άσκησή» σου θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως η (α) και η (β) ΜΑΖΙ, κάτι που θα αποτελούσε σύζευξη των δικών μου και των δικών σου απόψεων. Θα μπορούσε δηλαδή η υποθαλάσσια να καταλήγει κάπου στη Καλαμαριά και από μέσα της να περνάει ένα «βιώσιμο» μέσο μεταφοράς, αντί τα «βδελυρά και μισητά» αυτοκίνητα. Όμως σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να κατασκευαστεί ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ που να εξυπηρετούσε την «μισητή» αυτοκίνηση! Η πραγματικότητα αγαπητέ ενήμερε, είναι αμείλικτη και με το στρέφουμε το πρόσωπό μας από αυτήν, ενστερνιζόμενοι «μια άλλη στάση ζωής» δεν κερδίζουμε τίποτα! Εκτός και αν αποδεχθούμε ΟΛΟΙ, ότι μια «άλλη πραγματικότητα είναι εφικτή» και περιμένουμε να εφευρεθούν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, κάτι που εκ των πραγμάτων θα αχρήστευε την υποθαλάσσια!(;;;) Συνεπώς το έργο αυτό, ΔΕΝ το «επιβάλλει» ο «λανθασμένος τρόπος» ζωής μας και η «κακούργα κοινωνία που ενθαρρύνει τον καταναλωτισμό του ΙΧ» και φτιάχνει και νούργιους δρόμους για να διευκολύνει τη χρήση του. Το επιβάλλει η δική ΜΟΥ πραγματικότητα, που λέει ότι ξοδεύω χρόνο και χρήμα, σε ΠΑΡΑΛΟΓΑ κυκλοφοριακά κομφούζια, που με μερικά έργα θα είχαν, αν όχι αποφευχθεί, τουλάχιστον μετριαστεί. Και ΝΑΙ έχω ιδιάζουσα εμμονή με τους φόρους, διότι δεν βλέπω και μεγάλη ανταπόδοση άπό αυτούς. Αντιθέτως το 48% του προϋπολογισμού του κράτους, πηγαίνει σε μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων πάσης φύσεως. Ε, ας γίνει και κανένα έργο για να διευκολύνει τις μετακίνήσεις της «παχιάς αγελάδας» που λέγεται Ι.Χ. (Άρα πρόσθεσε και τη (γ) ως απάντηση στην άσκησή σου!)
  Και τώρα μια άσκηση οικολογίας που εικάζω ότι θα σου αρέσει: Πόσοι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, εκλύονται κάθε χρόνο από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα; Και ποιά η δέουσα λύση για να αποφευχθεί αυτή η έκλυση; Για να σε βοηθήσω, η σωστή απάντηση ΔΕΝ είναι να κυκλοφορούμε όλοι με ποδήλατο και να υιοθετήσουμε μια «άλλη» στάση ζωής! Ή τουλάχιστον δεν είναι ΜΟΝΟ αυτή!
  Μακρηγόρησα πάλι. Ευελπιστώ πάντως ότι ο λόγος μου είναι ΚΑΙΝΟΣ και καθόλου ΚΕΝΟΣ !

  Επίσης ειλικρινά φιλικά.

 27. enhmeros Says:

  Καλή χρονιά σε όλους

  Φίλε υποθαλάσσιε:

  α. Τα διόδια είναι προκαθορισμένα και θα είναι κάτι λιγότερο από 2 ευρώ

  β. Χάνεις το (όποιο) δίκιο σου επειδή διαρκώς βάζεις πάνω απ’ όλα το ατομικό σου συμφέρον. Είναι προφανές ότι η εξοικονόμηση 30′ της ώρας και των αντίστοιχων καυσίμων είναι πιο σημαντικά για εσένα από την καταστροφή των μισών πάρκων της νέας παραλίας και του πάρκου του Πεδίου του Άρεως (ΕΤ3), την δημιουργία μιας απέραντης πλατείας διοδίων στη δυτική είσοδο με πολυεπίπεδους κόμβους, την αποκοπή του λιμανιού και την ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας που θα επιφέρει η τυχόν κατασκευή μιας νέας αρτηρίας με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του συνόλου του δικτύου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όλα αυτά ακυρώνουν το όποιο όφελος από τη προσωρινή μείωση των ρύπων από την ακινητοποιημένη κυκλοφορία.

  γ. Με άλλα λόγια αν δεν κατοικούσες στα ανατολικά αλλά πχ στους Αμπελόκηπους, ή αν δεν εργαζόσουν στα δυτικά αλλά πχ στην Καλαμαριά, καρφί δεν θα σου καιγόταν για την υποθαλάσσια. Ίσως μάλιστα να ήσουν και στους πολέμιους.

  δ. Το μεγάλο πρόβλημα με την υποθαλάσσια είναι ο κάκιστος σχεδιασμός της ο οποίος έγινε σε άλλη εποχή με άλλες κυκλοφοριακές συνθήκες και με διαφορετικές απόψεις για τις αστικές μετακινήσεις. Τότε κυριαρχούσε η προσπάθεια εξυπηρέτησης των ΙΧ, τώρα παντού στον πολιτισμένο κόσμο αποθαρρύνονται τα ΙΧ στις πόλεις και ενισχύονται τα ΜΜΜ, ποδήλατα κλπ. Ο «επαγγελματίας εγκαταστάτης» που επικαλείσαι ως άλοθι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το βαν του πληρώνοντας όμως για τη χρήση αυτή.

  ε. Επειδή θεωρείς ότι η υποθαλάσσια θα είναι η λύση στο κυκλοφοριακό (σου) πρόβλημα, προτείνω να ψάξεις στις εφημερίδες για το τι γίνεται στην Αττική Οδό: Μετά από 3-4 χρόνια λειτουργίας έχει καθημερινές συμφορήσεις εξαιτίας της απρόβλεπτης αύξησης της κίνησης. Οι εργολάβοι προτείνουν να γίνει και δεύτερη υπόγεια Αττική Οδός για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση. Αν αυτά συμβαίνουν στην Αττική Οδό που είναι ένας περιφερειακός δρόμος με 30 κόμβους και σχετικά μοιρασμένη κίνηση μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα γίνει στην υποθαλάσσια που υποτίθεται ότι θα έχει 1 είσοδο και 2 εξόδους και τι θα γίνει στο γειτονικό οδικό δίκτυο που θα την εξυπηρετεί. Εκτός αν νομίζεις ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα έχεις βγει στη σύνταξη οπότε θα απαλλαγείς οριστικά από την αγαπημένη σου οδό Κουντουριώτη.

 28. GREGIKON Says:

  ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ,ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ,ΟΧΙ,ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ!ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ,ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΡΑ,ΝΑΙ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ,ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΠΟΡΕΙΑ,ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ!!!ΩΣ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ,ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΒΑΛΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΣΤΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ?ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ!ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ!!!

 29. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φίλε Ενήμερε

  Επιμένεις να συρράπτεις αποσπασματικά επιχειρήματα, οικοδομώντας μια έωλη συλλογιστική. Εμφορείσαι από καλπάζουσα προκατάληψη και διαπνέεσαι από «κατακλυσμικό» πεσιμισμό. Σου ξαναέγραψα ότι τα πράγματα στη ζωή δεν έιναι ποτέ μόνο άσπρα ή μόνο μαύρα. Γιατί λοιπόν επιμένεις να βλέπεις το ποτήρι ΠΑΝΤΑ μισοάδειο;
  Να λοιπόν και κάποιες απαντήσεις στις αιτιάσεις σου:
  α) Τα διόδια ΔΕΝ είναι καθόλου προκαθορισμένα, δεδομένου του γεγονότος ότι το κράτος θα συμμετέχει με επιδότηση 20%. Αν τώρα έχεις στο μυαλό σου σπαραξικάρδιες εικόνες από ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων που θα συνωστίζονται για να «κόψουν» εισιτήριο, καλύτερα να τις ξεχάσεις. Τα διόδια προσανατολίζονται να είναι ηλεκτρονικά. Κάθε οδηγός θα αγοράζει ένα ηλεκτρονικό «πάσο» που θα κολλάει στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου του και η χρέωσή του θα γίνεται αυτομάτως. Ένα άλλο σύστημα που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, είναι η τοποθέτηση καμερών, που ανιχνεύουν τον αριθμό κυκλοφορίας. Κάθε οδηγός θα αγοράζει εκ των προτέρων από την εταιρεία διαχείρισης, συγκεκριμένο αριθμό χρήσεων της υποθαλάσσιας, με βάση το νούμερο της πινακίδας του. Η δε «εξυπηρέτηση» της αρτηρίας, θα επιτευχθεί με ειδικές κυκλοφοριακές διευθετήσεις, με απώτερο στόχο την λιγότερη δυνατή κυκλοφοριακή όχληση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
  β) Η θρυλούμενη και επαπειλούμενη «καταστροφή των πάρκων» είναι ένα από τα επιχειρήματα των «επαγγελματιών» καταστροφολόγων, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ακρίτως ενστερνίζεσαι. Ωστόσο αποσιωπάς εντέχνως, όπως άλλωστε και αυτοί, τα οφέλη από την κατασκευή της αρτηρίας, όπως την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης, την κατασκευή χώρων σταθμεύσεως, τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στη Βασ. Όλγας και στη Τσιμισκή κατά τουλάχιστον 40%, με αντίστοιχη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων κατά το ίδιο περίπου ποσοστό και φυσικά την διέλευση από την υποθαλάσσια σε καθημερινή βάση πάνω από 80.000 αυτοκινήτων, που σε διαφορετική περίπτωση ΘΑ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ! Προφανώς όλα αυτά για σένα είναι απορριπτέα, διότι ένα δεντράκι έχει για τη λογική σου μεγαλύτερη αξία από ένα έργο υποδομής, που σε τελευταία ανάλυση γίνεται για να προστατευτεί το περιβάλλον της πόλης και όχι για να καταστραφεί. Κατά την ίδια λογική σου, ΔΕΝ θα έπρεπε να γίνει ο περιφερειακός και τα αυτοκίνητα που σήμερα τον διατρέχουν, να περνούν και αυτά από το κέντρο της πόλης. Γνωρίζω καλά αυτού του είδους τα επιχειρήματα. Εντάσσονται όλα στο γενικότερο πλαίσιο «η ζωή μας είναι λάθος και θα έπρεπε να ζούμε όλοι σαν Ροβινσώνες». Όμως φίλε Ενήμερε, η πραγματικότητα βοά και απαιτεί λύσεις σήμερα. Η φαντασία και τα όνειρα είναι εποικοδομητικά, αρκεί να μην υποθάλπτουν μια μονοδιάστατη λογική. Και μην ξεχνάς ότι δέντρα και πάρκα μπορούν να φυτευτούν και να δημιουργηθούν και αλλού. Έργα υποδομής όμως, δεν φυτρώνουν κάθε μέρα.
  γ) Πλανάσαι πλάνη οικτρά, όταν μου προσάπτεις εγωιστικά κίνητρα στις τοποθετήσεις μου. Θα υποστήριζα ασμένως την υποθαλάσσια, ακόμα και αν κατοικούσα στο Ασβεστοχώρι! Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις, είναι ότι θέλω να έχω ελευθερία επιλογών. Θέλω να μπορώ να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου, όταν αυτό χρειάζεται και χωρίς η χρήση του να καταλήγει σε εφιάλτη, και θέλω εν παραλλήλω να χρησιμοποιώ ΜΜΜ, όπως το μετρό ή το λεωφορείο, αν το επιθυμώ (και να είσαι σίγουρος ότι το επιθυμώ).
  δ) Ο σχεδιασμός, όπως σου έχω ξαναγράψει, εμπίπτει εν πολλοίς και στη σφαίρα του υποκειμενικού. Για κάθε πρόταση υπάρχει αντιπρόταση και για κάθε σχέδιο, ένα αντισχέδιο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για να πελαγοδρομούμε επί δεκαετίες για το πού, πώς, πότε και γιατί πρέπει να γίνει ένα έργο, αρμενίζοντας σε μελέτες επί μελετών και σε διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν ενδελεχή σχέδια για το τί θέλουμε να κάνουμε και τί θέλουμε να πετύχουμε με αυτό. Είκοσι χρόνια ωστόσο, θεωρώ ότι είναι αρκετά για την «ωρίμανση» ενός έργου σαν και αυτό. Όσο για τις «πόλεις του πολιτισμένου κόσμου», συνεχίζεις να αγνοείς αυτό που μετ’ επιτάσεως σου έχω τονίσει. Οι πόλεις αυτές ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ τέτοιες υποδομές και έχουν την πολυτέλεια να ενθαρρύνουν την χρήση ΜΜΜ και του ποδηλάτου, υπό όρους. Ακόμα και αν είχε επικρατήσει η πλήρης ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα, πάλι θα χρειάζονταν δρόμοι για να τα εξυπηρετήσει, για ένα πολύ απλό λόγο: Όσο άριστα και αν είναι τα ΜΜΜ, ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για όλους! Πάντα κάποιοι θα χρειάζονται το αυτοκίνητο για να μετακινηθούν.
  ε) Και ερχόμαστε στην Αττική οδό. Εδώ θα σου αντιστρέψω το επιχείρημά σου, καλώντας σε να φανταστείς ΠΟΥ θα πήγαιναν όλα αυτά τα αυτοκίνητα, αν ΔΕΝ υπήρχε η Αττική οδός! Εικάζω ήδη την απάντησή σου: «Δεν πρέπει καν να υπάρχουν τα ολέθρια αυτοκίνητα, ώστε να μην χρειάζονται Αττικές οδοί». Φρονώ εντούτοις ότι θα ήταν καλό αντί να αιθεροβατούμε, να προτείνουμε λύσεις και ιδέες. Ποτέ η ανταλλαγή ιδεών δεν έβλαψε οποιονδήποτε. Αυτό που σίγουρα βλάπτει είναι η στείρα άρνηση των πάντων. Και μέχρι στιγμής οφείλω να ομολογήσω, ότι δεν είδα ΟΥΤΕ ΜΙΑ σοβαρή αντιπρόταση από τη μεριά των διαφωνούντων. Ούτε μία ιδέα για τη βελτίωση του έργου, ή της αποτελεσματικότητάς του (εκτός ίσως αυτή των Ψωμιάδη-Νασιόπουλου). Μόνο γκρίνια και μεμψιμοιρία διαπιστώνω. Ας είναι. Ευελπιστώ ότι το τελικό αποτέλεσμα θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων μας.

  Φιλικά

 30. enhmeros Says:

  Φίλε υποθαλάσσιε, ανακυκλωνώμαστε στα ίδια και στα ίδια

  Ο καθένας έχει τις προτεραιότητές και ατομικές του ανάγκες που τις μετατρέπει και σε απόψεις και ιδεολογήματα. Εσύ λοιπόν, επειδή καθημερινά ταλαιπωρείσαι με το ΙΧ σου στο μποτιλιάρισμα, θεωρείς αυτονόητο διακαίωμά σου την άνετη αυτοκίνηση στην πόλη σε βάρος και του τελευταίου χώρου πρασίνου. Και αυτό το ονομάζεις ανάπτυξη.

  Το ρεζουμέ είναι στη φράση σου » Θέλω να μπορώ να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου, όταν αυτό χρειάζεται και χωρίς η χρήση του να καταλήγει σε εφιάλτη».

  Εδώ είναι και η διαφωνία μας. Μαζί με εσένα την ίδια «εγωιστική» άποψη έχουν και οι υπόλοιποι 450.000 κάτοχοι ΙΧ στην πόλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν τους δοθεί η δυνατότητα θα το χρησιμοποιούν συνέχεια για να πανε στη δουλειά τους, για να ψωνίσουν, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή να πάρουν τσιγάρα από το περίπτερο. Η βασική αρχή είναι ότι όσο δίνεις επιπλέον χώρο αυτός καλύπτεται πολύ συντομότερα απ’ ότι προβλέπεις.

  Γι’ αυτό και σε όλες τις πόλεις του πολιτισμένου κόσμου με σοβαρές διοικήσεις ακολουθούν πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Και τέτοιες πόλεις είναι όλες οι αντίστοιχου μεγέθους της Θεσσαλονίκης. Βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις δεν συμβαδίζει με την ενίσχυση ή ενθάρρυνση χρήσης του ΙΧ αλλά με περιορισμό του διαθέσιμου χώρου για το ΙΧ και επιβολή άλλων τεχνικών ή διοικητικών μέτρων αποθάρρυνσης.

  Τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα (μείωση κυκλοφορίας, ρύπων κλπ) που αναφέρει σαν παπαγάλος συνεχώς ο Παπαγεωργόπουλος και εσύ υιοθετείς άκριτα, είναι, για όσους γνωρίζουν, επιεικώς αστεία γιατί βασίζονται σε πρόχειρες μελέτες που έγιναν με στοιχεία του μακρινού παρελθόντος. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι ψάξε να βρεις την εισηγητική έκθεση στη Βουλή για να καταλάβεις ότι τα στοιχεία που δίνουν είναι της πλάκας.

  Για τα συγκοινωνιακά θέματα τα στοιχεία προ 15ετίας θεωρούνται προϊστορικά. Μέσα σε 10 χρόνια δεν αλλάζουν μόνο τα στοιχεία της κυκλοφορίας, της οικιστικής ανάπτυξης και των χρήσεων γης αλλά αλλάζουν και οι βασικές αρχές και προτεραιότητες σε θέματα πολιτικής, σχεδιασμού και ανάπτυξης. Ψάξε την πράσινη βίβλο της ΕΕ για τις αστικές μετακινήσεις για να κατανοήσεις περί τίνος πρόκειται…

  Αντιπροτάσεις έχουν ειπωθεί και γραφεί πολλές. Πιθανόν δεν τις έχεις αντιληφθεί. Τα έχουν γράψει καθηγητές συγκοινωνιολόγοι, έχουν ειπωθεί στη βουλή και σε ημερίδες.

 31. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φίλε Ενήμερε

  Το θέμα δεν είναι η μετουσίωση των προσωπικών αναγκών του καθενός σε «απόψεις και ιδεολογήματα», αλλά η κοινή λογική. Η χρήση του Ι.Χ. ΔΕΝ είναι «ιδεολόγημα», ούτε «εγωιστική άποψη». Είναι για πολλούς συνανθρώπους σου αδήριτη ανάγκη, την οποία επιμένεις παγερά να αγνοείς. Σε καμία περίπτωση δεν τάσσομαι υπέρ όλων αυτών των ανεκδιήγητων, που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους ακόμα και για να πάνε στη τουαλέτα. Σαφέστατα ΣΥΜΦΩΝΩ μαζί σου ότι θα πρέπει να μπεί ένας φραγμός στις ορδές των αυτοκινήτων που κατακλύζουν το κέντρο, για να κάνουν τα ψωνάκια τους οι κυρίες, ή να επιδείξουν το καινούργιο τους SUV στο chic μπαράκι οι κύριοι.(Όρα Social, γωνία Μητροπόλεως και Κούσκουρα). Από την άλλη όμως, ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί διέξοδος στα αυτοκίνητα που χρειάζεται να διατρέξουν την πόλη, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ! Μακάρι λοιπόν να γίνουν και άλλα τέτοια έργα, (εξωτερική περιφερειακή, ανισόπεδοι κόμβοι σε επιλεγμένα σημεία ή και ΔΕΥΤΕΡΗ υποθαλάσσια), που θα αποσυμφορήσουν τη πόλη από τη ρύπανση και το μποτιλιάρισμα και να ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΘΕΙ όλο το κέντρο, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε πεζούς και ποδήλατα. Η μονοδιάστατη, μονόπλευρη, μονοσήμαντη, μονόχνωτη αλλά κυρίως διαζευκτική λογική σου του τύπου, «ή υποθαλάσσια ή βιώσιμη ανάπτυξη», στερείται πλήρως ερεισμάτων. Και αυτό γιατί η υποθαλάσσια ΣΥΝΤΕΛΕΙ στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, αποτρέποντας τα αυτοκίνητα (τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά) να τη διασχίζουν. Όσο για τις μελέτες που όπως διατείνεσαι έγιναν προ δεκαπενταετίας και ως εκ τούτου τα στοιχεία τους είναι «μπαγιάτικα», ίσως να έχεις δίκιο, ωστόσο είναι πολύ εύκολο να απεμπολείς οτιδήποτε δεν συμφέρει την επιχειρηματολογία σου. Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα στοιχεία των μελετών αυτών, άλλαξαν επί τα βελτίω, ώστε να μην προκύπτει ανάγκη για την κατασκευή μιας τέτοιας αρτηρίας. Μάλλον επί τα χείρω άλλαξαν τα στοιχεία και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι μας. Και επιτέλους, πόθεν τεκμαίρεται ότι η ανάγκη του διατρέχειν μία πόλη από άκρου σε άκρο, συνιστά «ενθάρυνση χρήσης ΙΧ»; Όταν οι πόλεις του πολιτισμένου κόσμου έφτιαχναν τις υποδομές τους, μιλούσαν για «ενθάρυνση»; Με βάση λοιπόν αυτές τις υποδομές ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ, μπορούν και παίρνουν σήμερα διοικητικά μέτρα αποθάρρυνσης του ΙΧ. Και πολύ καλώς πράττουν. Όμως έχουν ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ να το κάνουν, κάτι που σου έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, ωστόσο επιμένεις επίσης να αγνοείς. Η υποθαλάσσια λοιπόν φίλε Ενήμερε, δεν είναι ένα δωράκι της εξουσίας στους ιθαγενείς προς χάριν εντυπωσιασμού. Ούτε δώρο στους εργολάβους. Από την άλλη φυσικά δεν αποτελεί και πανάκεια. Όμως είναι κάτι που θα βελτιώσει και τη δική ΣΟΥ ποιότητα ζωής.
  Όσο για το πράσινο, ΣΥΜΦΩΝΩ μαζί σου, ότι θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να αναπληρωθεί. Εμπρός λοιπόν να απαιτήσουμε συλλογικά ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και την αντίστοιχη δημιουργία πάρκων στο νεοδημιουργηθέντα χώρο. Πολύ φοβάμαι όμως, για να μην πώ ότι είμαι σίγουρος, ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε σφοδρότατη αντίδραση από σύσσωμη την αριστερή θολοδιανόηση της πόλης (χρησιμοποιώ τον όρο μετά λόγου γνώσεως και μπορώ να τον σταχυολογήσω, αν το επιθυμείς), η οποία φυσικά στη πλειοψηφία της, όλως συμπτωματικώς, κατοικεί στη συγκεκριμένη γειτονιά, με το «επιεικώς αστείο» επιχείρημα ότι θα χαλάσει δήθεν το πρόσωπο της πόλης! Ξέρεις, αυτό με τις περίλαμπρες Καρυάτιδες και τα περίτεχνα ακροκέραμα! Ο νοών νοείτο.
  Αναφορικά με τις αντιπροτάσεις, πράγματι θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ελέχθησαν και υποστηρίχθηκαν αρκετές. ΣΟΒΑΡΗ αντιπρόταση όμως θα μου επιτρέψεις να ισχυριστώ, ότι δεν έχω δει ΚΑΜΙΑ. Εκτός και αν έχεις εσύ να μου υποδείξεις κάποια, την οποία με ευχαρίστηση θα μελετήσω.

  Φιλικά

 32. INDIGO JONES Says:

  Σχόλιο για τον ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ
  Μπράβο αντοχή! Πέρσυ άρχισες – πιάσαμε λιμάνι φέτος. Πάντως δεν πρέπει νάχεις παράπονο. Εξασκήθηκες σημαντικά. Η διαφορά στο λόγο σου είναι εμφανής. Λες να συνεχίσουμε να σου κάνουμε παρέα; Πού ξέρεις;
  Προσπάθεια 1η:
  Για το ερώτημα ψάξε να βρείς το «τσιρώτο». Είναι το φυλάδιο της κίνησης όπου προτείνονται εξαιρετικές λύσεις. Είναι ίσως τόσο απλές που δεν φαντάζουν για «προτάσεις» – πού να συγκριθούν δε και με το τεράστιο έργο της «Υποθαλάσσιας» ….. Είναι όμως πραγματικές, βιώσιμες και ουσιαστικές γιατί πηγάζουν από αυτό που λέμε κοινή λογική!
  Για σκέψου τις λίγο.

 33. enhmeros Says:

  Υποθαλάσσιε, όσο είσαι υπό και είμαι επί, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συναντηθούμε ποτέ.

  Βαρέθηκα και τα παρατάω.
  Καλό δρόμο

 34. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Για τον Indigo Jones:
  Αν εννοείς ότι από τον σκληρό καταγγελτικό λόγο των αρχικών μου μηνυμάτων, περάσαμε στην άκρως ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, της οποίας άλλωστε ανέκαθεν ήμουν θιασώτης, τότε ναι, έχεις δίκιο. Αν όμως υπονοείς ότι «μετακινήθηκαν» τα επιχειρήματά μου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, σφάλλεις. Εξακολουθώ να υποστηρίζω την υποθαλάσσια, για τους λόγους που άφησα να διαφανούν στα μέχρι τώρα μυνήματά μου, όπως και κάθε υποθαλάσσια, υπόγεια, επίγεια ή υπέργεια αρτηρία, που θα αποσυμφορούσε το κέντρο της πόλης από τα τόσο μισητά σε σας, αλλά και σε εμένα όταν παρκάρουν παράνομα και μου κλείνουν τον δρόμο ως πεζό, αυτοκίνητα. Η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, έστω και διαμετρικά αντίθετων, ουδέποτε έβλαψε κανένα. Τουναντίον θεωρείται η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Εκείνο όμως που με εξοργίζει τα μέγιστα, είναι η υποκρισία ορισμένων, που με διάφορα ομιχλώδη προσχήματα προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψή τους, μόνο και μόνο επειδή το συγκεκριμένο έργο ενοχλεί την γειτονιά τους. Θα έδειχνα απείρως μεγαλύτερη κατανόηση σε αυτούς, έστω και αν εξακολουθούσα σφόδρα να διαφωνώ μαζί τους, αν έβγαιναν ευθαρσώς και έλεγαν: «Εγώ ενοχλούμαι από το συγκεκριμένο έργο για αυτούς τους συγκεκριμένους λόγους και προσφεύγω στα δικαστήρια για να βρώ (ή όχι) το (όποιο) δίκιο μου». Αντ’ αυτού όμως είχαμε την οπερέτα με τις «καημένες αποθήκες του λιμανιού» και την «αποκοπή του θαλάσσιου μετώπου από τον αστικό ιστό», που σε απλά ελληνικά σημαίνει : «Θα δυσκολεύομαι να περνώ απέναντι για να βγάλω τον σκύλο μου βόλτα.»
  Αυτά όσο αναφορά τους αντιδρώντες κατοίκους της περιοχής. Τώρα σχετικά με τους άλλους, μέσα στους οποίους μάλλον συμπεριλαμβάνεσαι και εσύ, που θεωρείτε ότι «μία άλλη πραγματικότητα είναι εφικτή», σέβομαι την άποψή σας και σε ορισμένα σημεία συμφωνώ και επαυξάνω. Όμως θα ήθελα να σου επισημάνω ότι περιδινίζεστε σε ένα ατέρμονα βρόγχο απολυτότητας. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή τη λυσσαλέα και κάθετη εναντίωση σε ένα έργο, ασχέτως των όποιων περί του αντιθέτου επιχειρημάτων, ως να επρόκειτο για την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης! Ηρεμήστε! Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε το κοσμογονικό! Αντιθέτως φρονώ ότι κάτι θετικό θα προκύψει από το έργο αυτό.
  Το «τσιρώτο» αν και το αναζήτησα, δυστυχώς δεν το βρήκα. Σου υπόσχομαι όμως μόλις πέσει στα χέρια μου να το μελετήσω ενδελεχώς.
  Για τον «Ενήμερο»:
  Θα συνιστούσα και σε σένα να μην είσαι τόσο απόλυτος. Διότι σε μένα αρέσει να είμαι ΚΑΙ υπό ΚΑΙ επί ΚΑΙ υπέρ. Οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συναντηθούμε με τα ποδήλατά μας σε καμιά ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΗ Τσιμισκή! (λέμε τώρα)…

 35. enhmeros Says:

  Δεν ξέρω αν η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάματα αλλά σίγουρα είναι ενδεικτική της απίστευτης προχειρότητας όλων των φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, τοπικών υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, δημάρχου και νομάρχη και βεβαίως και των μελετητών) που έχουν ασχοληθεί με αυτή (τη συγκεκριμένη) υποθαλάσσια η οποία τείνει να γίνει το ανέκδοτο του αιώνα…

  Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία της 24-2-08:

  Ράβε-ξήλωνε στην υποθαλάσσια
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=27516552
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

  Το έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ «τρέχει» από την 1η Αυγούστου του 2007, αλλά στην ουσία βρίσκεται σε πλήρη ακινησία!
  Θέατρο του παραλόγου, με πρωταγωνιστές τον Βασ. Παπαγεωργόπουλο και το ΥΠΕΧΩΔΕ, παίζεται με την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος της πόλης κατασκευάζει πέντε θεματικά πάρκα στη νέα παραλία, εκεί όπου πρόκειται να περάσει η περίφημη υποθαλάσσια αρτηρία.

  *Το υπουργείο Χωροταξίας του συστήνει να κινηθεί με βάση τη χάραξη της υποθαλάσσιας, την οποία έγκαιρα γνώριζε και του λέει ότι τώρα είναι πιθανή «η καθαίρεση τμήματος των έργων ανάπλασης».

  *Ο Β. Παπαγεωργόπουλος αγνοεί τη σύσταση, που ήρθε στα χέρια του στις 25 Οκτωβρίου του 2007, συνεχίζει την… ανάπλαση και απευθύνεται αυθημερόν προσωπικά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, για να του υπενθυμίσει ότι η ανάπλαση χρηματοδοτείται από το υπουργείο του (επιχειρησιακό πρόγραμμα «περιβάλλον») (ΕΠΠΕΡ) !!! κι επομένως ήταν γνωστή και η έκταση της ανάπλασης.

  *Το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του δημάρχου και η υποθαλάσσια, που ως ώριμο έργο «τρέχει» από την 1η Αυγούστου του 2007… περιμένει.

  Προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ

  Τα πέντε θεματικά πάρκα του δήμου, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον ιστιοπλοϊκό όμιλο, έχουν προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι από το ΕΠΠΕΡ, που διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έργο εκτελείται από δύο εργολαβίες, οι οποίες έδωσαν έκπτωση 40%. Είναι τα πάρκα: μουσικής, νερού, ήχου, ρόδων και μνήμης -ονομασίες που προέκυψαν από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό!

  «Θύμα» της ανάπλασης της παραλίας και της χάραξης της υποθαλάσσιας αρτηρίας είναι το υπόγειο πάρκινγκ της Ανθέων 500 θέσεων.

  Δεν προχωρεί, παρ’ ότι έχει ανάδοχο, γιατί η ανάπλαση του Παπαγεωργόπουλου και η χάραξη της υποθαλάσσιας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφήνουν τον υπόγειο χώρο στάθμευσης δίχως… έξοδο. Κι όλα αυτά, σε μια περιοχή που «στενάζει» από την έλλειψη στάθμευσης.

  Η υποθαλάσσια αρτηρία, στο υπέργειό της τμήμα, στη νέα παραλιακή λεωφόρο, όπου εξελίσσονται τα έργα ανάπλασης, «θέλει» σε όλο της το μήκος έκταση πλάτους 11 μέτρων, προς την πλευρά του παραλιακού μετώπου. Αναπόφευκτα η εξασφάλιση της έκτασης σημαίνει «καθαίρεση» τμήματος της ανάπλασης. Η συνέπεια για το δήμο; Επιστροφή κονδυλίων στα ευρωπαϊκά ταμεία, εκατομμυρίων ευρώ, γιατί το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο. Η διέξοδος για τον δήμο;

  * Η ακύρωση της υποθαλάσσιας, της οποίος υπέρμαχος υπήρξε ο δήμαρχος.

  * Η νέα χάραξη, προς την πλευρά των πολυκατοικιών, που θα πολλαπλασιάσει την αντίδραση των κατοίκων και θα χρειασθεί νέες περιβαλλοντικές μελέτες, άρα επιπλέον χρόνο αναμονής.

  * Η υπόγεια κίνηση έως την ανατολική έξοδο, στην οδό Μαρία Κάλλας.

  *Η ανάπλαση της νέας παραλίας, πάντως, δεν είναι το μόνο εμπόδιο που κρατά σε ακινησία το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Είναι ακόμη:

  * Ο χώρος που έπρεπε να δοθεί και δεν δόθηκε για την ανάπτυξη του εργοταξίου της κοινοπραξίας. Είναι στη βάση του 6ου προβλήτα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση 100 στρεμμάτων. Το θαλάσσιο μέτωπο με βάθος 15 μέτρων στην προκυμαία κρίνεται απαραίτητο, καθώς με φορτηγίδες θα μεταφέρονται τα στοιχεία, που θα κατασκευάζονται στην ακτή, για τη δημιουργία της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

  Με τις ιδιωτικοποιήσεις επί θύραις στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, και τα έργα που θα γίνουν στον 6ο προβλήτα για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θεωρείται απίθανο να δεχθεί ο ιδιώτης που θα επιλεγεί για την εκμετάλλευση των εμπορευματοκιβωτίων, να μείνει αυτός ο χώρος εκτός επιχειρηματικής δράσης, όσο προβλέπεται να λειτουργεί το εργοτάξιο. Χώροι άλλοι αναζητούνται, αλλά δεν βρίσκονται.

  * Η σύνδεση της υποθαλάσσιας ανατολικά, μελετάται ακόμη. Η διαπλάτυνση της οδού Μαρίας Κάλλας, με υπογειοποίηση στην αρχή της είναι η επικρατούσα λύση, που εξετάζεται, για να πάρει την κίνηση από δυτικά και να την φέρει από τα ανατολικά, αλλά οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί.

  * Οι συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ για αποθήκες του λιμανιού που είχαν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα κτίρια και το υπουργείο Πολιτισμού τα αποχαρακτήρισε. Μια νέα προσφυγή θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα, αν και για την κοινοπραξία οι προσφυγές αυτές δεν ακυρώνουν το έργο, αντιμετωπίζονται με υπογειοποιήσεις.

  Κυκλοφοριακή ασφυξία

  * Οι διανοίξεις που έπρεπε να γίνουν σε δύο δρόμους για να «πάρουν» την κίνηση στην περιοχή των δικαστηρίων μένουν γράμμα νεκρό.

  *Η υποθαλάσσια, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς εξετάζεται και αλλαγή.

  Η χρήση μετροπόντικα που θα τη «βυθίσει» 20 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας θεωρείται μία λύση, αλλά δημιουργεί νέα δεδομένα, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Ανεβάζει το κόστος κατά 40, περίπου, εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει την εθνική συμμετοχή των 60 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα.

  *Συμπέρασμα: Το έργο, με τα 6,5 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 1,2 χιλιόμετρα κινείται υποθαλάσσια και που ήταν σημαία της Θεσσαλονίκης, τελικά, φαίνεται ότι σχεδιάσθηκε επιφανειακά.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 24/02/2008

 36. enhmeros Says:

  Παρεπιμπτόντως, να κάνω μια έκκληση προς τους διαχειριστές αυτόυ του blog για να ανανεώνεται τακτικότερα η πρώτη σελίδα ώστε να δείχνει και τη δυναμική που υπάρχει στο θέμα.

  Ο κόσμος που ενδιαφέρεται, ψάχνει και διαβάζει για το θέμα είναι πολύ περισσότερος απ’ όσο φαντάζεστε. Απλώς οι περισσότεροι το κάνουν από τον καναπέ τους ή απο το πληκτρολόγιό τους…

 37. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Χρησιμότατη η παράθεση του άρθρου της «Ε», από τον «Ενήμερο». Αν και θεωρώ ότι η καλή εφημερίδα χρησιμοποιεί αποσπασματικά στοιχεία, για να δικαιολογήσει την μεροληπτική στάση της εναντίον του έργου, για τους γνωστούς αντιπολιτευτικούς της λόγους. Ας μην ξεχνούμε εντούτοις ότι οι «παιδικές ασθένειες» ενός έργου, αποβαίνουν τελικά προς όφελος και του ίδιου του έργου, αλλά και όλων αυτών που θα το χρησιμοποιούν στο μέλλον.

 38. enhmeros Says:

  Τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας (!!!) σε άρθρο για τα διόδια των νέων αυτοκινητόδρομων γράφει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω για την υποθαλάσσια:

  «Πάντως κατασκευαστικές εταιρείες μιλούν για εμπλοκή στο ζήτημα της υποθαλάσσιας στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέων των κτιρίων στην είσοδο του λιμανιού θα επιβάλλει αλλαγή στη χάραξη του έργου.

  Οι κατασκευαστικές πιέζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συνολική επαναδιαπραγμάτυεση της σύμβασης, ζητώντας να αυξηθεί το μήκος της υποθαλάσσιας ώστε να ενωθεί με τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης»

  Σιγά σιγά δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που φωνάζουμε όλοι: ότι το έργο είναι κάκιστα σχεδιασμένο και ότι τα όποια καλά θα επιφέρει στη πόλη επισκιάζονται από τα πολύ περισσότερα αρνητικά.

  Μένει να δούμε αν και πως θα συμφωνήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην αλλαγή της ήδη υπογραφείσας σύμβασης παραχώρησης.

  Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η σύμβαση που ζητείται να αλλαχθεί έχει κυρωθεί και από τη βουλή! Εδώ γίνεται κατανοητή, για όσους είχαν δει τη σχετική συζήτηση πριν ένα χρόνο στη Βουλή, η έντονη αντίδραση τότε του Απ. Κακλαμάνη ότι δεν είναι δυνατόν οι Βουλευτές να καλούνται να κυρώσουν και να νομιμοποιήσουν τεχνικά κείμενα των οποίων την ορθότητα και αρτιότητα δεν μπορούν να ελέγξουν.

  Επίσης, αν αλλάξουν οι όροι της σύμβασης περιμένουμε να δούμε αν και πως θα αντιδράσουν οι λοιποί τεχνικοί όμιλοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

 39. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Μακάρι να ενωθεί τελικά με τον περιφερειακό, ώστε να τελεσφορήσει το «υγρό όνειρο» όλων των συγκοινωνιολόγων της πόλης: Ο εξωτερικός δακτύλιος του «κλεινού άστεως». Έτσι θα «απαλυνθεί» ενδεχομένως και ο «κάκιστος σχεδιασμός» του έργου, όπως διατείνεται και ο φίλος Ενήμερος. Επικροτούμε λοιπόν αναφανδόν! Όσο αναφορά τώρα τους βουλευτές, ο Κακλαμάνης είχε μόνο εν μέρει δίκιο. Όντως ένας βουλευτής δεν είναι δυνατόν να παριστάνεί τον επαΐοντα επί παντός επιστητού. Ιδιαιτέρως δε, όταν αυτό που καλείται να ψηφίσει, δεν άπτεται του γνωστικού του αντικειμένου. Υπό αυτήν την ένοια ωστόσο, οι βουλευτές δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν τίποτα, δηλώνοντας ανικανότητα προσεγγίσεως του εκάστοτε ζητήματος. Επαφίεται λοιπόν στους ίδιους να εμβαθύνουν και να εμβριθούν στο εκάστοτε ανακύπτον θέμα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζέση και όχι να δηλώνουν άγνοια αποφεύγοντας τα δύσκολα και το πολιτικό κόστος βεβαίως-βεβαίως, επειδή μια (όποια) σύμβαση την έφερε προς ψήφιση το αντίπαλο κόμμα. Αυτό όμως αποτελεί έκφανση πολιτικού πολιτισμού, στον οποίο η χώρα μας μάλλον υπολείπεται.

 40. enhmeros Says:

  Υποθαλάσσιε επειδή έχεις τόσο πλούσιο λεξιλόγιο μπορεί στο τέλος να με πείσεις…

  Κάνεις όμως λάθος στη κρίση σου, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

  Ο Απ. Κακλαμάνης είπε (και ξαναείπε) ότι δεν πρέπει να έρχονται στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις παραχώρησης (δηλαδή οι συμφωνίες μεταξύ δημοσίου -πχ ΥΠΕΧΩΔΕ- και ιδιώτη) από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί πριν την κύρωση (η υποθαλάσσια είχε υπογραφεί μεταξύ Μπόμπολα και Σουφλιά 4 μήνες πριν τη συζήτηση στη Βουλή), άρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τροποποίησης στον κορμό της σύμβασης. Πέρα απ’ αυτό η κύρωση στη Βουλή μετακυλύει την ευθύνη από τον φορέα που συνέταξε και υπέγραψε τη σύμβαση (με τα όποια λάθη από αβλεψία ή από σκοπιμότητα) στους βουλευτές οι οποίοι αδυνατούν να ελέγξουν τεχνικά κείμενα 250 σελίδων που συνοδεύονται πρόσθετα από 10 τεχνικά παραρτήματα.

  Ιδού τι έλεγε τότε, μεταξύ άλλων, ο Απ. Κακλαμάνης:
  «Αυτό το τονίζω επί χρόνια, είτε για νομοσχέδια είτε για τροπολογίες, ότι δεν είναι δυνατόν η Βουλή να περιβάλλει με το κύρος της και με την τυπική και ουσιαστική ισχύ νόμου, οποιαδήποτε έργα των οποιονδήποτε συνεργατών, παραγόντων της Δημόσιας Διοίκησης, γραφειοκρατών και πολύ περισσότερο συμφωνίες, οι οποίες έχουν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, δημιουργούν συμφέροντα, δουλείες, δεσμεύσεις του Δημοσίου.»

  Τα πρακτικά της συζήτησης είναι στο παρακάτω link και είναι πολύ ενδιαφέροντα γιατί, αν μη τι άλλο, μας δείχνουν σήμερα ποιοι δικαιώνονται και ποιοι απλώς παπαγαλίζουν τη θέση του κόματός τους για να γίνουν αρεστοί είτει στο κόμμα τους ή στα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα.
  http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=end070213.txt

  Το πόσο δίκιο έχει ο Κακλαμάνης φαίνεται σήμερα που η σύμβαση παραχώρησης, λόγω κακής προετοιμασίας και προχειρότητας από τις υπηρεσίες που την προετοίμασαν, φτάνει σε αδιέξοδο και την ίδια στιγμή έχει κυρωθεί από την Βουλή.

  Το πατατράκ της συγκεκριμένης υποθαλάσσιας θα πρέπει να γίνει μάθημα για πολλούς.

 41. enhmeros Says:

  ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ Η ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ.
  ΣΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

  εφημερίδα Μακεδονία, 14.3.2008
  του Φώτη Κουτσαμπάρη

  Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Μιχάλη Λιάπη, ανακαλούνται προηγούμενες εγκρίσεις (του προκατόχου του Γιώργου Βουλγαράκη) για κατεδαφίσεις κτιρίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις οποίες θα διέρχεται η κεντρική οδική αρτηρία. Έτσι, θα πρέπει να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός της σύμβασης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος ακύρωσης του έργου και η επαναχάραξη της αρτηρίας με νέα στοιχεία.

  Η υποθαλάσσια αρτηρία επρόκειτο να διέλθει υπόγεια από την περιοχή των αποθηκών του λιμανιού Θεσσαλονίκης, χωρίς να θίγει το σημαντικό διατηρητέο κτίριο του παλιού τελωνείου. Το υπόγειο έργο διέρχεται επίσης κάτω από τρία κτίρια επί της οδού Αβέρωφ, τα οποία επίσης θα διατηρηθούν, και κάτω από έξι αποθήκες (6, 7, 9, 11, 14 και 15), που βρίσκονται στο χώρο μεταξύ του παλιού τελωνείου και της οδού Κουντουριώτη, οι οποίες επρόκειτο να κατεδαφιστούν. Αρχικά, σχεδιαζόταν να κατεδαφιστούν και τα τρία διατηρητέα κτίρια της οδού Αβέρωφ (απόφαση 7/11/2006), αλλά με υπουργική απόφαση (23 Μαΐου 2007) τροποποιήθηκε η χάραξη με νέα μέθοδο κατασκευής, ώστε να μην γκρεμιστούν τα κτίρια αυτά. Η μέθοδος που επιλέχθηκε τότε για τη διατήρησή τους ήταν η υπόγεια διάτρηση κάτω από τα διατηρητέα και η κατασκευή σήραγγας με υποστύλωση.

  Μετά τη νέα απόφαση μη κατεδάφισης και των υπόλοιπων κτιρίων φαίνεται πως μπλοκάρονται όλες οι εργασίες στο χώρο του λιμανιού, καθιστώντας αβέβαιη την εξέλιξη του έργου.

  “Έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις μας είναι σωστές και λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο. Εμείς επισημαίναμε τις παρατυπίες. Με την ανάκληση των αποφάσεων του υπουργού πολιτισμού για τις κατεδαφίσεις στο λιμάνι το έργο της υποθαλάσσιας βρίσκεται στον αέρα”, αναφέρει η αρχιτέκτων Βιβιάνα Μεταλλινού, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Κατά της Υποθαλάσσιας.
  Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση πολιτών έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού που επέτρεπαν τις κατεδαφίσεις των κτιρίων, με τις οποίες “εγκρίθηκαν έργα εντός του ιστορικού τόπου της πόλεως της Θεσσαλονίκης στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων του παλαιού επιβατικού σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και πλησίον κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία και κάθε συναφούς πράξεις ή παράλειψης της διοίκησης”. Επίσης, ζητούν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου και να ακυρωθεί απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, με την οποία κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου. Η προσφυγή επρόκειτο να συζητηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η εξέταση αναβλήθηκε για τις 4 Ιουνίου 2008, μετά την παρέμβαση της αναδόχου κοινοπραξίας.

 42. enhmeros Says:

  Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι ο πρώτος που δεν θέλει τη συγκεκριμένη υποθαλάσσια είναι ο ίδιος ο εργολάβος:

  * γιατί ένας νέος σχεδιασμός ενδεχομένως θα αυξήσει τις εισπράξεις από διόδια
  * γιατί γνωρίζει τα τεχνικά αδιέξοδα λόγω του κακού υφιστάμενου σχεδιασμού
  * γιατί δεν θέλει να βρίσκεται σε κόντρα με την τοπική κοινωνία
  * και γιατί, εν τέλει, ο εργολάβος μπορεί να έχει περισσότερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες από κάποιους που σχεδίασαν το έργο στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα ή τους μελετητές που δουλεύουν με μόνο γνώμονα να πάρουν καινούργιες μελέτες…

  Και να φανταστεί κανείς ότι όλες οι εξελίξεις συμβαίνουν χωρίς να έχει γίνει ακόμα η εκδίκαση των αρχικών προσφυγών στο ΣτΕ και χωρίς να έχει ανοίξει κάν η συζήτηση για το θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που κάνει τζιζ!

  Ελπίζω κάποιοι να έχουν πάρει ένα μάθημα απ’ αυτή την ιστορία…

 43. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φίλε Ενήμερε,
  Σχετικά με τον Κακλαμάνη, ενδεχομένως οι επισημάνσεις σου (και οι δικές του), να έχουν κάποια ερείσματα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αλγεινή εντύπωση εντούτοις προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κύριος κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως πρόεδρος της Βουλής, ουδέποτε παραπονέθηκε για τέτοιου είδους διαδικαστικά θέματα, πολλώ δε μάλλον δεν έκανε το παραμικρό βήμα για να τα διευθετήσει. Τουναντίον εξαντλεί την ευαισθησία του στην παρούσα θητεία της Βουλής, εμφορούμενος από αντιπολιτευτικό οίστρο.
  Αναφορικά τώρα με τον Λιάπη, η απόφασή του αναδύει δυσωδία και την θεωρώ άκρως υποβολιμαία. Πόθεν ορμώμενος ανακάλυψε ότι οι θλιβερές αποθήκες του λιμανιού, χρήζουν διατήρησης; Η όλη ιστορία θυμίζει την επέκταση της παλιάς παραλίας που οι πολέμιοί της είχαν συκοφαντικά χαρακτηρίσει ως «μπάζωμα». Μάλλον (πάλι) κάποιοι βαρύγδουποι και μεγαλόσχημοι με προσβάσεις στο κυβερνών κόμμα, έβαλαν το βρωμερό και αποκρουστικό δαχτυλάκι τους. Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο, το όλο ζήτημα να αποτελεί εύσχημο τρόπο για να απεμπλακεί ο εργολάβος από την κατασκευή του έργου, κρίνοντάς το ασύμφορο «υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες». ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ, κυρίως τους κυβερνώντες, ότι μια τέτοια ελεεινή μεθόδευση θα μας βρει σφόδρα αντίθετους, κάτι που θα γίνει αντιληπτό σε αυτούς στις επόμενες εκλογές, δημοτικές τε και εθνικές. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα συνιστούσα στους ενάντιους της υποθαλάσσιας να μην επιχαίρουν ακόμα, διότι ο σαρακατσάνος (αλλά και όλοι εμείς που υποστηρίζουμε το έργο), δεν είπαμε ακόμα την τελευταία μας λέξη. Όσο για την «τοπική κοινωνία», έσω σίγουρος ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος, το έργο θα τύγχανε συντριπτικού ποσοστού υποστήριξης.
  Φιλικά.

 44. enhmeros Says:

  Από την εφημερίδα «Τα Νέα»
  http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080318&nid=7872570&sn=&spid=876

  [ ΡΙΠΕΣ ]
  Διόδια

  ΣΕ οριακή κατάσταση ως προς το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση βρίσκονται πλέον οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Και είναι φανερό ότι αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε πλήρες αδιέξοδο μέσα στα αμέσως προσεχή χρόνια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα.

  ΟΣΟ και αν σε πολλούς ακούγεται δυσάρεστο, κοινή συνισταμένη των μέτρων δεν μπορεί παρά να είναι η αποθάρρυνση της χρήσης των αυτοκινήτων.

  ΤΟ να καταφεύγουμε σε όλο και περισσότερα έργα για να ενθαρρύνουμε όλο και πιο πολύ την κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε φαύλο κύκλο που τελικά μεγαλώνει το πρόβλημα και επιβαρύνει το περιβάλλον.

  ΜΙΑ τέτοια πολιτική περιορισμών στα Ι.Χ. ωστόσο δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στα διόδια και στη φορολογία των μεγάλων αυτοκινήτων. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ούτε η αύξηση των εισπράξεων ούτε κάποιας μορφής κοινωνική καταδίκη ορισμένων κατηγοριών οδηγών.

  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ένας συνδυασμός κινήτρων και αντικινήτρων στο επίκεντρο των οποίων θα πρέπει να βρίσκεται η ενθάρρυνση και η διευκόλυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς με την επέκταση του Μετρό, την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης, τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης κοντά στους σταθμούς του Μετρό αλλά και τη δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης κυκλοφορίας.

  ΟΙ ζώνες αυτές όμως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ιδίως των επαγγελματιών. Σε αντίθετη περίπτωση τα διόδια θα εκπέσουν σε μέτρο διευκόλυνσης της κίνησης όσων έχουν οικονομική ευχέρεια.

  ΜΕ την ίδια λογική μπορεί ασφαλώς να φορολογηθούν υψηλότερα κατηγορίες αυτοκινήτων που ρυπαίνουν περισσότερο. Αυτό ωστόσο δεν αφορά αποκλειστικά κάποιες κατηγορίες αυτοκινήτων, αλλά όλα τα Ι.Χ. ανάλογα με τα καύσιμα που καταναλώνουν.

  ΓΙΑΤΙ βέβαια στόχος είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Και μόνο μέσα από μια τέτοια οπτική είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση για τα μέτρα.

 45. enhmeros Says:

  Φέτος οι άνοιξη ήρθε δύο φορές. Τρεις δεντροστοιχίες με εκατοντάδες μεγάλα δέντρα σε μήκος 1500 μέτρων φαίνεται ότι θα ζήσουν μερικές δεκαετίες ακόμα. Το ίδιο και το πάρκο «Πεδίο του Άρεως».

 46. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Η άνοιξη θα έλθει όταν αρχίσει η βύθιση των κιβωτίων στο βυθό του Θερμαϊκού και πιάσουν δουλειά οι βυθοκόροι. Μην αφήνεις τις «δεντροστοιχίες», να σου κρύβουν τη θέα προς το «δάσος». Η υποθαλάσσια είναι έργο υποδομής και όχι αποδομής!

 47. enhmeros Says:

  Ο καθένας έχει την άνοιξη που του αξίζει:

  για κάποιους η άνοιξη είναι οι βυθοκόροι, το τσιμέντο στο βυθό και η άσφαλτος στη στεριά. Τι κρίμα όμως που ζουν διαρκώς στο χειμώνα.

 48. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Άνοιξη για μένα είναι η απρόσκοπτη μετακίνηση ΟΛΩΝ, με τον τρόπο που επιθυμούν οι ΙΔΙΟΙ και όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν κάποιοι, επειδή έτσι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Το τσιμέντο και η άσφαλτος συνυφάσκουν με αυτή καθεαυτή την ύπαρξη της οποιασδήποτε πόλεως. Εκτός και αν αναπολείς τους χωματόδρομους, οπότε θα σου συνέστηνα να μετακομίσεις οσονούπω σε κάποιο παραδοσιακό χωριό. Ειδάλλως υπομονή μέχρι την εφεύρεση των ιπταμένων αυτοκινήτων, κάτι που θα σημάνει μάλλον την κατάργηση των δρόμων! Ο χειμώνας και η θλίψη του, πράγματι φωλιάζει στις καρδιές όλων ημών που θέλουμε να δούμε τη δύσμοιρη αυτή χώρα να προοδεύει και αντ’ αυτού βλέπουμε ΚΑΘΕ έργο υποδομής, να παραπαίει μεταξύ λυσσαλέων αντιδράσεων, πεισματικών και στείρων αρνήσεων και φυσικά υπογείων σαμποτάζ.

 49. vasilis Says:

  Μια παρενθεση τελικα ισως δεν θα εχουμε ουτε υποθαλασσια αλλα ουτε και μετρο μιας και η ΑΕΓΕΚ βαρεσε πτωχευση.Ομως μην στεναχωριεστε τις αποθηκες στο λιμανη δεν της χανουμε,φυσικα θα εχουμε και τον αγαπημενο μας ΟΑΣΘ.Ολα πανε καλα.

 50. frufruka Says:

  Καλά όλα αυτά, αλλά το εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ όχι μόνο εγκαταστάθηκε στο λιμάνι, αλλά έχει ξεκινήσει και εργασίες! Τουλάχιστον αυτά πληροφορήθηκα από ραδιόφωνο της πόλης (95,8 Σταθμός στον Πολιτισμό). Αληθεύει? Τι έγινε στο ΣΤΕ?

 51. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Αναμένεται η απόφαση του Σ.τ.Ε. για την προσφυγή της «Κίνησης Πολιτών κατά της κατεδάφισης του Παρθενώνα και του Ερεχθείου του λιμανιού», ώστε τα έργα να προχωρήσουν ακάθεκτα. Οι εργασίες που τώρα επιτελούνται είναι προκαταρκτικές, ώστε να κερδηθεί ο ΧΑΜΕΝΟΣ χρόνος.

 52. frufruka Says:

  Δηλαδή αυτό ήταν? Η υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη? Τα φουγάρα που θα μας «ραντίζουν» με μικροσωματίδια και καυσαέριο είναι έτοιμα να «σηκωθούν»? Τα καινούργια πάρκα που περιμέναμε πως και πως με την ανάπλαση της παραλίας τι θα απογίνουν? Το παραλιακό μέτωπο θα προσεγγίζεται από αυτές τις 3 πεζογέφυρες? Νίκησε πάλι το αυτοκίνητο? Δεν το αντέχει η πόλη, δεν το αντέχουμε κι εμείς …….. Θρήνος!

 53. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Πω πω καταστροφολογία και εσχατολογικές προφητείες! Προφανώς είσαι κάτοικος της περιοχής! Λοιπόν ας τα πάρουμε κατά σειρά προτεραιότητας:
  Τα «φουγάρα» θα διαθέτουν φίλτρα όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου με παρόμοιες υλοποιήσεις και επιπροσθέτως ΔΕΝ θα έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση οπτικά με αυτά του Τιτανικού! Τα καινούργια πάρκα θα ολοκληρωθούν ΟΛΑ, εκτός από εκείνο στο οποίο θα απολήγει η υποθαλάσσια, το οποίο θα αναπλαστεί αργότερα. Οι τρεις πεζογέφυρες, μπορούν κάλιστα να γίνουν έξι, αν υπάρξει κατάλληλη πίεση προς την κοινοπραξία ή (και) τον δήμο. Ο όρος «υποβάθμιση» που ακρίτως χρησιμοποιείς, ενέχει το στοιχείο του αφορισμού και προδήλως εκπορεύεται από την υποκειμενική ΣΟΥ θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όντως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε κάτι που δίνει λύση, έστω και περιορισμένη, στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, ποσώς συνιστά υποβάθμιση. Θα πρέπει δε να γνωρίζεις ότι αυτό που «ΔΕΝ αντέχει η πόλη» πλέον, είναι οι ΣΤΕΙΡΕΣ αντιδράσεις ορισμένων, «ειδημόνων» και μη, σε ΚΑΘΕ έργο που προσπαθεί να υλοποιηθεί σε αυτή την πόλη. Να σου θυμίσω τις επαμφοτερίζουσες απόψεις σχετικά με το μετρό και το τράμ πριν από χρόνια, κάτι που έγινε αιτία να χαθεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καθυστερήσει ο υπόγειος τουλάχιστον δέκα χρόνια. Τα κονδύλια εκείνα διατέθηκαν αλλού. Το υδροκέφαλο κέντρο των Αθηνών βλέπεις, «λατρεύει» τέτοιου είδους αντιδράσεις των ντόπιων «ιθαγενών», χρησιμοποιώντας τες ώς πρόφαση για να μην προωθεί τίποτε εκτός πρωτευούσης. Το ίδιο σενάριο βιώνουμε και τώρα από όλους εσάς που εναντιώνεστε στην υποθαλάσσια και την επέκταση του διαδρόμου 10/28, ως να επρόκειτο για την συντέλεια και καταστροφή της πόλεως και του κόλπου της. Τίποτα από όλα αυτά τα σπαραξικάρδια δεν πρόκειται να συμβεί. Αν δεν έχετε λοιπόν κάτι εποικοδομητικό να προσφέρετε στην λύση των ΥΠΑΡΚΤΩΝ προβλημάτων της πόλης, θα συνιστούσα εντελώς φιλικά, κρείττον σιγάν του λαλείν!

 54. enhmeros Says:

  «προδήλως εκπορεύεται από την υποκειμενική ΣΟΥ θεώρηση των πραγμάτων» είπε ο ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ και μείναμε όλοι άναυδοι !

  Τα είπαμε. Χαραμίζεσαι γράφοντας σεντόνια σ’ ένα μίζερο μπλογκ που το διαβάζουν 100 άνθρωποι μιά φορά το μήνα. Για τρέχα προς Βαφοπούλειο μεριά όπου μπορείς να συναναστραφείς με κάποιους υπερήλικες λόγιους της πόλης μας που μιλούν την ίδια γλώσσα με σένα.

  Είσαι πάντα ο ορισμός της αντικειμενικότητας και της μετριοφροσύνης και χαρακτηρίζεσαι από την ψύχραιμη σκέψη ενός ώριμα σκεπτόμενου πολίτη αυτής της πόλης.

  Χάρις σε εσένα και σ’ αυτούς που ψηφίζεις και διοικούν την πόλη εδώ και 30 χρόνια (και βάλε) η Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί από μια μίζερη πολη της Τουρκοκρατίας και των Βαλκανίων σε υπόδειγμα σ’ όλη την Ευρώπη στα θέματα μόλυνσης, ελεύθερων χώρων, βιώσιμης κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης. Αν δεν υπήρχαν και κάποιοι αντιδραστικοί που συνεχώς γκρινιάζουν για όλα, τότε θα είμασταν η πόλη-μοντέλο για όλο το σύμπαν, γνωστό και άγνωστο.

  Ακούγεται ότι αν γίνει η υποθαλάσσια (και επιτέλους θα πηγαίνεις στη δουλειά σου αραχτός στο ΙΧ σου σε 20 λεπτά αντί για 1 ώρα σήμερα) οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα έρθει πρώτος να αγοράσει σπίτι στη Β. Όλγας και στην Κασσάνδρου για να απολαύσουν την υψηλή ποιότητα ζωής που μας προσφέρεται. Μέχρι και ο Παπαγεωργόπουλος θα αφήσει τη φτωχική του οικία στο Πανόραμα για να μείνει στην όμορφη οδό Δεσπερέ.

  Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι κουτόφραγκοί τι θα πει ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης. Σε πείσμα όλων των γραφικών αντιδραστικών στην Ελλάδα, ΕΕ και ΟΗΕ που τάχα κόπτονται για το περιβάλλον, ήρθε επιτέλους η ώρα του Σουφλιά, του Παπαγεωργόπουλου και, φυσικά, του ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ.

 55. enhmeros Says:

  «Τα καινούργια πάρκα θα ολοκληρωθούν ΟΛΑ, εκτός από εκείνο στο οποίο θα απολήγει η υποθαλάσσια, το οποίο θα αναπλαστεί αργότερα» είπε ο ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ και θαυμάσαμε για άλλη μια φορά εκτός από τον πλούτο των γνώσεων και τον πλούτο των πηγών ενημέρωσής του.

  Σε αυτή την ιστορία ο μεγαλύτερος εχθρός της Υποθαλάσσιας είναι ο φτερωτός γιατρός, ο ατσαλάκωτος Δήμαρχός μας, ο μεγάλος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

  Ο Δήμαρχος, σε άγαστη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου έπαιξε το πιο πονηρό παιχνίδι κατά της Υποθαλάσσιας και κατάφερε να αποτρέψει τη διαπλάτυνση κατά 16 μέτρα της Νέας Παραλιακής οδού σε βάρος των πάρκων. Κάθε μέρα προστίθεται και μια καινούργια σταθερή κατασκευή στα θεματικά πάρκα ακυρώνοντας το σενάριο της αμφιδρόμησης της Μ. Αλεξάνδρου. Επίσης το τρισκαταραμένο ΤΕΕ πήγε και έχτισε το κτίριο του σε τέτοια θέση ώστε να μην μπορεί να γίνει επέκταση ούτε από την πάνω μεριά του δρόμου, σε βάρος των μικρών πάρκων που υπάρχουν.

  Με τη φόρα που πήρε ο Δήμαρχος για να σώσει το πράσινο της πόλης κοντεύει να ακυρώσει και το υπόγειο πάρκινγκ στην αρχή της Κάλλας όπου η πινακίδα αναγγελίας του έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη κλείσει 3ετία.

  Μετά τα συντριπτικά χτυπήματα του Παπαγεωργόπουλου το ΥΠΕΧΩΔΕ ψάχνει πως μπορεί να αλλάξει το έργο και η Κοινοπραξία άρχισε να καταλαβαίνει ότι έμπλεξε άσχημα και σκέφτεται πως θα ξεφύγει…

 56. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις σχετικά με το λεξιλόγιο και την γλώσσα, αν και το «περιτύλιγμά τους» ήταν η ειρωνία και ο σαρκασμός. Θεωρώ τον εαυτό μου λεξιδιάκονο και όχι λεξιλάγνο όπως πιθανώς με θεωρείς εσύ, (καταπληκτικές λέξεις αυτές ε…;) και φρονώ ότι όλοι μας θα πρέπει να «ακονίζουμε» τα ελληνικά μας με κάθε ευκαιρία, διότι απλούστατα με εφαλτήριο τη γλώσσα, «ακονίζεται» και το μυαλό μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η σωστή εκφορά του λόγου θεωρήθηκε και θεωρείται από μερίδα συμπατριωτών μας, «συντηρητική», «αντιδραστική», «οπισθοδρομική», που ομιλείται μόνο «από υπερήλικες λόγιους» και άλλα τέτοια. Έτσι λοιπόν φθάσαμε στα επιρρήματα που τελειώνουν σε -α, αντί σε -ως (προηγούμενα, ενδεχόμενα, κύρια, πιθανά, αντί προηγουμένως, ενδεχομένως, κυρίως, πιθανώς, όπως λέμε σαφώς και όχι σαφά!), καθώς επίσης και στον Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Οχτώβρη, αντί του σωστού Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Οκτώβριος. Πάλι καλά που τον Αύγουστο τον αφήσαμε ανέπαφο και δεν τον κάναμε Αυγουστή! Για να μην αναφέρω τους ξενόφερτους σολοικισμούς του τύπου: Break αντί διάλειμμα ή παύση, opening αντί εγκαίνια ή θυρανοίξια (καλό ε;), trendy αντί του συρμού ή έστω της μόδας και άλλα πολλά. Ουφ, παρασύρθηκα πάλι. Τελικά όντως έχω «κόλλημα» με την γλώσσα. Τέρμα το μάθημα γλωσσολογίας. Και τώρα επί του θέματος.
  Έχεις δίκιο σχετικά με τη μορφή της πόλης μας. Δυστυχώς οι οραματισμοί του Ερνέστ Εμπράρ, δεν ευοδώθηκαν για λόγους που θα θέλαμε πολλά «σεντόνια» ιστολογίων να αναλύσουμε. Όμως αυτό δεν αποτελεί παθογνωμικό στοιχείο μόνο ΑΥΤΗΣ της πόλης. Είναι γενικότερη παθογένεια ΟΛΗΣ της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των χωριών της. Σε κάποια έρευνα πριν από μερικά χρόνια, από κάποιο διεθνή οργανισμό, τα ελληνικά χωριά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κέρδισαν το «βραβείο» των πιο άσχημων χωριών της Ευρώπης. Όταν πριν από πολλά χρόνια είχα κάνει το γύρο της Αυστρίας με τραίνο και περνούσαμε από τα αυστριακά χωριά, τσιμπούσα το μπράτσο μου για να δω αν ονειρεύομαι! Είχα την εντύπωση ότι περνώ μέσα από μακέτα της Maerklin! Περπάτησα στους δρόμους αρκετών από αυτά. Ούτε ίχνος γόπας ή σκουπιδιών. Το κράτος εκεί σε υποχρεώνει να τελειώσεις το εξωτερικό μέρος του σπιτιού σε έξι μήνες και με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και το εσωτερικό όποτε θέλεις εσύ. Σε αντιπαραβολή στα δικά μας χωριά, δεσπόζει το κακάσχημο κιβωτιόσχημο σπίτι, με τις κολόνες στη ταράτσα έτοιμες να «υποδεχθούν» το πανωσήκωμα για το προικιό της κόρης. Και το κράτος αενάως καθεύδει. Αυτή είναι δυστυχώς η κουλτούρα μας σαν λαός. Βλέπεις μας λείπουν 400 χρόνια διαφωτισμού και Αναγέννησης. Υπό αυτό το πρίσμα, έτσι είναι σχεδιασμένες χωροτακτικά και οι πόλεις μας, με βάση τις ανάγκες του τώρα και του σήμερα και όχι με προοπτικές πενήντα ή εκατό χρόνων.
  Έχεις επίσης δίκιο για τις πηγές ενημέρωσής μου. Πράγματι λόγω πιεστικού χρόνου και λιγοστών ανθρωπομονάδων, χάνω πολλά «τεύχη» και «επεισόδια». Είμαι όμως ευτυχής που έχω εσένα σε αυτό το «μίζερο μπλόγκ που διαβάζουν 100 άνθρωποι, μία φορά τον μήνα», να με ενημερώνεις για τα συμβαίνοντα και τεκταινόμενα, στηλιτεύοντας ενίοτε τον γλωσσικό μου οίστρο. Θα ήθελα ωστόσο να σου επισημάνω τα εξής:
  Πίσω από τον ξεχειλίζοντα σαρκασμό που πλημμυρίζει τα προηγούμενα μηνύματά σου, διαβλέπω να ελλοχεύει μία αδιόρατη τάση ελιτισμού και σνομπισμού προς οτιδήποτε αντιτάσσεται στο δικό σου τρόπο σκέψης. Εξ ου και η αναφορά «σε αυτούς που ψηφίζω». Δεν αντιλέγω ότι οι τωρινές κεφαλές της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, αν και με καλές προθέσεις, στέκονται ανεπαρκείς σε κάποια προβλήματα της πόλεως. Θα σου θυμίσω όμως ότι κάποιες άλλες κεφαλές, «προοδευτικής» κοπής, στην αλήστου μνήμης δεκαετία του 80, το ΜΟΝΟ που προσέφεραν στη πόλη ήταν τα ψηφίσματα υπέρ της… Νικαράγουας και των Παλαιστινίων! Θα σου εξομολογηθώ επίσης ότι «προσπάθησα» κάποια φορά να ψηφίσω τον Βούγια, στην παρθενική του υποψηφιότητα, διότι τον θεώρησα αξιόλογο υποψήφιο λόγω της ιδιότητάς του, αλλά δυστυχώς «δεν μου βγήκε» για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους.
  Όμως πέρα από όλα αυτά, εγώ θα ήθελα να σου θέσω το εξής απελπιστικά αφελές ερώτημα: Τίνι τρόπω (ωχ, άρχισα πάλι τις καθαρεύουσες…) η κατασκευή μιας οποιασδήποτε υποθαλάσσιας αρτηρίας, θα έθετε σε κίνδυνο το περιβάλλον στη πόλη, δεδομένου του γεγονότος ότι το εν λόγω έργο προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη επικοινωνίας των δύο άκρων της; Και επιπροσθέτως, με ποιον ή ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσε να καλυφθεί η ΥΠΑΡΚΤΗ αυτή ανάγκη; Για να αρχίσουμε επιτέλους να ομιλούμε επί απτών πραγμάτων, ειδεμή τιτρώσκεται (μα που τις βρίσκω ο άτιμος!) η αξιοπιστία μας.
  Αναμένω εναγωνίως την απάντησή σου. Μέχρι τότε εύχομαι σε σένα και στους υπόλοιπους 98 αναγνώστες του ιστολογίου καλό Πάσχα.

  Φιλικά

 57. enhmeros Says:

  γκλουπ! που θα έλεγε και ο Ντοναλντ (αίσθημα αποριάς, θλίψης και τρόμου)

  Το αισθητήριο του ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ είναι αλάνθαστο αφού κατάλαβε ότι στις «αλήστου μνήμης» εποχές είμουν στη Νικαράγουα για να βοηθήσω τους Σαντινίστας και τις καλιέργειες καπνού;

  Για το ερώτημα της προτελευταίας παραγράφου θα πρέπει να απευθυνθείς σε συγκοινωνιολόγους και πολεοδόμους. Αν βρεις 1 (ολογράφως: έναν) που να συμφωνεί μαζί σου, γράψε μου.

  Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αντεύχομαι για το Πάσχα και συμπληρώνω «Καλά μυαλά»

 58. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, με απογοητεύεις! Δεν περίμενα από σένα, ένα μαχητικό ακτιβιστή της διεθνιστικής αλληλεγγύης, να είσαι αρνησίμαχος και ρίψασπις! Ευσχήμως και «μετριοπαθώς», ΑΠΕΦΥΓΕΣ να απαντήσεις στα ερωτήματά μου, πετώντας το μπαλάκι στο δικό μου γήπεδο. Ας είναι, θα σου κάνω το χατίρι αναφέροντάς σου ότι ΟΛΟΙ, ανεξαρτήτως ειδικότητας κατανοούν ότι τα δύο άκρα της πόλης ΠΡΕΠΕΙ να ενωθούν. Και μια που αναφέραμε τελευταίως τον Σπύρο Βούγια, αυτός δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή του, ότι οι αντιδρώντες στην υποθαλάσσια, είναι ανενημέρωτοι! Βέβαια σε αυτό το σημείο και επειδή μου αρέσει να τα λέω «τσεκουράτα», οφείλω να σημειώσω ότι για τον εν λόγω κύριο οι «κακές γλώσσες» λένε πως ήταν ένας από αυτούς που εναντιώθηκε στην επέκταση της παλιάς παραλίας, επειδή κατοικεί εκεί και θεώρησε ότι θα υποβαθμιστεί η γειτονιά του. Ενώ τώρα, συνεχίζουν οι «κακές γλώσσες», υποστηρίζει την υποθαλάσσια επειδή η Λεωφόρος Νίκης θα πεζοδρομηθεί και θα αναβαθμιστεί.
  Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα σου απευθύνω ένα ακόμα, συμπληρωματικό στα προηγούμενα, ερώτημα: Αν έστω ΟΛΟΙ οι πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, χωροτάκτες, πολιτικοί μηχανικοί, ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ με την υποθαλάσσια, εσύ θα προσυπέγραφες το έργο, ή θα το εμέμφεσο και τότε; Τα προηγούμενα ερωτήματά μου ισχύουν και προσδοκούν μια απάντηση.

  Φιλικά

 59. enhmeros Says:

  αγαπητέ υποθαλάσσιε έχω συγκλονιστεί τόσο με το «εμέμφεσο» που αδυνατώ, προς το παρόν, να γράψω οτιδήποτε άλλο 🙂

 60. enhmeros Says:

  Επειδή είναι εύκολο να γράφουμε ότι θέλουμε με φθηνούς λαϊκισμούς και χωρίς στοιχεία, η άποψη του Βούγια υπάρχει στο ντοκυμαντέρ «Μια τρύπα στον νερό» εδώ (στο 8:00):
  http://video.google.com/videoplay?docid=-7347600200313326861&hl=en

 61. enhmeros Says:

  Από τα δημοσιεύματα των ημερών προκύπτουν εμμέσως οι ειδήσεις σχετικά με την υποθαλάσσια.

  Διαφαίνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ψάχνει να βρει εύσχημο τρόπο είτε για ακύρωση του έργου και νέο διαγωνισμό βάσει νέου σχεδιασμού ή για αλλαγές στην υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης, τις οποίες όμως θα επιβαρυνθεί το δημόσιο.

  Ήδη για να πάει η υποθαλάσσια στα 25 μέτρα κάτω από τη θάλασσα (όπως μαθαμε σήμερα) η επιβάρυνση θα είναι 40 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσει το δημόσιο.

  Αν τελικά επιλεγεί και η πλήρης υπογειοποίηση του έργου (μέχρι την Καλαμαριά) τότε ακυρώνεται η έννοια της «παραχώρησης» αφού η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι μεγαλύτερη από του ιδιώτη…

  Κοινώς ΠΑΤΑΤΡΑΚ…

 62. enhmeros Says:

  Τα ευτράπελα του σχεδιασμού της υποθαλάσσιας από ΥΠΕΧΩΔΕ, τοπικές υπηρεσίες και μελετητές βγαίνουν σιγά-σιγά στην επικαιρότητα. Θα έλεγα ότι είναι μόνο για γέλια αλλά επειδή αυτοί οι άνθρωποι μας διοικούν και καθορίζουν το μέλλον μας η κατάσταση είναι μάλλον για κλάματα.

  Μαθαίνουμε ότι εγκρίθηκε η κατασκευή να γίνει πιο βαθιά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό γιατί «σε βάθος 6-7 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν τμήματα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης, του βυζαντινού λιμανιού (που έχει επιχωματωθεί), καθώς και διατείχισμα από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου».

  Το ερώτημα ενός αφελούς είναι: Καλά δεν το ήξεραν ότι θα έχει αρχαία στα 7 μέτρα όταν έκαναν τον αρχικό σχεδιασμό; Και τώρα γιατί να επιβαρυνθεί το δημόσιο την επιπλέον δαπάνη του έργου (αν γίνει ποτέ);

 63. enhmeros Says:

  Ευτράπελων συνέχεια (μέρος 2)

  Τα πρώτα 5 θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας (από μέγαρο μουσικής μέχρι τον ΟΦΘ) μετά από αρκετές αναβολές κοντεύουν να τελειώσουν (αμήν). Η κατασκευή των πάρκων ακυρώνει τον σχεδιασμό διαπλάτυνσης της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου ώστε να εξυπηρετεί κυκλοφοριακά την υποθαλάσσια. Αυτό σημαίνει ότι ανατρέπονται πλήρως τα δεδομένα βάσει των οποίων έκανε την προσφορά του ο ανάδοχος.

  Στο ενδεχόμενο τα νέα πάρκα να καταστραφούν από την διαπλάτυνση, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, ο αντιδήμαρχος, όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος στο παρελθόν ξεκαθάρισαν ότι υπάρχει ειδική αναφορά στη σύμβαση που υπογράφηκε για την υποθαλάσσια αρτηρία, στην οποία επισημαίνεται ότι το έργο θα «σεβαστεί» τις εργασίες που θα έχουν γίνει στο πλαίσιο της ανάπλασης της Παραλίας.

  Το πιο ωραίο είναι ότι για τα υπόλοιπα πάρκα μέχρι το Μακεδονία Παλλάς που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας του Δήμου δηλώνει ότι:«Δε θα περιμένουμε την υποθαλάσσια. Ηδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για ένταξη του έργου της ανάπλασης του υπόλοιπου κομματιού στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο ονομαζόμενο ΕΣΠΑ».

  Όλα αυτά από τον Δήμαρχο που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του υπέρ της υποθαλάσσιας. Δηλαδή αν δεν την ήθελε τι θα έκανε;

 64. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Καταιγιστική ενημέρωση από τον πάντα ενημερωμένο Ενήμερο και αρκετά εύστοχες οι επισημάνσεις του. Τον ευχαριστούμε. Εντούτοις εγώ εξακολουθώ να μην παίρνω απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Θέτω λοιπόν μερικά ακόμα:
  1) Διαφωνείς με το συγκεκριμένο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του έργου, ή με το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ έργο, ανεξαρτήτως σχεδιασμού;
  2) Τι αντιπροτείνεις ως αντιστάθμισμα κατασκευής του έργου;
  Και για να σε βοηθήσω, θα σου εκμυστηρευθώ αυτά που θα ήθελα ΕΓΩ για την πόλη. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  ΜΕΤΡΟ (ευτυχώς αυτό υλοποιείται), ΤΡΑΜ (ή συνδυασμός των δύο, όπως γίνεται στο Αννόβερο, όπου το τραμ μόλις φθάνει στο κέντρο της πόλης, μετατρέπεται σε ταχύτατο υπόγειο!), ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ (από τον Κέδρινο Λόφο, ως τι παρυφές της πόλης), ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ (άλλο πολύπαθο έργο αυτό), ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ (διότι μου αρέσει να τριγυρνώ στη πόλη με το ποδήλατό μου και ΟΧΙ με το αυτοκίνητό μου), ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 10/28, ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ (σε καίρια σημεία), ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΆΘΜΕΥΣΗΣ (υπέργειους, επίγειους και υπόγειους, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ των αρχαίων που πιθανόν να βρεθούν), ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΕΦΩΡΕΙΟΔΡΟΜΩΝ, ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ σε ένα γενικότερο δίκτυο, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ελεγχόμενο με συστήματα τηλεματικής και τέλος, ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ των πάντων, είτε ομιλούμε για θρασύτατους μαγαζάτορες με τα γελοία σαλόνια από ρατάν και τα θλιβερά «καπελο-μαγκάλια», που καταλαμβάνουν τα 3/4 των πεζοδρομίων, ως τους ασυνείδητους που σταθμεύουν πάνω στις διαβάσεις, στις στάσεις, ή τις ράμπες των αναπήρων. (Εδώ μερικά αυτοκόλλητα των street tigers, κάνουν καλή δουλειά. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αρκετά από αυτά).
  Βλέπεις λοιπόν Ενήμερε, ότι στο διαπιστωτικό συμφωνούμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως. Το θέμα είναι ΠΟΙΕΣ λύσεις προτείνει ο καθένας, αν αυτές οι λύσεις είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες και κυρίως, αν ΛΥΝΟΥΝ έστω και μερικώς τα προβλήματα. ΔΕΝ υπάρχουν λύσεις που λύνουν ΟΛΑ τα προβλήματα. ΔΕΝ υπάρχουν λύσεις, που ΔΕΝ δημιουργούν κάποιου είδους όχληση σε κάποιους. ΔΕΝ υπάρχουν «ανώδυνες» λύσεις που ΔΕΝ έχουν έστω και κάποιες ελάχιστες «παρενέργειες». Αυτό που πρέπει να βαρύνει είναι η στάθμιση των ωφελειών. Πάντως με ευχολόγια, μαξιμαλισμούς και ονειροβασίες, ΔΕΝ λύνονται τα προβλήματα.
  Εν πάση περιπτώσει, τα ερωτήματά μου ισχύουν. Αν θέλεις απαντάς, αν όχι, δεν πειράζει.

 65. enhmeros Says:

  Γειά σου σύντροφε υποθαλάσσιε

  Χαίρομαι που κολλάς (;) τα αυτοκόλλητα τα οποία όμως είναι των πανθήρων και όχι των τίγρεων.

  Χαίρομαι για τα περισσότερα που γράφεις. Παραδόξως αυτά που διαφωνούμε είναι λιγότερα από αυτά που συμφωνούμε. Που ξέρεις, μπορεί και να συναντηθούμε και σε καμιά εκδήλωση κατά των καναπέδων και της φραπεδοκουλτούρας που μας έχει επιβληθεί.

 66. enhmeros Says:

  Αφού ρωτάς θα σου απαντήσω καταρχήν που διαφωνώ:

  Γενικά η άποψή μου είναι ότι αυτό που χρειάζονται όλες οι ελληνικές πόλεις είναι μέτρα για αποτροπή και αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Σε επόμενο στάδιο χρειάζονται μέτρα για περιορισμό της ιδιοκτησίας του ΙΧ.
  Η άποψή αυτή δεν είνα καθόλου πρωτότυπη αφού την ενστερνίζονται σχεδόν όλοι οι επιστήμονες ενώ σιγά-σιγά γίνεται κυρίαρχη και στους πολιτικούς όλων των χώρων. Σ’ αυτό συμβάλλει η ΕΕ που διαμορφώνει πολιτικές για βιώσιμη αστική ανάπτυξη χωρίς ΙΧ.

  Με βάση τα παραπάνω διαφωνώ με την υποθαλάσσια αφού ο σχεδιασμός της έγινε με βασικό κριτήριο την ενθάρρυνση της χρήσης ΙΧ. Αυτό συνέβη από τη στιγμή που το έργο μετατράπηκε από δημόσιο σε παραχώρηση προς ιδιώτες οι οποίοι πίεσαν για αλλαγές που θα αυξήσουν τη κυκλοφορία μέσω της υποθαλάσσιας και άρα τις εισπράξεις από διόδια.

  Επίσης διαφωνώ με οποιοδήποτε ΑΣΤΙΚΟ έργο έχει σχέση με εξυπηρέτηση της κίνησης των ΙΧ (πχ ανισόπεδοι κόμβοι εντός της πόλης).

  Διαφωνώ ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΑ (sic) με την επέκταση του αεροδιαδρόμου αφού πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές ότι σύντομα θα πρέπει να φύγει από τη Μίκρα προς τα δυτικά, στα όρια Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας. Τότε θα ψάχνουμε τι να το κάνουμε αυτό το «τσουνί» μήκους 1 χλμ μέσα στη θάλασσα.

 67. enhmeros Says:

  Το κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης είναι η πλήρης εξαφάνιση οποιουδήποτε ελεύθερου χώρου εξαιτίας του ΙΧ, όχι μόνο στο κέντρο αλλά απ’ άκρη σ’ άκρη. Η υποθαλάσσια υποτίθεται ότι θα επέτρεπε κάποιες πεζοδρομήσεις στο κέντρο αλλά σε βάρος άλλων περιοχών (ουσιαστικά όλη η ανατολική παράλια ζώνη) που θα επιβαρυνόταν με κυκλοφορία, θόρυβο και μόλυνση. Έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα…

  Ορίστε λοιπόν τι φαντασιώνομαι ότι μπορεί να γίνει κάποτε:

  Δεκάδες οργανωμένα πάρκινγκ στα οποία θα έχουν προτεραιότητα, με ειδική τιμολογιακή πολιτική, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και όχι οι επισκέπτες. Οποιοδήποτε έργο πρέπει να γίνει με σεβασμό στα τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία (που όσο δεν υπάρχουν Ζαχόπουλοι λειτουργεί πολύ καλά) και όχι με βάση την αφελή τεχνοκρατική αντιμετώπιση ότι αφού παντού έχει αρχαία ας τα μπαζώσουμε.

  Να φύγει η ΔΕΘ προς τα δυτικά (ή οπουδήποτε εκτός πόλης) και στο χώρο της να γίνει το πρώτο μητροπολιτικό πάρκο της πόλης.

  Πρέπει να γίνουν εκτεταμένες πεζοδρομήσεις σε κατακόρυφες οδούς (Β-Ν) του κέντρου δημιουργόντας ένα συνεχές πλέγμα.

  Πρέπει πολλοί μικρότεροι δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας με κατάλληλες διαμορφώσεις και με όριο ταχύτητας τα 20χλμ/ώρα, όπως έχει γίνει σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης αλλά και σε αρκετές της Ελλάδας.

  Πρέπει να αναπτυχθεί προαστιακός σιδηρόδρομος προς όλους του κοντινούς προορισμούς με εύκολη μετεπιβίβαση σε μετρό και λεωφορεία προς το κέντρο της πόλης.

  Πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις οικοδομικών τετραγώνων με ανταλλάγματα στους ιδιοκτήτες ώστε να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι. Το είχε πρωτοπεί για την Αθήνα ο Τρίτσης, το πρότειναν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας και Κουράκης ως «τράπεζα γης» το 2006 και πρόσφατα το ξαναείπε ο Κακλαμάνης για την Αθήνα. Αφού η πρόταση ωρίμασε ας αρχίσει να εφαρμόζεται.

  Οι κατεδαφίσεις μπορούν να ξεκινήσουν (κατά προτίμηση με βομβαρδισμό) από το νέο τερατούργημα-δημαρχείο που κάνει ο Παπαγεωργόπουλος στην καλύτερη περιοχή της πόλης για να στεγάσει το γραφείο του και να έχει θέα σε θάλασσα και βουνό. Μετά την κατεδάφιση μπορεί να γίνει ένα δεύτερο μεγάλο πάρκο που να είναι σε ενότητα με τους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου.

 68. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φίλε Ενήμερε (θα μου επιτρέψεις να προτιμώ το «φίλε» από το «σύντροφε»!)

  Έχεις δίκιο, τα αυτοκόλλητα είναι όντως των πανθήρων, αν και για τη συγκεκριμένη ομάδα ανέκαθεν προτιμούσα το όνομα των τίγρεων, ως πιο ρωμαλέου αιλουροειδούς. Εξ ου και το λάθος. Σοβαρή παράλειψή μου επίσης ήταν και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που αν και τον είχα κατά νου, εξαιτίας της βιασύνης μου, λησμόνησα να τον αναφέρω. Ευτυχώς υλοποιείται και αυτός δειλά-δειλά. Κατά τα λοιπά, συμφωνώ και εγώ με αρκετές από τις προτάσεις σου, όμως εξακολουθώ να διαφωνώ σθεναρά με άλλες. Και εξηγούμαι.
  Δεκτή η τάση για αποτροπή της χρήσης ΙΧ. Τί γίνεται όμως με όλους εμάς που χρησιμοποιούμε καθημερινώς το ΙΧ για τη δουλειά μας και ΟΧΙ για να μολύνουμε την ατμόσφαιρα ή να συμβάλλουμε στο κυκλοφοριακό; Και δεν εννοώ αυτούς (τους τυχερούς) που χρησιμοποιούν το ΙΧ τους δύο φορές την ημέρα, (σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι), αλλά αρκετούς σαν εμένα που χρειάζονται το αυτοκίνητο για να μεταφέρουν ευαίσθητο εξοπλισμό, απαραίτητο για τη καθημερινή εργασία τους. Η μοτοσικλέτα δίνει κάποιες φορές λύση, αλλά όχι πάντοτε. Τέτοιου είδους μέτρα, ευδοκιμούν σε πόλεις του εξωτερικού, που όμως, όπως σου έχω κατ’ επανάληψη γράψει εδώ, έχουν πλείστες όσες υποδομές και εναλλακτικές λύσεις συγκοινωνιών να προσφέρουν. Και φυσικά ΕΧΟΥΝ και διαμπερείς αρτηρίες να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων, όταν ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ κάτι τέτοιο. Ίσως αυτά τα μέτρα, μπορούν να αποδώσουν, υπό προϋποθέσεις, στην Αθήνα που έχει επτά μέσα μεταφοράς και όχι ένα που έχουμε εμείς. Το μετρό προβλέπεται να τελειώσει στην αρχική του φάση σε έξι χρόνια, (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και αν μιλήσουμε για τις επεκτάσεις, τότε μιλούμε για ορίζοντα εικοσαετίας. (Αυτό καταρρίπτει και το επιχείρημα ορισμένων που λένε: «Ας γίνει πρώτα το μετρό και μετά βλέπουμε για την υποθαλάσσια»). Αλλά και υποδομές να είχαμε, αυτό δεν θα έλυνε το ΔΙΚΟ ΜΟΥ πρόβλημα, για να εισάγω και το υποκειμενικό στοιχείο στην υπόθεση. Όμως μη γελιέσαι, σαν και εμένα υπάρχουν χιλιάδες εποχούμενοι που ξοδεύουν το χρόνο τους περιμένοντας στα κακορυθμισμένα φανάρια και υπακούοντας σε κακοδιάθετους τροχονόμους, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, κάνοντας την ζωή στη πόλη αφόρητη. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Ενώ με μερικά έργα ΑΣΤΙΚΟΥ (sic) τύπου, και η ζωή όλων μας θα είχε διευκολυνθεί, και λιγότερο κόστος θα είχε στη μόλυνση του περιβάλλοντος, και η παραγωγικότητα θα είχε αυξηθεί, (λιγότερες χαμένες ώρες στο τιμόνι), και η εθνική οικονομία θα είχε ωφεληθεί.
  Βέβαια υποπτεύομαι ήδη την απάντησή σου, στο πρόβλημά μου: «Τι με νοιάζει εμένα, κόψε τον λαιμό σου και βρες ένα μαζικό μέσο μεταφοράς να κάνεις τη δουλειά σου, ειδεμή άλλαξε επάγγελμα!» Αυτό όμως συνιστά αναλγησία, κοντόφθαλμη αντιμετώπιση και σίγουρα ΔΕΝ προσφέρει λύση. Και θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Αν ΔΕΝ είχε γίνει ο περιφερειακός της Θεσσαλονίκης, (πολύπαθος και αυτός εξαιτίας των γνωστών αντιδράσεων, ας μην ξύνουμε πληγές καλύτερα), ΤΙ θα λέγαμε σε όλους αυτούς που τώρα ΔΕΝ διατρέχουν (ευτυχώς) το κέντρο της πόλης; Πολλοί μάλιστα από αυτούς δεν είναι καν Θεσσαλονικείς. Κόψτε το λαιμό σας και μην περνάτε μέσα από το κέντρο; Εικάζω ότι καταλαβαίνεις τον παραλογισμό του πράγματος. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό τον αφορισμό του ΙΧ, αλλά και την υπεραπλούστευση που «θέλει» όλα τα έργα καινούργιων δρόμων, να «ενθαρρύνουν» τη χρήση του. Βάσει ποιάς τεκμηριωμένης μελέτης απεδείχθη ότι η κατασκευή ενός δρόμου, βοήθησε στην αύξηση των ΙΧ; Όντως υπάρχει αύξηση των αυτοκινήτων. Αλλά αυτό οφείλεται σε μια πλειάδα παραγόντων. Σήμερα το αυτοκίνητο δεν είναι πια μέσο αυτοπροβολής, (τουλάχιστο όχι στο βαθμό που ήταν παλιότερα), ούτε ένα άχρηστο καταναλωτικό αγαθό που μας «επιβάλλει» ο άκρατος καταναλωτισμός μας, αλλά για πολλούς συνανθρώπους μας αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, στο βαθμό που αποτελεί μέσο βιοπορισμού. Δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να διευκολυνθεί η χρήση του; Που καταλήγουμε λοιπόν; Μα σε αυτό που ανέκαθεν υποστήριζα: Modus viventi. Καλοί οι περιορισμοί του ΙΧ στο κέντρο της πόλης, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν και περιφερειακοί δρόμοι που θα διευκολύνουν την ένωση των δύο άκρων, της ιδιαίτερα ρυμοτομημένης πόλης μας.
  Σχετικά με εκείνο το «περιορισμοί της ιδιοκτησίας ΙΧ», ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα. Μου θύμισε μάλιστα τα κομμουνιστικά καθεστώτα, διότι μόνο εκείνα είχαν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση των ΙΧ, στις χώρες τους. Για να αγοράσεις αυτοκίνητο εκείνες τις «αξέχαστες» εποχές, (κανένα Lada ή Wartburg), έπρεπε να περιμένεις τουλάχιστον δέκα χρόνια σε λίστα αναμονής και αν είχες κάποιο συγγενή υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, (και δεν ήσουν κανένα ρεβιζιονιστικό αντιδραστικό στοιχείο), τότε ίσως σου έκαναν το χατήρι και μετά από άλλα τρία χρόνια σου έδιναν το αυτοκίνητο, που με τα δικά τους δεδομένα κόστιζε τρεις περιουσίες και όχι μία. Κατ’ αυτό το τρόπο στους δρόμους των χωρών εκείνων, επικρατούσε ειδυλλιακή ησυχία, μιας και κυκλοφορούσαν μόνο οι λιμουζίνες της νομενκλατούρας του κόμματος! Αν εννοείς κάτι τέτοιο (μπρρρρ!), στο δηλώνω από τώρα εγώ θα γίνω αντιδραστικός παρτιζάνος και θα πάρω τα βουνά!
  Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις σου, συμφωνώ και προσυπογράφω τις περισσότερες. Αναφορικά με τα αρχαία έχω μια μικρή αίρεση, φέρνοντας στο μυαλό μου το παράδειγμα της πάλαι ποτέ πλατείας Διοικητηρίου. Δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα ευρήματα χρήζουν ανάδειξης και μάλιστα σε βαθμό που να ακυρώνουν ένα έργο πνοής για την περιοχή. Νομίζω πως όχι. Ας μη γελιόμαστε, αυτή η πόλη έχει ιστορία 2320 χρόνων. Όπου και να σκάψεις θα βρεις αρχαία. Μοιραία λοιπόν υπεισέρχεται το τεχνοκρατικό δίλημμα της διατήρησης ή μη των ευρημάτων. Ειδεμή δεν θα προχωρούσε κανένα κατασκευαστικό έργο.
  Σχετικά με τα οικοδομικά τετράγωνα που θα φάνταζαν καλύτερα κατεδαφισμένα, το σχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά μεγαλεπήβολο και δύσκολα μπορεί να εκπορευτεί από την κεντρική εξουσία. Θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει, με κάποιο τρόπο να καλυφθούν από το κράτος, δηλαδή από όλους ΕΜΑΣ. Αλλά δεν είναι μόνο κοστοβόρα λύση. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα προσκρούσει σε άπειρες προσφυγές στο Συμβούλειο Επικρατείας, (σου θυμίζει τίποτε αυτό;) το οποίο φυσικά, διόλου απίθανο, να επικαλεστεί συνταγματικά κωλύμματα. Βλέπεις, δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεσπιτώνεις κάποιον. Φαντάσου ότι στη διάνοιξη της οδού Λαγκαδά, ορισμένες υποθέσεις ακόμα εκκρεμοδικούν.
  Για το δημαρχείο που στηλιτεύεις, περιμένω να το δώ τελειωμένο για να εκφράσω άποψη. Είναι προφανές βέβαια ότι εσύ θα προτιμούσες ένα πάρκο στη θέση του. Ίσως και εγώ. Ο «φτερωτός» μας, προσπάθησε αρκετές φορές στο παρελθόν να πείσει τη κεντρική εξουσία, για την παραχώρηση του υπέροχου κτιρίου του ΟΛΘ. Όμως οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν. Υπήρξε μια άλλη σκέψη για την παραχώρηση του Στρατηγείου του Γ΄Σώματος, έργο του Vitaliano Poseli, όπως το Υπουργείο Μακ. Θράκης, το πρώην αρχαιολογικό μουσείο, (Γενί Τζαμί ή τζαμί των ντονμέδων, εξισλαμισμένων Εβραίων της πόλης) και άλλα. Ούτε αυτή η προσπάθεια τελεσφόρησε. Είδε και απόειδε ο Παπαγεω και θυμήθηκε το επάγγελμά του: Αποφάσισε να κάνει εμφύτευση δοντιού! Δεν ξέρω αν θα δικαιωθεί από το αποτέλεσμα, σίγουρα πάντως το σημερινό δημαρχείο στη Βενιζέλου, είναι έκτρωμα που θα επιθυμούσα διακαώς να γκρεμιστεί.
  Τέλος, κλείνοντας αυτό το «σεντόνι», θα ήθελα να σου πω δύο λόγια σχετικά με το αεροδρόμιο, αν και δεν είναι το θέμα του παρόντος ιστολογίου. Έχω περιηγηθεί στο ιστολόγιο του Πάνου Ζέρβα και διάβασα τις αιτιάσεις του. Επειδή τυγχάνω πιλότος (τρομάρα μου), θα μου επιτρέψεις να έχω μια πιο «εξειδικευμένη» και «αφ’ υψηλού» (στη κυριολεξία) άποψη για την επέκταση του διαδρόμου 10/28, αλλά και την περιώνυμη μετεγκατάσταση που ακούω και διαβάζω από κάποιους και έχει καταντήσει πλέον καραμέλα. Έχεις καθόλου επίγνωση τι χρειάζεται για να μετεγκατασταθεί ένα αεροδρόμιο; Γνωρίζεις πόσες και τι είδους μελέτες απαιτούνται ΜΟΛΙΣ ΒΡΕΘΕΙ ο κατάλληλος χώρος; Εδαφολογικές, εδαφομηχανικές, αναγλύφου, κλιματολογικές (επικρατούσες θερμοκρασίες, προσπίπτοντες άνεμοι, καιρικά φαινόμενα) και χιλιάδες άλλα πράγματα που μόνο για να τα αναφέρω, θα θέλαμε τρία «σεντόνια» σαν και αυτό. Εκείνο όμως που δεν υποπτεύεσαι, είναι ότι όλες αυτές οι μελέτες απαιτούν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια δεκαετία, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Και αφού καταλήξουν, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος χώρος ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ. Διότι αυτές οι μελέτες διεξάγονται με βάση κάποιους ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΥΣ κανονισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση σε οτιδήποτε. Έστω και σε ΕΝΑ παράγοντα να βρεθεί υστέρηση, ο χώρος ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ! Για να μην αναφέρω το δυσθεώρητο κόστος του όλου εγχειρήματος. Και ερωτώ λοιπόν καλοπροαίρετα. ΠΟΥ υπάρχει τέτοιος χώρος που να έχει ικανοποιητικό ανάγλυφο με όσο το δυνατόν λιγότερους ορεινούς όγκους, (ο μεγαλύτερος εχθρός του πιλότου), να έχει ΑΨΟΓΕΣ κλιματολογικές συνθήκες, να έχει μια ανεκτή εγγύτητα με το κέντρο της πόλης (και να μη χρειάζεται να πάω μέχρι την Κατερίνη να πετάξω), να είναι ΜΑΚΡΙΑ από περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές (όρα δέλτα Αξιού) και να έχει προοπτική ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ανάπτυξης για τα επόμενα 50 χρόνια; Ρίξε μια ματιά στο χάρτη και όταν την εντοπίσεις, τότε το ξανασυζητάμε. Η επίκληση λοιπόν της «μετεγκατάστασης κάπου δυτικά», έτσι γενικώς και αορίστως, δίκην πανάκειας, φανερώνει το άκριτο των επιχειρημάτων, αυτών που την επικαλούνται. Ο λόγος δε που την επικαλούνται, θυμίζει την ιδιοτέλεια αυτών που κατοικούν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Εμένα με ενοχλεί το αεροδρόμιο, θέλω να φύγει.» Ναι, αλλά το αεροδρόμιο υπάρχει εκεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, (συγκεκριμένα από το 1930) πολύ πριν την έλευση των σημερινών κατοίκων εκεί. (και δεν μιλώ για τους γηγενείς). Όταν όλοι αυτοί οι κύριοι αγόραζαν σπίτια στη Περαία, ΗΞΕΡΑΝ ότι υπάρχει αεροδρόμιο δίπλα, το οποίο δυνητικά κάποτε θα επεκτείνονταν. Αν μισούν τα αεροπλάνα λοιπόν, γιατί ξοδεύτηκαν τζάμπα; Για να σχηματίζουν σήμερα «επιτροπές αγώνα» εναντίον του αεροδρομίου, που ήταν ΠΡΙΝ από αυτούς εκεί; Δεν είναι δυνατόν κάθε 30 χρόνια να μετεγκαθίσταται ένα αεροδρόμιο, επειδή ενοχλεί κάποιους. Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε να ζώ σε εκείνη τη περιοχή και να βλέπω προσαπογειώσεις κάθε μέρα, διότι λατρεύω τα αεροπλάνα.
  Και τώρα ας έλθουμε στα του διαδρόμου. Πράγματι με την κατασκευή του, θα δημιουργηθούν προσαμμώσεις και εξαμμώσεις, όπως γίνεται με ΚΑΘΕ έργο που παρεισφρύει στη θάλασσα, είτε αυτό είναι κρηπίδωμα, είτε λιμενοβραχίονας, είτε οτιδήποτε. Όμως με αυτό το σκεπτικό, ΔΕΝ θα έπρεπε να γίνεται ΚΑΝΕΝΑ ανθρώπινο κατασκεύασμα, που να διαταράσσει τη φυσική ροή της θάλασσας. Ακόμα όμως και σε αυτή τη περίπτωση, η θάλασσα δεν μας κάνει πάντα το χατήρι και επιδίδεται στα αγαπημένα της σπορ, όπως η διάβρωση εδαφών και οι εξαμμώσεις, είτε επέμβουμε εμείς είτε όχι. Το να επικαλείται λοιπόν κανείς ένα φυσικό φαινόμενο, που ούτως ή άλλως θα συμβεί σε κάποιον βαθμό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι κατά την γνώμη μου προφάσεις εν αμαρτίαις. Οτιδήποτε προκύψει, θα αντιμετωπιστεί συν τω χρόνω. Ο μόνος τρόπος για να μετριαστεί το φαινόμενο, είναι η κατασκευή του διαδρόμου με πασαλόμπηξη, ώστε τα νερά να κυκλοφορούσαν από κάτω. Εδώ όμως υπεισέρχονται οι δύο βασικοί κανόνες της μηχανικής, η θλίψη και ο εφελκυσμός. Κάθε σημερινό μεσαίου μεγέθους αεροσκάφος, ζυγίζει περίπου 100-120 τόνους. Δεν αναφέρομαι καν στα μεγάλα. Φαντάσου αυτό τον όγκο να αγγίζει το έδαφος και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται από αυτό. Αν συνυπολογίσεις και τη σαθρότητα του εδάφους, καταλήγεις ότι ή μόνη ενδεδειγμένη λύση, είναι αυτή που εφαρμόζεται. Κάποιες ξένες χώρες, όχι μόνο επεκτείνουν τους διαδρόμους, αλλά φτιάχνουν και τεχνητά νησιά για να δημιουργήσουν αεροδρόμια. Εκεί οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών, ΔΕΝ διαμαρτύρονται για εξαμμώσεις, ούτε για θόρυβο, διαισθανόμενοι την αξία ενός διεθνούς αεροδρομίου στην εθνική οικονομία. Όσο για την Αθήνα και το Ηράκλειο, στη μεν Αθήνα το Ελληνικό είχε πλέον κορεστεί και δεν πληρούσε κάποιες καινούργιες αυστηρές προδιαγραφές, η δε προσαρμογή του κρίθηκε ασύμφορη. Και έτσι δημιουργήθηκε αυτό των Σπάτων, που επίσης διόλου δεν καλοάρεσε στους κατοίκους της γύρω περιοχής και πέρασε από σαράντα κύματα. Στο Ηράκλειο, η επέκταση των διαδρόμων που επίσης ήταν ΑΚΡΩΣ απαραίτητη για λόγους ασφαλείας, προσέκρουε σε ανεγερθείσες ιδιοκτησίες, η απαλλοτρίωση των οποίων κρίθηκε ομοίως ασύμφορη. Προτιμήθηκε συνεπώς, η κατασκευή καινούργιου.
  Τι χρειαζόμαστε όμως τα μεγάλα αεροπλάνα; Η ερώτηση αυτή που σχηματίζεται αβασάνιστα στα χείλη πολλών, είναι τουλάχιστον αφελής. Αν θέλουμε να παίξουμε ως πόλη κάποιο ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων, ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα, είναι και ένα σωστό διεθνές αεροδρόμιο. (τα άλλα είναι σωστό λιμάνι, σωστές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, σωστές τηλεπικοινωνίες κλπ, με ό,τι συνεπάγεται ο όρος «σωστός»). Δεν νοείται τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, χωρίς τη δυνατότητα προσγείωσης ενός Airbus A340, ή ενός Boeing 747-400. Εδώ πρέπει να αναφέρω και τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται με τις εμπορευματικές πτήσεις (cargo-freight) που διανοίγονται. Και φυσικά αφήνω τελευταίο και το θέμα της ασφάλειας. Διότι πίστεψέ με φίλε Ενήμερε, είναι άλλο πράγμα να προσγειώνεσαι σε ένα μικρό διάδρομο έχοντας περιορισμένες δυνατότητες πέδησης και άλλο να έχεις ακόμα ένα χιλιόμετρο «πίστωση ζωής». Θα πρότεινα συνεπώς στους αντιδρώντες (και σε σένα), να αφήσετε τις αντιδράσεις και να σκεφτείτε λίγο το γενικότερο καλό και όχι μόνο την «καημένη ειδυλλιακή μου αμμουδίτσα» που ίσως, ενδεχομένως, πιθανώς, χαθεί, μαζί με τα οστρακοειδή της.

 69. enhmeros Says:

  Ο περιορισμός στην ιδιοκτησία ΙΧ υπάρχει σε πολλές πολεις του κόσμου και σχετίζεται με την θέσπιση μέγιστου αριθμού ΙΧ ανά κατοικία (πχ όχι περισσότερα ανά 2) καθώς επίσης και με την προϋπόθεση της ύπαρξης θέσης στάθμευσης.
  Εφαρμόζεται σε πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις της άπω ανατολής οι οποίες προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τα «κομουνιστικά καθεστώτα» που αναφέρει ο Υποθαλάσσιος.

 70. enhmeros Says:

  Αντιγράφω στο επόμενο post ένα παλιό αλλά πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την Καθημερινή για τις ενστάσεις των τεχνικών εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό παραχώρησης της υποθαλάσσιας.

  Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πληροφορία για τις εξαιρετικά υπερκτιμημένες κυκλοφοριακές προβλέψεις του τελικού αναδόχου (109.000 οχήματα το 2009!!!) βάσει των οποίων διαμόρφωσε την πολύ χαμήλή προσφορά έναντι των ανταγωνιστών του, για να πάρει τη δουλειά.

  Το γεγονός ότι το έργο ήταν (και είναι) εντελώς ασαφές στην κυκλοφοριακή του διαμόρφωση επιτρέπει στον τελικό μειοδότη να κάνει «παιχνίδι» με το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε το έργο να μπορεί να παραλαμβάνει τελικά μεγαλύτερους φόρτους.

  Επίσης έχει ενδιαφέρον η καταγγελία ότι οι μελέτες για την υποβολή της προσφοράς του τελικού μειοδότη έγιναν από την ίδια μελετητική εταιρία που προετοίμασε τις προμελέτες για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 71. enhmeros Says:

  Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 28 Mαϊου 2005
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_28/05/2005_145152

  Λανθασμένο κυκλοφοριακό μοντέλο και λογιστικές ακροβασίες έχει εφαρμόσει η κοινοπραξία «Θερμαϊκή Oδός», που ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης για την υποθαλάσσια οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Eπιπλέον, τα τεχνικά στοιχεία της προσφοράς της, πάντα σύμφωνα με τις ενστάσεις, προδιαγράφουν διαφορετικό έργο από αυτό που είχε προκηρύξει το υπουργείο ΠEXΩΔE.

  Kατά της κοινοπραξίας «Θερμαϊκή Oδός» (Eλληνική Tεχνοδομική – AKTΩP, Θεμελιοδομή, Boskalis International και ArchirodoGroup) κατατέθηκαν τέσσερις ενστάσεις, ενώ ο πέμπτος υποψήφιος για την ανάληψη του έργου, η κοινοπραξία «Ποσειδών», στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Hochtief, η ισπανική Dragados και η AΘHNA, έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Mια τέτοια εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση και απειλεί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ΠEXΩΔE για οριστική επιλογή αναδόχου τον Iούλιο. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο προσπαθούν να κλείσουν άμεσα το θέμα των ενστάσεων (αποφάσεις αναμένονται ακόμα και τη Δευτέρα) προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω θόρυβος για το κρίσιμο, συγχρηματοδοτούμενο έργο.

  Σύμφωνα με τις ενστάσεις, ο προσωρινός ανάδοχος προβλέπει ότι η ημερήσια κυκλοφορία της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης θα προσεγγίζει τα 108.243 αυτοκίνητα το 2009 και τα 131.948 το 2019, ενώ της «Σήραγγας Θερμαϊκού» (Vinci – Oμιλος J&P – ABAΞ) αναφέρει 42.090 αυτοκίνητα ημερησίως για το 2009 και 82.797 το 2019. Oι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι οι προβλέψεις του για την κυκλοφορία δεν ευσταθούν στο σύνολό τους. Στην ένσταση της κοινοπραξίας Bouygues – ASF – AΛTE – Volker Steviαναφέρεται ότι η «Θερμαϊκή Oδός» προβλέπει ότι το 2009 θα διέρχονται από την υποθαλάσσια περισσότερα από 2.000 αυτοκίνητα ανά λωρίδα και ανά ώρα και το 2019 περισσότερα των 2.500 αυτοκινήτων ανά λωρίδα και ανά ώρα. Oμως, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ασφάλεια οδικών σηράγγων (οδηγία 2004/54/CE), ο μέγιστος αριθμός δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 αυτοκίνητα.

  Tο «φούσκωμα» των προβλέψεων για την κίνηση επέτρεψε, πάντως, στη «Θερμαϊκή Oδό» να προσφέρει πολύ χαμηλότερο τίμημα (ως προς την επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο) και να καταστεί έτσι προσωρινός μειοδότης. Yπενθυμίζεται ότι η «Θερμαϊκή Oδός» απαιτεί περί τα 66,5 εκατ. ευρώ ως χρηματοδοτική συμβολή από το Δημόσιο (υποτίθεται ότι θα εισπράξει περισσότερα από τα διόδια λόγω της μεγαλύτερης κίνησης), ενώ οι υπόλοιποι, που προβλέπουν χαμηλότερη ημερήσια κυκλοφορία, απαιτούν από 106 έως 337 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με την ένσταση της κοινοπραξίας «Trans Port Thessaloniki» (Bilfinger Berger, Strabag και AEΓEK) στο χρηματοοικονομικό μοντέλο του προσωρινού μειοδότη περιλαμβάνεται κονδύλι το οποίο χρησιμοποιείται για να καταστεί ελκυστικότερη η προσφορά του. H «Θερμαϊκή Oδός» επελέγη επειδή, μεταξύ, άλλων προβλέπει ότι με απόδοση ιδίων κεφαλαίων μόλις 4% θα παραδώσει το έργο πίσω στο ελληνικό Δημόσιο. Oμως, κατά την «Trans Port Thessaloniki», η προσφορά της είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μη φτάσει ποτέ τη συγκεκριμένη απόδοση και να εκμεταλλευτεί το έργο μέχρι το απώτατο χρονικό όριο που προβλέπει η σύμβαση (30 χρόνια). Προβλέπει την καταβολή αμοιβών σε τρίτη εταιρεία (μέτοχοι της οποίας είναι οι μέτοχοι της «Θερμαϊκής Oδού») η οποία θα λειτουργεί και θα συντηρεί την υποθαλάσσια οδική αρτηρία. Eτσι, κατά το μοντέλο που εφαρμόζεται και στην Aττική Oδό, η κοινοπραξία μπορεί να διογκώνει τα έξοδά της, αλλά να προσπορίζεται και χρήματα, αφού οι δαπάνες της θα γίνονται προς την εταιρεία λειτουργίας στην οποία συμμετέχουν οι ίδιοι μέτοχοι με τη «Θερμαϊκή Oδό».

  Στην ένσταση της κοινοπραξίας «Σήραγγα Θερμαϊκού» (συμμετέχουν η γαλλική Vinci και ο Oμιλος J&P – ABAΞ) αναφέρεται ότι ο προσωρινός ανάδοχος ανέθεσε τις μελέτες μηχανικού και αρχιτέκτονα στην εταιρεία METESYSM. Oμως, η τελευταία είχε συντάξει τις προμελέτες της υποθαλάσσιας για λογαριασμό του υπουργείου ΠEXΩΔE, γεγονός που «ρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του υγιούς και επί ίσοις όροις ανταγωνισμού και της ίσης μεταχειρίσεως». Mε την ίδια ένσταση υποστηρίζεται ότι η «Θερμαϊκή Oδός» δεν συμπεριέλαβε στην προσφορά της την κατασκευή του Kέντρου Eκμετάλλευσης και Συντήρησης της υποθαλάσσιας, το οποίο καταλαμβάνει έκταση περί τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Aναφέρεται, επίσης, ότι το πρακτικό με το οποίο επελέγη ο προσωρινός ανάδοχος δεν παραθέτει τα πλήρη στοιχεία της αξιολόγησης (ποια στοιχεία αξιολογεί, πώς και με ποιο τρόπο τα αξιολογεί). Kατά τη γνώμη των μελών της «Σήραγγας Θερμαϊκού», η αιτιολόγηση, όπως παρατίθεται στο πρακτικό, «είναι ανεπίδεκτη ελέγχου και εκτιμήσεως και συγκρίσεως από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό».

  Oλες οι ενστάσεις δεν καταφέρονται μόνο κατά του προσωρινού αναδόχου, αλλά και των υπολοίπων υποψηφίων. Tέλος, αντίστοιχες διαπιστώσεις και επιχειρήματα για τεχνικές αστοχίες περιλαμβάνονται στην ένσταση της «Θερμαϊκής Oδού» με την οποία ζητά τον αποκλεισμό όλων των ανταγωνιστών της. Το συνολικό μήκος της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης είναι 6,5 χιλιόμετρα (με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση), εκ των οποίων τα 2,5 χιλιόμετρα σήραγγες, μέσω των οποίων θα συνδέεται το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλονίκης. Για την ολοκλήρωσή του θα απαιτηθούν 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.

 72. enhmeros Says:

  Ypothalassie, οφείλω να ομολογήσω ότι υπερασπίζεσαι με μεγάλη συνέπεια τη βασική αρχή σου, ότι εν ονόματι των «αναπτυξιακών υποδομών» μπορούμε να θυσιάζουμε το φυσικό περιβάλλον.

  Γράφεις:
  «Θα πρότεινα συνεπώς στους αντιδρώντες (και σε σένα), να αφήσετε τις αντιδράσεις και να σκεφτείτε λίγο το γενικότερο καλό και όχι μόνο την “καημένη ειδυλλιακή μου αμμουδίτσα” που ίσως, ενδεχομένως, πιθανώς, χαθεί, μαζί με τα οστρακοειδή της.»

  Αν τα έλεγες αυτά σήμερα κάπου στην Ευρώπη θα σε κοιτούσαν όλοι σαν γραφικότητα του παρελθόντος. Στην Ελλάδα είναι ακόμα της μόδας οι ειρωνίες για όσους υπερασπίζονται «αμμουδίτσες και οστρακοειδή», αλλά υπάρχει ήδη αλλαγή νοοτροπίας (βλ. κόντρα Δήμα-Σουφλιά).

 73. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, η αναφορά στα «οστρακοειδή», δεν είχε ειρωνική διάθεση, αλλά εξέφραζε αγανάκτηση. Κανείς δεν υποστηρίζει την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλωστε θα ήταν παράφρων αν το έκανε. Αλλά επιτέλους δεν είναι δυνατόν το «περιβάλλον», με ή χωρίς εισαγωγικά, ως μια αόριστη έννοια, ή έτσι όπως κάποιοι το αντιλαμβάνονται, να αποτελεί υπέρτερο αγαθό ΟΛΩΝ των άλλων. Στο τέλος καταντάει παραλογισμός. Ένας τέτοιος παραλογισμός, ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ, αλλά και ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ είναι η άρνηση ορισμένων, για την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων. (Η κόντρα Δήμα-Σουφλιά). Μάλλον δεν εκπλήσσεσαι αν σου πω, ότι τάσσομαι ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ υπέρ των. ΟΛΟΙ γύρω μας θα έχουν, αλλά εμείς θα αυτοβαυκαλιζόμαστε ως «οικολόγοι» και θα κοιτούμε αυτούς που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια, ως ΑΠΟΛΥΤΩΣ οικολογική, «σαν γραφικότητες του παρελθόντος». Γιατί δεν πας ΕΣΥ στο εξωτερικό να υποστηρίξεις ότι ΔΕΝ θέλεις έργα ανάπτυξης, «διότι ευνοούν τη χρήση του αυτοκινήτου», ή «δημιουργούν εξαμμώσεις», να δούμε πόση υποστήριξη θα εισέπραττες; Μάλλον λάθος εντύπωση έχεις για την Ευρώπη και τους λαούς της. Εκεί ξέρουν να επικεντρώνονται στην ουσία και να αφήνουν τις φιοριτούρες για κάποια κινήματα, τα οποία οφείλω να σε πληροφορήσω, ότι δεν τυγχάνουν και ιδιαίτερης υπολήψεως.
  Εν πάση περιπτώσει, ο Λουίτζι Πιραντέλλο είχε πει: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Εγώ αντί άλλου σχολίου, θα σου πρότεινα να διαβάσεις το πολύ καλό βιβλίο, που έκανε πάταγο στο εξωτερικό, του «αντι-οικολόγου» επιστήμονα και συγγραφέα Bjorn Lomborg “Cool It”. Αν δεν το βρεις εδώ, παρήγγειλέ το στο Amazon. Έσω σίγουρος ότι αν μη τι άλλο, θα καταλάβεις τη δική μου νοοτροπία. Εκτός και αν δεν διαβάζεις κείμενα, που θα έθεταν εν αμφιβόλλω τις κατεστημένες σου απόψεις.

 74. enhmeros Says:

  Μην ανυσηχείς. Η αναφορά σου στα «οστρακοειδή» ήταν απολύτως σαφής.

 75. enhmeros Says:

  ανησυχείς 🙂

 76. vasilis Says:

  Ypothalassie ισως καταλαβαινεις γιατι ειμασταν τοσα χρονια 400 χρονια κατω απο τους τουρκους.Αληθεια εχει υπαρξει αλλος λαος 400 χρονια κατω απο σκλαβια?Εχω παθει πλακα μιλαμε δεν θελουν εργα!δεν θελουν υποδομες!Δεν θελουν εξαμωσεις!Δεν θελουν τιποτα μιζερια μιζερια και τις αποθηκες στο λιμανι.Αυτα μας πειραξαν,το aircontition που αναβουμε το καλοκαιρι δεν βλαπτει το περιβαλλον?Που ψωνιζουμε και βαζουμε τα ψωνια μας σε πλαστικες σακκουλες δεν βλαπτουν το περιβαλλον?τα εκατονταδες αποτσιγαρα σε καθε φαναρι πεταμενα κατω στην ασφαλτο δεν βλαπτουν το περιβαλλον?Τα διχρονα τα μηχανακια που καινε λαδι δεν βλαπτουν το περιβαλλον?Τα χριστουγεννα που αγοραζουμε αληθινα δεντρα τα στολιζουμε και σε 10 μερες τα πεταμε δεν βλαπτουν το περιβαλλον?Τιποτα απο ολα αυτα δεν βλαπτουν?Μονο το οτι θα γινει μια υποθαλασσια αυτο βλαπτει?

 77. vasilis Says:

  Α και ξεχασα ειμαι ο τριτος απο τους 100 που διαβαζουν αυτο το site!

 78. enhmeros Says:

  Από την Ελευθεροτυπία 26-5-08
  ______________________________________
  Μέχρι την Καλαμαριά η υποθαλάσσια αρτηρία

  Μακραίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης και, αντί να αναδύεται κοντά το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», θα συνεχίζει ώς την Καλαμαριά, όπως προέβλεπε μία από τις λύσεις της μελέτης του 1998.

  Η αλλαγή έρχεται μέσω του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο, ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, επέβαλε στα μέσα Μαΐου την κατασκευή της σήραγγας με μετροπόντικα και σε βάθος 25 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη για λόγους προστασίας των ενάλιων αρχαιοτήτων, «δείχνει» όμως και τις αλλαγές που κυοφορούνται, αφού το υποθαλάσσιο τμήμα της σχεδιαζόμενης αρτηρίας είναι μόλις 1,24 χλμ. και το μήκος του δεν επαρκεί για να αναδυθεί ομαλά στην επιφάνεια.

  Η σημαντική αύξηση του βάθους της σήραγγας και η αλλαγή του τρόπου εκσκαφής θα απαλλάξει την παραλία από πολύχρονη υποβάθμιση. Η επιμήκυνση, άλλωστε, θεωρείται η σωστότερη λύση, αφού επιτρέπει την ουσιαστική παράκαμψη του κέντρου, εξυπηρετεί καλύτερα τις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο και μέσω των οδών Γκόνη και Πόντου δημιουργεί δακτύλιο με την Περιφερειακή. Αλλαγές επιβάλλονται και στη δυτική εισόδο, όπου οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, τμήμα του βυζαντινού λιμένα και των τειχών του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως διπλασιάζει σχεδόν το κόστος του έργου, το οποίο με βάση τη σύμβαση ανέρχεται σε 517 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 96 αποτελούν την κρατική συμμετοχή.

  Η επικύρωση της σύμβασης έγινε τον Φεβρουάριο του 2007 και ώς σήμερα δεν έχει ξεκινήσει το έργο. Εχουν κατατεθεί βεβαίως προσφυγές, αλλά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι μελέτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Γ. Μαγκριώτης, υπεύθυνος του τομέα Δημοσίων Εργων του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη (Χρύσα Αράπογλου, Ε. Βενιζέλος, Εύα Καϊλή και Χ. Καστανίδης) ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το αν έχουν αλλάξει όροι της σύμβασης και αν υφίσταται επιπλέον τίμημα.

  Η «Ε» επικοινώνησε με αρμόδιους στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι η ανάδοχος κοινοπραξία θα ενημερωθεί για τις αποφάσεις του ΚΑΣ και θα υποχρεωθεί να τις λάβει υπόψη της στις μελέτες. Εξήγησαν, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί με στοιχεία ότι δεν επαρκεί το υποθαλάσσιο τμήμα της σήραγγας, τότε είναι πιθανόν να ακυρωθεί η σύμβαση και να επαναπροκηρυχθεί το έργο με τα νέα δεδομένα. Αλλωστε από καιρό υπάρχει προβληματισμός, λόγω της αρνητικής τοποθέτησης φορέων και της κοινής γνώμης της Θεσσαλονίκης.

 79. enhmeros Says:

  Η επερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη βουλή σχετικά με την Υποθαλάσσια (26-5-08)
  ___________________________________________
  Ερώτηση για την Υποθαλάσσια Αρτηρία

  Από πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

  Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, Αράπογλου Χρύσα, Βενιζέλος Ευάγγελος, Καϊλή Εύα και Καστανίδης Χάρης, σχετικά με την πορεία του έργου της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

  Ειδικότερα, η ερώτηση των Βουλευτών προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά, είναι η εξής:

  «Για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης παρακαλούμε για την κατάθεση των παρακάτω στοιχείων και πληροφοριών:

  1. Την τελική ημερομηνία έναρξης Παραχώρησης του Έργου.

  2. Χρονοδιάγραμμα Μελετών – Κατασκευών, εγκεκριμένο από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό .

  3. Κύριε Υπουργέ, σε δημόσιες παρουσιάσεις του Έργου στη Θεσσαλονίκη αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σύμβασης στη Βουλή, ανακοινώσατε συγκεκριμένες τεχνικές βελτιώσεις. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, εάν και ποιες από αυτές έχουν ενταχθεί στο τεχνικό αντικείμενο του Έργου. Εάν αυτό έχει γίνει, ποιες είναι οι νέες συμφωνίες μεταξύ Δημοσίου και Παραχωρησιούχου (άρθρο 37.3) και εάν υπάρχει επιπλέον τίμημα;

  4. Ποιος είναι ο χώρος που έχει δοθεί στο Παραχωρησιούχο για τη κατασκευή των προκατασκευασμένων κιβωτίων του υποθαλασσίου τμήματος, Πότε προεβλέπετο, σύμφωνα με τη σύμβαση, η χορήγησή του;

  5. Υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες στον Τύπο, ιδιαίτερα μετά και την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ, ότι επίκειται αλλαγή της κατασκευαστικής λύσης, δηλαδή από προκατασκευασμένα κιβώτια υποθαλάσσιας σήραγγας, σε διάτρηση με ΤΒΜ. Το γνωρίζει αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ και ποια θέση έχει λάβει επί αυτού;»

 80. enhmeros Says:

  Τα ερωτήματα τώρα είναι:

  Πόση αποζημίωση θα πάρει η Κοινοπραξία για τα δύο χαμένα χρόνια;

  Η αλλαγή της μεθοδολογίας κατασκευής (μέσω του ΚΑΣ!!!) είναι μεθόδευση για ακύρωση του έργου σε συνεννόηση με την Κοινοπραξία που έχει αντιληφθεί ότι «δεν βγαίνει»;

  Τι ρόλο παίζει το ΠΑΣΟΚ; Μήπως ουσιαστικά εκφράζει τις επιθυμίες της Κοινοπραξίας;

  Θα προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε νέο διαγωνισμό;

  Θα λογοδοτήσει κανένας από το ΥΠΕΧΩΔΕ και λοιπές υπηρεσίες για τον άθλιο σχεδιασμό του έργου;

 81. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Αγαπητέ Βασίλη, όταν για κάποιους η άρνηση μετατρέπεται σε ιδεολογία, τότε τα αποτελέσματα είναι οικτρά για ΟΛΟΥΣ μας!

 82. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, ενδιαφέροντα τα ερωτήματά σου. Εντούτοις εδώ ανακύπτουν και κάποια άλλα. Αν τελικά υπάρξει καινούργιος σχεδιασμός και η αρτηρία απολήξει στη Καλαμαριά, θα υπάρξουν καινούργιες προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας από τους Καλαμαριώτες, για «υποβάθμιση» της περιοχής τους; Και αν υπάρξουν, εσύ θα τους υποστηρίξεις;

 83. enhmeros Says:

  Τα «οικτρά» αποτελέσματα του άθλιου σχεδιασμού της υποθαλάσσιας ευτυχώς ανατράπηκαν προς όφελος ΟΛΩΝ μας. Ακόμα και αυτών που άκριτα λένε «ναι σε όλα» κοιτώντας κοντόφθαλμα μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

  Όσο για τον πιθανό νέο σχεδιασμό ελπίζω το πάθημα του ΥΠΕΧΩΔΕ να του γίνει μάθημα. Αν γίνουν συγκεκριμένες προμελέτες, και όχι οι αστειότητες του υφιστάμενου σχεδιασμού που άφηνε όλα τα θέματα ανοιχτά, και ακολουθήσει πλήρης ενημέρωση και διαβούλευση τότε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

 84. enhmeros Says:

  Το πιο ωραίο είναι ότι η ακύρωση του έργου γίνεται χωρίς να έχουν συζητηθεί (απ’ όσο γνωρίζω) επί της ουσίας στο ΣτΕ οι προσφυγές, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ, για αποφυγή της ξεφτίλας, έπαιρνε παρατάσεις και μετά άλλαζε κάποια στοιχεία του έργου.

 85. vasilis Says:

  Eχεις απολυτο δικιο Ypothalassie.Ειναι ομως κριμα ειναι τοσο κριμα να μην μπορουμε να χαρουμε το μετρο τιην υποθαλασσια το τραμ τον προαστιακο να γινεται τοσος λογος για καθαροτερο περιβαλλον και να εχουμε στην θεσσαλονικη μας μονο αυτον τον υποκαταστατο οργανισμο τον ΟΑΣΘ.να μιλαμε για καθαροτερο περιβαλλον και να μην θελουμε την πυρινικη ενεργεια και να προτιμαμε τον λιγνιτη!Σε λιγα χρονια ακομα και η αλβανια θα εχει πυρινικο εργοστασιο παραγωγης ηλεκτρικου ρευματος και θα μας το πουλανε τα καλοκαιρια οταν το δικο μας δεν θα αρκει!

 86. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, όταν το «προσωπικό συμφέρον» αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας, τότε παύει πλέον να είναι προσωπικό και καθίσταται ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ. Και εδώ θα μου επιτρέψεις να σε ψέξω λίγο, διότι η κρίση σου είναι ετεροβαρής. Όταν πρόκειται για τους κατοίκους της Μεγάλου Αλεξάνδρου, το προσωπικό συμφέρον δεν είναι «άκριτο», ούτε «κοντόφθαλμο», αφού «βολεύει» την επιχειρηματολογία μας. Όταν όμως κάποιος διατυπώνει απόψεις υπέρ συγκεκριμένων έργων, που χρειάζεται η πόλη, τότε στηλιτεύεται ως «κοντόφθαλμος».
  Πάντως με χαροποίησε η δεύτερη παράγραφος του μηνύματός σου, αναφορικά με τον πιθανό νέο σχεδιασμό της υποθαλάσσιας. Αφήνει να διαφανεί μια αδιόρατη στροφή στις απόψεις σου, σχετικά με τα έργα «αστικού» τύπου. Ή μήπως κάνω λάθος;

 87. enhmeros Says:

  υποθαλάσσιε, πίστεψέ με ότι ως κάτοικος της άνω πόλης και με δουλειά στο κέντρο της πόλης που πηγαινοέρχομαι με τα πόδια (20-25′ διαδρομή), ποσώς με κόπτει για τους κατοίκους της Μ. Αλεξάνδρου οι οποίοι ούτως ή άλλως, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι κλεισμένοι στα ντουβάρια τους περιμένοντας νομοτελιακά τις εξελίξεις που συμβαίνουν «χωρίς αυτούς». Αυτό που με νοιάζει είναι να σωθούν τα πάρκα της Νέας Παραλίας και το πάρκο της ΕΤ3 γιατί είναι οι τελευταίοι χώροι πρασίνου σε μια πόλη που οι έννοιες «ελεύθερος χώρος» και πράσινο μας παραπέμπουν πλέον μόνο στα ντοκυμαντέρ της τηλεόρασης.

  υποθαλάσσιε, αν ανατρέξεις μερικά σεντόνια πιο πάνω θα βρεις αυτά που έγραφες για την ταλαιπωρία που υφίστασαι καθημερινά στο μποτιλιάρισμα στην οδό κουντουριώτη. Αυτό είναι που περιμένεις εσύ προσωπικά από την υποθαλάσσια. Να πηγαίνεις πιο γρήγορα με το ΙΧ σου από την Καλαμαριά στα δυτικά. Χωρίς να σε νοιάζει ούτε για τα πάρκα της Μ. Αλεξάνδρου ούτε το πάρκο της ΕΤ3, ούτε το Λιμάνι, ούτε οι «αμμουδίτσες και τα οστρακοειδή». Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι για σενα «περιβάλλον» σε εισαγωγικά. Ποιός λοιπόν κοιτάει το συμφέρον του; Ή μήπως έτσι τα γράφει στα συγγράμματα του ο αγαπημένος σου Lomborg;

  Τα έχουμε ξαναπεί όμως και δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε γιατί προφανώς δεν έχεις αλλάξει άποψη, όπως επίσης και εγώ και καταντάει βαρετό.

  Αυτό που έχει νόημα είναι ότι η συγκεκριμένη υποθαλάσσια βαίνει προς ακύρωση ή ριζική αλλαγή και δικαιώνονται απόλυτα όσοι κατέκριναν το έργο. Όσοι το υπερασπίστηκαν άκριτα ελπίζω να κάνουν, έστω και σιωπηλά, την αυτοκριτική τους.

  Όσο για το τι μέλλει γεννέσθαι, εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε αν υπάρξουν νεότερα.

 88. vasilis Says:

  Εδω θα ειμαστε,
  και το μονο σιγουρο ειναι οτι θα υπαρξουν νεοτερα κ φυσικα και παλι διαφωνιες!

 89. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν την άκριτη καταστροφή του περιβάλλοντος. Είμαι παρόλα αυτά, όπως σου εξιστόρησα σε προηγούμενα «σεντόνια», οπαδός του αυτονόητου. Εσύ προτάσσεις τη διατήρηση μερικών δένδρων, σε βάρος ενός αυτονόητου, ανεξαρτήτως σχεδιασμού, έργου. Μα τα δένδρα θα κοπούν προσωρινά. Μετά το πέρας των εργασιών, μπορούν να φυτευτούν άλλα, όπως θα γίνει και με το μετρό. Σαφώς και είμαι υπέρ της διατήρησης των πάρκων, αν μπορούν να διατηρηθούν. Όταν όμως δεν γίνεται διαφορετικά, τότε προτάσσεται το μείζον και όχι το έλασσον. Και σου επαναλαμβάνω ότι είμαι επίσης υποστηρικτής του modus viventi. Περιβάλλον και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να μην προσκρούουν σε αφορισμούς και στείρες αρνήσεις.
  Αν μάθω και εγώ νεώτερα θα ενημερώσω το ιστολόγιο και τους αναγνώστες του.

 90. enhmeros Says:

  Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1-6-2008
  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=18380

  ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ Πάει πιο βαθιά και βρίσκει νέα… εμπόδια

  Νέα δεδομένα στα χαρακτηριστικά κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης θέτει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δημιουργώντας επί της ουσίας νέα εμπόδια στην εξέλιξη του έργου και αυξάνοντας τις πιθανότητες ακύρωσής του!

  Του Φώτη Κουτσαμπάρη

  Το ΚΑΣ, παρότι αρχικά ενέκρινε το έργο, συντάχθηκε με την τελευταία γνωμοδότηση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, που ανέφερε ότι η κατασκευή της σήραγγας θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος. Συγκεκριμένα το συμβούλιο αναφέρει πως η οροφή του τούνελ θα πρέπει να βρίσκεται 19 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας (από τα εννέα που προβλεπόταν), το βάθος της οποίας στο εν λόγω σημείο φτάνει τα έξι μέτρα (συνολικά δηλαδή 25 μέτρα και όχι 15 του αρχικού σχεδιασμού).
  ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
  Το συμβούλιο εκτίμησε ότι στο εν λόγω βάθος δεν υπάρχουν αρχαιότητες, δεν αναμένεται να υπάρξουν γεωλογικά προβλήματα και τέλος το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιου ναυαγίου είναι πολύ μικρό. Από την πλευρά της η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε σχετική μελέτη της, τόνισε πως εάν γίνει ανασκαφική διερεύνηση, αυτή αναμένεται μακροχρόνια και εξαιρετικά δαπανηρή. Για τον λόγο αυτό και σύστησε η κατασκευή του έργου να αλλάξει… βάθος.

  ΚΑΣ: ΤΟ ΥΠΠΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ
  Το ΚΑΣ υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της κατασκευής για οποιαδήποτε ενέργεια του αναδόχου απαιτείται προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να προστατευτούν οι αρχαιότητες που ενδέχεται να αποκαλυφθούν στην πορεία του έργου, κυρίως στο χερσαίο τμήμα. Παράλληλα τέθηκε ως όρος ότι, αν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου έρχονται στο φως αρχαιότητες, οι εργασίες θα σταματούν, ενώ η συνέχισή τους θα εξαρτάται από τη σπουδαιότητα των ευρημάτων.

  ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  Βάσει της απόφασης του ΚΑΣ, η κατασκευή του έργου μπορεί να γίνει μόνο με τη μέθοδο του μετροπόντικα.
  Εάν ο κατασκευαστής ακολουθούσε τον αρχικό σχεδιασμό, θα έπρεπε να κατασκευάσει τείχη μέσα στη θάλασσα, στις δύο πλευρές της υποθαλάσσιας. Στην συνέχεια θα καθάριζε με αντλίες το νερό ανάμεσα στα τείχη και θα προχωρούσε σε εκσκαφή. Η οδική αρτηρία θα ερχόταν τμηματικά σε προκάτ, θα τοποθετούταν στο σκάμμα και θα συνδεόταν επί τόπου τα τμήματα. Όταν ολοκληρωνόταν και αυτή η διαδικασία, θα απομακρύνονταν τα τείχη και θα επανερχόταν το νερό, οπότε η οροφή της υποθαλάσσιας θα βρισκόταν λίγο κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και η βάση της περίπου στα 9 μέτρα από τον πυθμένα.
  Με την χρήση μετροπόντικα αλλάζει η χάραξη. Σύμφωνα με έμπειρους τεχνικούς, εφόσον η υποθαλάσσια βρεθεί σε μεγαλύτερο βάθος, θα πρέπει να γίνουν πιο μεγάλες κλίσεις στην είσοδό της από τη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ η έξοδός της θα πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο μακριά από το ύψος του “Μακεδονία Παλλάς”, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
  Επειδή αλλάζουν τα δεδομένα, θα πρέπει να γίνει:
  1. Εκ νέου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία να επικυρωθεί με κοινή υπουργική απόφαση.
  2. Το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να καθορίσει ποια κτίρια θα διατηρηθούν στο λιμάνι και τι θα γίνει με τις αρχαιότητες που ενδεχομένως θα αποκαλυφθούν.
  3. Το ΚΑΣ από την πλευρά του να εγκρίνει την ΜΠΕ.
  Εκτός των παραπάνω, τα στοιχεία της νέας χάραξης δεν πρέπει να αφήνουν περιθώρια ουσιαστικών προσφυγών από πολίτες στο ΣτΕ, οι οποίες θα γεννήσουν επιπλέον καθυστερήσεις.

  Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
  Τον πρώτο κίνδυνο ακύρωσης του έργου και της επαναχάραξης του με νέα στοιχεία είχε επισημάνει η εφημερίδα “Μακεδονία” με δημοσίευμά της στις 14/3/2008. Στο δημοσίευμα αποκαλύφτηκε η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη να ανακαλέσει προηγούμενες εγκρίσεις -που είχαν υπογραφεί από τον προκάτοχό του Γιώργο Βουλγαράκη- για κατεδαφίσεις κτιρίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις οποίες θα διέρχεται η κεντρική οδική αρτηρία.
  Η υποθαλάσσια αρτηρία επρόκειτο να διέλθει υπόγεια από την περιοχή των αποθηκών του λιμανιού Θεσσαλονίκης, χωρίς να θίγει το σημαντικό διατηρητέο κτίριο του παλιού τελωνείου. Το υπόγειο έργο διέρχεται επίσης κάτω από τρία κτίρια επί της οδού Αβέρωφ, τα οποία επίσης θα διατηρηθούν, και κάτω από έξι αποθήκες (6, 7, 9, 11, 14 και 15), που βρίσκονται στο χώρο μεταξύ του παλιού τελωνείου και της οδού Κουντουριώτη, οι οποίες επρόκειτο να κατεδαφιστούν.
  Αρχικά, σχεδιαζόταν να κατεδαφιστούν και τα τρία διατηρητέα κτίρια της οδού Αβέρωφ (απόφαση 7/11/2006), αλλά με υπουργική απόφαση (23 Μαΐου 2007) τροποποιήθηκε η χάραξη με νέα μέθοδο κατασκευής, ώστε να μην γκρεμιστούν τα κτίρια αυτά. Η μέθοδος που επιλέχθηκε τότε για τη διατήρησή τους ήταν η υπόγεια διάτρηση κάτω από τα διατηρητέα και η κατασκευή σήραγγας με υποστύλωση. Μετά τη νέα απόφαση του κ. Λιάπη για μη κατεδάφιση και των υπόλοιπων κτιρίων μπλόκαραν όλες οι εργασίες στο χώρο του λιμανιού, καθιστώντας αβέβαιη την εξέλιξη του έργου.

  ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
  Μέχρι σήμερα, εκτός από το πρώτο εργοτάξιο του έργου που στήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει έξι γεωτρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν ίχνη κεραμικής μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, σε βάθος έως και 7,5 μέτρων.
  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, στο χερσαίο τμήμα της οδικής αρτηρίας, στο ύψος του δικαστικού μεγάρου, αναμένεται να βρεθούν, σε βάθος 6-7 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, τμήματα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης, του βυζαντινού λιμανιού (που έχει επιχωματωθεί), καθώς και διατείχισμα από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα πάντως με τις συναρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης τα όρια της αρχαιολογικής ζώνης του έργου είναι μεταβλητά και δεν είναι γνωστό σε ποια ακριβώς σημεία και σε ποια έκταση υπάρχουν αρχαιότητες.

  ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
  Η αρτηρία διαμπερούς κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα συνδέει τη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης (από το ύψος της οδού Κωλέττη) με την παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την Πέτρου Συνδίκα. Το βασικό τμήμα της έχει μήκος 3.780 μέτρα, το μήκος της υποθαλάσσιας αρτηρίας είναι 1.240 μέτρα, το μήκος των υπόγειων χερσαίων σηράγγων εκατέρωθεν του υποθαλάσσιου τμήματος 2.140 μέτρα και το συνολικό μήκος των ανοικτών ραμπών στα άκρα 400 μέτρα. Στο βασικό τμήμα προστίθενται επιφανειακά 1.000 μέτρα στα δυτικά (στη δυτική είσοδο) και 1.300 μέτρα στα ανατολικά (λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου).

  Περί του κόστους κατασκευής. Το μεγαλύτερο ζητούμενο στη συνέχεια θα είναι, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, ποιο θα είναι το κόστος του έργου με τη νέα μέθοδο κατασκευής. Ενδεχομένως να είναι απαγορευτικό για τον ανάδοχο του έργου, που εκτίμησε με άλλα μέτρα την παραχώρηση των τριάντα ετών. Πιθανώς δε να μην συμφωνήσουν και οι τράπεζες, που δανειοδοτούν τον ανάδοχο. Με βάση τα παραπάνω, η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας είναι μετέωρη και το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το έργο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

 91. enhmeros Says:

  Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, η άλλη «μεγάλη» εφημερίδα της πόλης, συνιδιοκτησίας Μπακατσέλου, Λαμπράκη και Μπόμπολα απαξιεί να ασχοληθεί με το θέμα της υποθαλάσσιας; Γιατί άραγε;

 92. vasilis Says:

  Καλησπερα υπαρχει κανενα νεο σχετικα για την υποθαλασσια?Βγηκε καμια αποφαση?

 93. ΕΠΙΓΕΙΟΣ Says:

  no news = good news

  η υποθαλάσσια στην κατάψυξη

 94. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Όσο και να παραμείνει «στη κατάψυξη», κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και ΔΕΝ εκφράζω ευσεβείς πόθους. Θα επανέλθω όταν θα έχω κάτι χειροπιαστό, για να πληροφορήσω τους συνδαιτημόνες του ιστολογίου.

 95. enhmeros Says:

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20-7-2008
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112

  «Βουλιάζει» η υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης

  Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

  Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και 30 μήνες από την υπογραφή της, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον πολυδιαφημισμένα έργα, ναυαγεί!

  Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινούσε μέσα στο 2005;

  Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ενδεικτικές, παρ’ ότι ο Γιώργος Σουφλιάς υπογράφει αποφάσεις για παράταση του χρόνου έναρξης των έργων, ενώ Δημόσιο και κοινοπραξία ανταλλάσσουν επιστολές σε «πολεμικό» κλίμα.

  Το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε διατηρητέα τρία κτίρια στην περιοχή του Λιμανιού, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο τρόπος κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας.
  **Η χαριστική βολή στο έργο των 472 εκατ. ευρώ ήρθε με την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

  Τα τρία κτίρια

  **Είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, με την οποία κηρύχθηκαν διατηρητέα τρία κτίρια στην περιοχή του λιμανιού τα οποία επρόκειτο να κατεδαφιστούν για τις ανάγκες του έργου.

  **Για λόγους προστασίας των εναλείων αρχαιοτήτων, το ΚΑΣ απορρίπτει τον προβλεπόμενο από τη σύμβαση τρόπο κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας, αυξάνει το βάθος της στα 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και επιβάλει τη χρήση μετροπόντικα. Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με άλλο έργο, αφού πέρα από την αύξηση του κόστους αλλάζει και τα τεχνικά στοιχεία του.

  Με την αύξηση του βάθους της σήραγγας δεν επαρκεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση μήκος της που ανέρχεται σε 6,2 χλμ., από τα οποία περίπου 4 είναι υποθαλάσσια.

  **Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια επιμήκυνσης της σήραγγας ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες κλίσεις, που σημαίνει ότι θα φθάνει ώς την Καλαμαριά και όχι μετά το «Μακεδονία Παλάς», στην οδό Ανθέων, όπως προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση.

  Τα πρώτα έργα είχαν ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου στην παραλιακή.
  Ενα δισ. παραπάνω

  Είναι μια εναλλακτική λύση που είχε μελετηθεί το 1998 και θεωρείται καλύτερη από κυκλοφοριακή άποψη, αφού δεν μεταφέρει απλώς το μποτιλιάρισμα, όπως κάνει η σημερινή, και επιπλέον δημιουργεί ένα δακτύλιο μαζί με τις περιφερειακές λεωφόρους, με τον οποίο παρακάμπτεται πλήρως το κέντρο της πόλης.

  Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον προϋπολογισμό των έργων κατά ένα δισ. ευρώ, υπερτριπλασιάζοντας το κόστος.

  **Υπάρχει και το ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου, το οποίο άλλωστε τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι δεν είναι αποδεκτό από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Μπουτάρης, επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης που είχε αντιταχθεί στην υποθαλάσσια, είχε απευθύνει έκκληση στον Γ. Σουφλιά να ακυρώσει το έργο.

  **Μια τέτοια κίνηση έχει πλέον περιορισμένο πολιτικό κόστος, καθώς και στελέχη της Ν.Δ. όπως ο συγκοινωνιολόγος Γ. Τόσκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), συντάσσονται με την άποψη της Πολυτεχνικής Σχολής, της Κίνησης Πολιτών και ως ένα βαθμό του περιφερειακού τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που επισημαίνουν τις επιπτώσεις του έργου.

  Το ενδεχόμενο ο Γ. Σουφλιάς να ακυρώσει το έργο μάλλον χαροποιεί ιδιαίτερα και μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
  ***Η επιλογή αυτή πάντως έχει και οικονομική πλευρά, αφού ο ανάδοχος δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ! Εκτός και αν ο ανάδοχος πεισθεί να αποχωρήσει… οικειοθελώς.

  ***Προς το παρόν επικρατεί πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και έχει σημασία ότι η ανταλλαγή επιστολών σε υψηλούς τόνους είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την καθοριστική απόφαση του ΚΑΣ.

  Επιστολή της «Θερμαϊκής Οδού», της κοινοπραξίας των εταιρειών «Θεμελιοδομή», «Boskalis» και «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, που είναι η επικεφαλής του έργου, κοινοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου στις υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, και αναφέρει ότι η έναρξη παραχώρησης επήλθε την 1η Αυγούστου 2007 «ύστερα από τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπει η σύμβαση και διαπιστώθηκε νόμιμα».

  Ανταλλαγή επιστολών

  **Η κοινοπραξία έχει αποστείλει άλλες 10 επιστολές και διαμαρτύρεται προς τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ γιατί «παρά τις δηλώσεις σας ότι η παράδοση (σ.σ.: του χώρου για τα εργοτάξια) θα λάβει χώρα μέχρι τις 30/8/2007, τούτο δεν έχει επισυμβεί».

  Επικαλείται συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης (12.1.3), σύμφωνα με το οποίο «η εκ μέρους του Δημοσίου καθυστέρηση παράδοσης του χώρου εκτέλεσης του έργου εντός των προθεσμιών (…) συνιστά Γεγονός Καθυστέρησης εκ της συμβάσεως», ενώ αποποιείται την υπαιτιότητα και τη συνευθύνη του αναδόχου του έργου.

  **Στην εξασέλιδη απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ το ύφος είναι ανάλογο, ενώ επαναλαμβάνεται τρεις φορές και με υπογράμμιση η φράση «αμφισβητούμε και αρνούμεθα».

  Το υπουργείο αρνείται ότι υπάρχει «Γεγονός Καθυστέρησης» και ότι αυτό έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα.

  ***Το «ζουμί» όμως βρίσκεται στην αναφορά με την οποία απορρίπτει τη θέση της κοινοπραξίας ότι έχει επέλθει μονομερής τροποποίηση της σύμβασης από την πλευρά του Δημοσίου. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι έχει καλέσει την κοινοπραξία να παραλάβει το χώρο των εργοταξίων, αλλά αυτή δεν έχει προσέλθει:

  «Εφόσον εμμένετε στις θέσεις σας περί Γεγονότων Καθυστέρησης και περί αποζημίωσής τους», καταλήγει το έγγραφο του υπουργείου, αποκαλύπτοντας τις τεταμένες θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

  **Πάντως, οι ισχυρισμοί του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ αμφισβητούνται εμμέσως από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Σε έγγραφά του ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι ο χώρος στη συμβολή των οδών Σαλαμίνας – Καρατάσσου – Πολυτεχνείου «χαρακτηρίζεται αυθαιρέτως ως χώρος πρασίνου» στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου και ζητάει να επιλυθεί, με παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομίας, το αίτημα για αύξηση του διαθέσιμου χώρου από 1,2 σε 4 στρέμματα.

  **Με άλλο έγγραφό του ο ΟΛΘ αναφέρεται στο θέμα της παραχώρησης έκτασης στον 6ο προβλήτα για τις ανάγκες του εργοταξίου, για τον οποίο αποκαλύπτει ότι περιλαμβάνεται στους χώρους που θα εκχωρηθούν για εκμετάλλευση μέσω του διεθνούς διαγωνισμού για τον σταθμό (ΣΕΜΠΟ) και γι’ αυτό στις 15 Μαρτίου 2008 προτείνει να αναζητηθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ άλλη «δόκιμη περιοχή» του λιμανιού.

  Νέα χρονοδιαγράμματα

  Η επίσημη ομολογία των καθυστερήσεων γίνεται με απόφαση που υπέγραψε ο Γ. Σουφλιάς στις 20 Μαρτίου 2008, σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση 137 ημερών στην έναρξη των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν το έργο.

  «Δεν γίνονται δεκτοί» οι λόγοι που επικαλείται η κοινοπραξία και δεν θεμελιώνουν «Γεγονός Καθυστέρησης», αναφέρεται στην απόφαση του Γ. Σουφλιά, στην οποία σημειώνεται ότι «δεν γίνονται δεκτοί οι λόγοι περί δικαιώματος καταγγελίας της σύμβασης παραχώρησης». Παραδέχεται, πάντως, ότι θα χρειαστεί να γίνει νέα περιβαλλοντική μελέτη.

  **Οι πρώτες «βολές» έχουν πέσει. Αναμένονται πλέον και τα «κανόνια».

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 20/07/2008

 96. enhmeros Says:

  Από το ίδιο φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ:
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=50132000

  Μπλόκο στον προαστιακό!

  Στον αέρα βρίσκονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και για τη λειτουργία της γραμμής προαστιακού στη Θεσσαλονίκη, αφού η δυνατότητα αυτή προσκρούει σε ρυθμίσεις οι οποίοι έχουν περιληφθεί στη σύμβαση για την υποθαλάσσια αρτηρία.

  **Στο άρθρο 4 της σύμβασης θεσπίζεται «ζώνη προνομίων» για να διασφαλιστεί η αναγκαία κυκλοφορία στην υποθαλάσσσια. Ρύθμιση η οποία εμμέσως αποτελεί ομολογία ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τα διόδια δεν επαρκούν για την αποπληρωμή της επένδυσης. Προβλέπεται ότι σε απόσταση 20 χιλομέτρων δεν μπορεί να κατασκευαστούν έργα που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά. Εξαιρούνται τρεις λεωφόροι (περιμετρική, περιφερειακή και εξωτερική περιφερειακή), το μετρό και οι ελαφρότερες εκδοχές του, αλλά όχι τα συστήματα σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ. Δεν είναι σαφές αν επιτρέπεται το τραμ, που άλλωστε δεν είναι και το αγαπημένο μέσο του Γ. Σουφλιά.

  **Προβλέπονται και αποζημιώσεις στον κατασκευαστικό όμιλο σε περίπτωση που το Δημόσιο ή κάποιος άλλος φορέας (π.χ. αυτοδιοίκηση) θελήσουν να αναπτύξουν νέα έργα. Μάλιστα, η αποζημίωση εξαρτάται από το μήκος του νέου μέσου και το χρόνο κατασκευής του σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της υποθαλάσσιας.

  **Για λόγους ενίσχυσης της κίνησης στην υποθαλάσσια, είχαν προγραμματιστεί επίσης σοβαρές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, με μονοδρομήσεις και ρυθμίσεις που θα οδηγούν ευκολότερα στη νέα λεωφόρο, ώστε να φθάσει τις αναμενόμενες 100.000 διελεύσεις την ημέρα.

  Χ. ΤΖ.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 20/07/2008

 97. enhmeros Says:

  Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 15 Ιουλίου 2008
  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=21047

  ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ

  Η Εγνατία Οδός Α.Ε. επιστρατεύτηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να ξεμπλοκάρει το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης που μένει παγωμένο έπειτα από δύο αποφάσεις, του ΚΑΣ και του ΥΠΠΟ. Ως εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η Εγνατία Οδός Α.Ε. θεωρείται ότι μπορεί να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο και να παρακολουθήσει την εξέλιξη του έργου. Όπως έγραψε η “Μ” (φύλλο 1/6/2008) το ΚΑΣ έθεσε νέα δεδομένα στα χαρακτηριστικά κατασκευής της υποθαλάσσιας και ζήτησε η σήραγγα να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος. Συγκεκριμένα το συμβούλιο αναφέρει πως η οροφή του τούνελ θα πρέπει να βρίσκεται 19 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας (από τα εννέα που προβλεπόταν), το βάθος της οποίας στο εν λόγω σημείο φτάνει τα έξι μέτρα (συνολικά δηλαδή 25 μέτρα και όχι 15 του αρχικού σχεδιασμού).

  Προηγήθηκε απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, που δημοσίευσε η “Μ” στις 14/3/2008, σύμφωνα με την οποία ανακαλούνται προηγούμενες εγκρίσεις για κατεδαφίσεις κτιρίων στο λιμάνι, από τις οποίες διέρχεται η κεντρική οδική αρτηρία. Έτσι, πρέπει τώρα να εγκριθεί η διατήρηση των κτιρίων από το ΚΑΣ και να γίνει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, βάσει του μεγαλύτερου βάθους που θέτει το Συμβούλιο, η οποία να επικυρωθεί με ΚΥΑ. Τη μελέτη θα κάνει η Εγνατία Οδός Α.Ε.

  Το ζητούμενο στη συνέχεια θα είναι, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, ποιο θα είναι το κόστος του έργου με τη νέα μέθοδο κατασκευής. Ενδεχομένως να είναι απαγορευτικό για τον ανάδοχο του έργου, που εκτίμησε με άλλα μέτρα την παραχώρηση των τριάντα ετών. “Είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων του ΚΑΣ και της ολοκλήρωσης των μελετών για να προχωρήσουμε κάθε εργασία. Δεν μπορεί να δεσμευτούν μηχανήματα χωρίς να εργάζονται”, αναφέρει στέλεχος της αναδόχου εταιρείας “Θερμαϊκή Οδός”.

 98. enhmeros Says:

  ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ:

  1. Πόση αποζημίωση θα πάρει η Κοινοπραξία για τα χαμένα χρόνια με αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου;

  2. Θα αναζητηθούν ευθύνες από κανέναν για τον άθλιο σχεδιασμό του έργου; Θα ζητηθούν ευθύνες για τις τεράστιες ρήτρες που θα πληρώσει το Δημόσιο (δηλαδή όλοι εμείς);

  3. Γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακάλυψε τώρα την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ που ως τοπική υπηρεσία μπορεί να διαχειριστεί το έργο καλίτερα; Γιατί ο άθλιος σχεδιασμός της υποθαλάσσιας, που κατααρρέει σήμερα, έγινε από την Αθήνα από ειδική και καλοπληρωμένη υπηρεσία παραχωρήσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και από μηχανικούς που γνώριζαν τη Θεσσαλονίκη μόνο από φωτογραφίες;

  4. Για ποιο λόγο οι μελετητές υπερεκτίμησαν τα στοιχεία κυκλοφορίας της υποθαλάσσιας;

  5. Αν γίνει νέος διαγωνισμός η νέα σύμβαση θα έχει πάλι τους ίδιους αποικιοκρατικούς όρους για τα «ανταγωνιστικά έργα» που απαγορεύουν οτιδήποτε στο Πολεοδομικό Σύγκρότημα χωρίς την έγκριση ή την αποζημίωση του παραχωρησιούχου;

  6. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ θα προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό με διαφάνεια, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες ή θα κάνει τα ίδια λάθη προχωρόντας εν κρυπτώ;

 99. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Από αξιόπιστες πηγές, θρυλείται ότι η βούληση του υπουργείου είναι να υλοποιηθεί το έργο, με τον ένα ή τον άλλο σχεδιασμό. Όλα τα άλλα είναι μάλλον τακτικισμοί, συνηθισμένοι στο χώρο των δημοσίων έργων, όπως διατείνονται οι ίδιες πηγές, για να μπορέσει ο σαρακατσάνος να διαπραγματευτεί τη νέα σύμβαση με καλύτερους όρους. Όλοι εμείς πάντως που υποστηρίζουμε το έργο και που ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, παρά τους ευσεβείς πόθους της γνωστής και μη εξαιρετέας «Ελευθεροτυπίας», οφείλουμε να προειδοποιήσουμε όλους τους «αρμόδιους», ότι οποιαδήποτε μεθόδευση που θα συντείνει στη ΜΗ εκτέλεση του έργου, θα το εισπράξουν πολιτικά και μάλιστα με ηχηρότατο τρόπο, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Ο εμπαιγμός της νοημοσύνης μας είναι κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να ανεχθούμε. Ας έχουν γνώσιν λοιπόν οι φύλακες. Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.

 100. enhmeros Says:

  Ο Σαρακατσάνος διαπραγματεύεται «τη νέα σύμβαση με καλύτερους όρους»!!!
  Καλύτερους όρους για ποιον; Μήπως για το «νταβατζή» όπως τον αποκαλούσε κάποτε ο σεμνός και ταπεινός πρωθυπουργός;

  Κατά τ’ άλλα οι παράπλευρες απώλειες της υποθαλάσσιες είναι πολύ ευχάριστες. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕ, για να έχουμε καλο ‘ρώτημα, αφού δεν θα ξαναψηφίσεις ΝΔ τι θα ψηφίσεις;

 101. enhmeros Says:

  Από το ΣΚΑΪ http://www.skai.gr/master_story.php?id=89621

  Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Σουφλιά
  30/07/2008

  Έντονη κριτική δέχεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

  Επίθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Μαγκριώτης

  Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 5 από τα 6 μεγάλα οδικά έργα στη χώρα κινούνται στα όρια της νομιμότητας και σε τουλάχιστον δύο από αυτά (υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης και άξονας Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνας) οι συμβάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν.

 102. enhmeros Says:

  Στον… αέρα η υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης

  http://www.capital.gr/news.asp?Details=549728
  01/08/2008
  Του Φάνη Γαβρινιώτη

  Μέσω διαπραγματεύσεων που θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την παραχωρησιούχο κοινοπραξία θα κριθεί τελικά η τύχη του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο κατασκευής, αφήνουν πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με την εξέλιξη της υπογραφείσας σύμβασης.

  Έτσι, όσες πιθανότητες συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή το σενάριο της τροποποίησης της σύμβασης και αύξησης του κόστους του έργου, άλλες τόσες πιθανότητες φαίνεται να υπάρχουν και στο ενδεχόμενο ακύρωσής της. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο μήνα, θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, αφού το μεν υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επιδιώκει να υλοποιηθεί το έργο, χωρίς να αυξηθεί σημαντικά το κόστος, η δε ανάδοχος κοινοπραξία (την οποία απαρτίζουν κατά 50% ο όμιλος Ελλάκτωρ, κατά 32,5% η Archirodon Group και με ποσοστό 17,5% η Boscalis) επιθυμεί να υπάρξει σοβαρή αναπροσαρμογή σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλους του έργου, επικαλούμενη την αλλαγή του τρόπου κατασκευής του. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η προκήρυξη του έργου και η σύμβαση που υπογράφηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή στα τέλη του 2006, προβλέπει την επίγεια κατασκευή της σήραγγας του έργου και εν συνεχεία την τοποθέτησή της στο πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο, με απόφασή του το ΚΑΣ επιβάλει πλέον το έργο να κατασκευαστεί με χρήση μετροπόντικα, ο οποίος θα ανοίξει τη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου σε βάθος 25 μέτρων κάτω από τον πυθμένα. Φυσικά, αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι πολύ πιο δαπανηρός σε σχέση με την αρχική λύση. Σύμφωνα μάλιστα με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία, το κόστος αυξάνεται κατά περίπου 20% σε σχέση με τη δαπάνη που προβλέπει η σύμβαση. Δηλαδή, θα είναι περί τα 100 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 472 εκατ. ευρώ.

  Τέσσερις επιλογές

  Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου θα ήθελε ασφαλώς να γίνει αναπροσαρμογή του κόστους και των επιμέρους παραμέτρων της σύμβασης, κάτι που όμως δε δείχνει πρόθυμο –τουλάχιστον στην παρούσα φάση– να αποδεχτεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εκτός όμως από αυτήν τη λύση, το υπουργείο μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις ακόμη:

  * Να ακυρώσει τη σύμβαση και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θα έπρεπε να αποζημιώσει τη σημερινή ανάδοχο του έργου (η αποζημίωση μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ), ενώ εκ των πραγμάτων θα καθυστερούσε σημαντικά η πραγματοποίηση του έργου.

  * Να διαπραγματευτεί με το δεύτερο προτιμητέο ανάδοχο (την κοινοπραξία Vinci – J&P- Αβαξ – Cofiroute) την ανάληψη του έργου, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

  * Να μην προχωρήσει στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, προωθώντας άλλες υποδομές που θα επίλυαν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της συμπρωτεύουσας. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η υποθαλάσσια αρτηρία δε θα έδινε αξιόπιστη και μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εντός του Φθινοπώρου, η υπόθεση θα έχει ξεκαθαρίσει, είτε με συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές (εξέλιξη που δείχνει αρκετά πιθανή) είτε με διαφωνία και ρίξη, σε περίπτωση που η παραχωρησιούχος κοινοπραξία εγείρει τελικά υπερβολικές απαιτήσεις, τις οποίες το υπουργείο θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσει.

 103. vasilis Says:

  Καλη μερα καλο μηνα!Καθε παρασκευη ωρα 23:00 στον σκαι δειτε τις υπερκατασκευες!ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕ μονο στην θεσσαλονικη υπαρχουν οικολογοι?Στα αλλα κρατη δεν αγαπανε την χωρα τους?θα χαρω να βρεθουμε απο κοντα μια μερα υποθαλασσιε!

 104. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Χαιρετώ τους εκλεκτούς συνδαιτυμόνες. Μετά τη θερινή ραστώνη και την «αποτοξίνωση» από τον υπολογιστή, επανήλθαμε στα καθ’ημάς. Ενήμερε, αδιαφορώ αν την υποθαλάσσια τη κατασκευάσουν εν αγαστή συνεργασία η Καμόρα, η Ντραγκέτα, η Κόζα Νόστρα, η Ρωσική μαφία, μαζί με τις Κινεζικές Τριάδες. Μου αρκεί ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ! Στις επόμενες εκλογές, (αν δεν αρχίσει η υποθαλάσσια), σκέφτομαι να ψηφίσω Βεργή! Οικολόγος μεν αλλά με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, πράγματα ελλείποντα από τις κομπλεξικές, αιθεροβατούσες και αρτηριοσκληρωτικές περσόνες που καπελώνουν το οικολογικό κίνημα στη χώρα μας. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε. Κατά τα λοιπά, ευχαριστούμε τα μέγιστα για το χρόνο που αφιερώνεις, για να ενημερώνεις το ιστολόγιο για την πορεία του έργου.
  Φίλτατε Βασίλη, στα άλλα κράτη οι άνθρωποι είναι πραγματιστές και έχουν εναργέστατο όραμα για το μέλλον. Εδώ απλώς ακολουθούν το ρητό «ού με πείσεις, ουκ αν με πείσεις». Επιπροσθέτως οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών, έχουν φροντίσει ώστε τα σχεδιαζόμενα έργα υποδομής, να «θωρακίζονται» από κακόβουλες προσφυγές σε δικαστήρια που έχουν ως απώτερο στόχο, την αποτελμάτωση τους. Τρανό παράδειγμα η Γαλλία, όπου ένα δρομολογούμενο από την κεντρική κυβέρνηση έργο, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ την άδεια ή την συναίνεση των τοπικών αρχών. Ιδίως αν το εν λόγω έργο, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Όταν θέλει το Παρίσι λοιπόν, ο θεός ο ίδιος να πει «όχι», το έργο θα υλοποιηθεί. Εδώ η μόνιμη επωδός του Έλληνα, είναι «δεν θέλω». Δεν θέλω ΧΥΤΑ, δεν θέλω υποθαλάσσιες, υπόγειες, επίγειες ή υπέργειες αρτηρίες, δεν θέλω αεροδρόμια, δεν θέλω γέφυρες, δεν θέλω φράγματα, δεν θέλω κεραίες κινητής τηλεφωνίας (άλλη ηλιθιότητα αυτή, την οποία ίσως δοθεί ευκαιρία να συζητήσουμε), δεν θέλω εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, δεν θέλω υποσταθμούς, δεν θέλω καλώδια υψηλής τάσης, δεν θέλω τίποτα. Θέλω μια «Σαλονικόπολη» όπως την αντιλαμβάνομαι ΕΓΩ, έστω και αν αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι μη ρεαλιστικό ή παράλογο. Αυτός είναι ο σύγχρονος νεοέλληνας, που αυτοβαυκαλίζεται με τη ταμπέλα «οικολόγος», λες και όλοι οι άλλοι μισούμε τη φύση και βυσσοδομούμε λυσσαλέα να την ισοπεδώσουμε. Εύχομαι κάποτε να επικρατήσει η σύνεση και στους δικούς τους εγκεφάλους.
  Το Σκάϊ τον παρακολουθώ ανελλιπώς, από το λυκαυγές της δημιουργίας του. Η δε συγκεκριμένη εκπομπή με κάνει και θλίβομαι. Πάλι καλά που έδειξε σε αφιέρωμα τη γέφυρα Ρίου- Αντίρριου, που όμως έκτισαν Γάλλοι! Είναι και αυτό ένα έργο που «προάγει τη χρήση του ΙΧ», όπως λέει και ο φίλος μας Ενήμερος.

 105. enhmeros Says:

  Μπράβο υποθαλάσσιε.

  Μετά το μαύρο στον Καραμανλή η ψήφος σου στον γραφικό και τάχα οικολόγο Βεργή είναι απολύτως ταιριαστή.

  Ιδίως μετά τη δίωξη σε βάρος του σε βαθμό κακουργήματος για καταπάτηση δασικής έκτασης 452 στρεμμάτων στον Μαραθώνα. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/11/2007_249612

 106. enhmeros Says:

  Αγαπητέ υποθαλάσσιε, η αναφορά σου στη Γαλλία είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά μάλλον έχεις μπλέξει λίγο αυτά που άκουσες.

  Ισχυρίζεσαι με άλλα λόγια ότι οι Γάλλοι δεν εφαρμόζουν σε όλα τα έργα την υποχρεωτική από την ΕΕ διαδικασία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της συνακόλουθης διαβούλευσης και έγκρισης;

  Αν έχεις στοιχεία για τον ισχυρισμό σου τα περιμένουμε…

 107. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, είσαι απίστευτα ανοικτίρμων! Που στην ευχή ανακάλυψες την παρασπονδία του Βεργή και μου κατέστρεψες την ελπίδα μου; Και τώρα τι θα κάνω εγώ στις επόμενες εκλογές; Πάντως σου δηλώνω ευθαρσώς και κατηγορηματικώς, ότι Τρεμόπουλο ΔΕΝ ψηφίζω. Αν και ομολογώ ότι συμφωνώ με κάποιες προτάσεις του, οι οποίες άλλωστε προάγουν το αυτονόητο.
  Σχετικά με τη Γαλλία τώρα, απλώς μετέφερα τη προσωπική μου εμπειρία, όταν επισκέφθηκα τη πανέμορφη αυτή χώρα, αλλά και τις συζητήσεις μου επί του θέματος με Γάλλους, τόσο εδώ όσο και εκεί. Σαφώς και εφαρμόζουν τους νόμους και δη τους ευρωπαϊκούς οι Γάλλοι, αλλά δεν αναλώνονται σε ατέρμονες μελέτες επί μελετών, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και αέναες συζητήσεις διυλίζοντας τον κώνωπα. Τα έργα εκπορεύονται από την κεντρική διοίκηση η οποία δίνει τις νόρμες και ντιρεκτίβες. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ελάχιστα μπορεί να κάνει για να αποτρέψει την κατασκευή μεγάλων έργων, που το Παρίσι χαρακτηρίζει ΕΘΝΙΚΗΣ σημασίας. Από την άλλη φυσικά οι Γάλλοι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος τους και δεν το καταλύουν καίγοντας περιπολικά και αστυνομικά τμήματα όπως εδώ, επειδή θεωρούν, λανθασμένα τις περισσότερες φορές, ότι ένα έργο στη περιοχή τους, είναι «βλαπτικό» για τους ίδιους.
  Παράδειγμα, η ψηλότερη καλωδιωτή κοιλαδογέφυρα στο κόσμο Millau (343 μέτρα!) πάνω από τον ποταμό Tarn στα βουνά Massif, είχε εγείρει κάποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες, που όμως παρέμειναν ανησυχίες και δεν μεταφράστηκαν σε ανούσιες προσφυγές εναντίον του έργου. Όχι βέβαια ότι θα είχαν κάποια τύχη, αλλά θα καθυστερούσαν το έργο, ανεβάζοντας το κόστος.
  Για να μη μιλήσουμε φυσικά για τη γέφυρα Oresund των δεκαέξι (16) χιλιομέτρων παρακαλώ, που ενώνει το Malmo της Σουηδίας, με τη Κοπενχάγη της Δανίας, που οι πυλώνες της εδράζονται στο βυθό του περάσματος Oresund. Όλως περιέργως, εκεί δεν τους απασχόλησαν ιδιαιτέρως οι εξαμμώσεις.
  Για φαντάσου την υλοποίηση τέτοιων έργων στην Ελλάδα και τις οικολογικές αντιδράσεις που θα είχαν. Οι αντιδράσεις δε αυτές, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πλειστάκις κάθε άλλο παρά οικολογικά κίνητρα έχουν. Δυστυχώς το μοναδικό κίνητρο είναι το χρήμα, το οποίο αποσπάται από την εκάστοτε κοινοπραξία του έργου, με την απλή μέθοδο του εκβιασμού (όχι των τριών). «Ή μας δίνεις τόσα για την «οργάνωσή» μας, ή ξεσηκώνω τους κατοίκους εναντίον σου»! Τα παραπάνω τα μεταφέρω αυτούσια από τα χείλη διευθυντικού στελέχους τεχνικής εταιρείας, που τυγχάνει φίλος μου. Από ότι μάλιστα ισχυρίζεται και δεν έχω λόγους να τον αμφισβητήσω, οι τεχνικές εταιρείες σε κάθε προσφορά τους, συμπεριλαμβάνουν και ένα κονδύλι για αυτές τις «οργανώσεις», το οποίο φυσικά μετακυλίεται στο κράτος, δηλαδή ΣΕ ΕΜΑΣ.
  Αγαπητέ Ενήμερε, κανείς δεν ισχυρίζεται «ας γίνονται έργα και γαία πυρί μιχθήτω». Φρονώ εντούτοις, ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με την προστασία του περιβάλλοντος, αρκεί να μην αναλώνουμε την ενέργειά μας σε υστερίες του τύπου «δεν θέλω να γίνει το έργο, διότι θα καταστραφούν 12 λεύκες».

 108. enhmeros Says:

  Φίλε μου Υποθαλάσσιε,

  πέρα από γενικόλογα σχόλια για μεγάλα έργα που έγιναν στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια δεν έγραψες συγκεκριμένη αναφορά που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό σου ότι στη Γαλλία δεν ακολουθούνται οι υποχρεωτικές διαδικασίες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ας είναι…

  Όσο για το παράδειγμα κάποιου φίλου σου που σου είπε ότι του είπαν ότι άκουσε ότι λαδώνονται κάποιες οργανώσεις κάποιων κατοίκων είναι εντελώς αστείο εκτός και αν είσαι αναγνώστης της Αυριανής και έχεις συνηθήσει σ’ αυτό το ύφος και ήθος.

 109. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Αγαπητέ Ενήμερε, ΔΕΝ γνωρίζω τη νομοθεσία της Γαλλίας. Ως εκ τούτου δηλώνω αδυναμία να σε βοηθήσω στην απορία σου, η οποία εν πολλοίς είναι και δική μου απορία. Αυτό που γνωρίζω εντούτοις μετά λόγου γνώσεως, είναι ότι στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την έννοια «περιβαλλοντικές επιπτώσεις», υπάρχουν και άλλες έννοιες όπως «ανταγωνιστικότητα», «ανάπτυξη», «μείωση ανεργίας», «οικονομικό σθένος», «κοινωνική ευημερία», «εθνική ασφάλεια». Βαρύγδουποι όροι, που σε μερίδα συμπολιτών μας προκαλούν αποστροφή και απέχθεια. Συνιστούν ωστόσο υπαρκτούς και εξαιρετικά δύσκολους στόχους ΚΑΘΕ κράτους και έθνους και οι οποίοι δεν επιτυγχάνονται με ευχολόγια και εμμονές σε μονοδιάστατες πολιτικές. Καλή λοιπόν η «αειφορία», με την προϋπόθεση όμως να μην αποβαίνει εις βάρος της ανάπτυξης.
  Σχετικά με το φίλο μου, δυστυχώς (δυστυχέστατα) αυτά που έγραψα πιο πάνω ισχύουν. Και εγώ στην αρχή τα αμφισβήτησα, όταν εκστομίζονταν από τα χείλη του, όταν όμως τον είδα να με ψέγει με παρεξηγημένο ύφος, κατάλαβα ότι δεν είναι «ράδιο αρβύλα». Ο εν λόγω φίλος, είναι οικονομικός διευθυντής τεχνικής εταιρίας, υπεύθυνος για την σύνταξη προσφορών εργολαβίας. Μην με ρωτήσεις λεπτομέρειες διότι αφενός δεν τις γνωρίζω, αφετέρου και να τις γνώριζα δεν θα μπορούσα να τις κοινοποιήσω εδώ και εκ τρίτου, όταν προσπάθησα να του εκμαιεύσω περισσότερα, αρνήθηκε κατηγορηματικώς να αποκαλύψει το παραμικρό, για ευνόητους λόγους.
  ΟΧΙ δεν είμαι αναγνώστης της Αυριανής, (ποτέ δεν ήμουν), και σίγουρα δεν συμμερίζομαι το ύφος και ήθος της. Όμως εσύ γιατί εξανίστασαι; Αποκλείεις το ενδεχόμενο να υπάρχουν και αρριβίστες μεταξύ των οικολόγων; Εκτός και αν επιμένεις να βλέπεις τα πράγματα όπως θα ήθελες να είναι και όχι όπως πράγματι είναι.

 110. enhmeros Says:

  Τhree little birds…

  …τραγουδούσε ο Marley

 111. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ξέρω, » …don’t worry bout a thing, cause every little thing gonna be all right.» Μακάρι φίλτατε Ενήμερε, μακάρι!

 112. Σακης Says:

  Ήθελα να διαβάσω τα σχόλια των συμπολιτών μου αλλά έχει καταντήσει ένα πινγκ πονγκ μεταξύ 2 χρηστών. Κρίμα…

 113. enhmeros Says:

  Πέρα από τα γνωστά δημοσιεύματα των πρόσφατων δηλώσεων Σουφλιά έχει ενδιαφέρον η θέση του Εργολάβου (κεφαλαίο Ε γιατί πρόκειται για εθνικό θεσμό):

  Ελλάκτωρ: Άγνωστο το μέλλον της υποθαλάσσιας στη Θεσ/νίκη
  02/09/2008

  Η διοίκηση της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη ότι «παρακολουθεί» τον στόχο για καθαρά κέρδη 100 εκατ. ευρώ περίπου για το σύνολο του έτους, χωρίς ωστόσο να αισθάνεται ότι υπάρχει ανάγκη να αναθεωρηθεί, αναφέρει στο πρωινό της report η Eurobank EFG Securities.

  Σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της Ελλάκτωρ δήλωσε άγνοια για το μέλλον του έργου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί, σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισημάνθηκε, η εταιρεία θα αποζημιωθεί (χωρίς να διευκρινίζεται το μέγεθος της αποζημίωσης).

 114. enhmeros Says:

  Και η κοτσάνα της χρονιάς από τον μέγα εκπρόσωπο της Β’ Θεσσαλονίκης στο κοινουβούλιο, βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργο Σαλαγκούδη. :

  Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Σεπ 07, 2008

  «Στοχευμένες δράσεις και ευοίωνο μέλλον»

  Η κυβέρνηση Καραμανλή από την πρώτη στιγμή έχρισε τη Θεσσαλονίκη κορωνίδα στην πολιτική της για περιφερειακή ανάπτυξη. …
  Έπειτα από είκοσι δύο χρόνια τελμάτωσης και επτά επίσημες εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον πραγματικότητα.

  !!!!!

 115. enhmeros Says:

  «Σε ακύρωση οδηγείται η υποθαλάσσια» από την εφημερίδα Μακεδονία
  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=25856

  Ο Υπουργός Πολιτισμού εγκρίνει την προ λίγων μηνών γνωμοδότηση του ΚΑΣ και ουσιαστικά επικυρώνεται η απαίτηση για χρήση διατρητικού μηχανήματος σε βάθος 25 μέτρων.

  Το ενδιαφέρον από τη σημερινή είδηση της καλής εφημερίδας είναι ότι προστέθηκαν κάποιες απαιτήσεις από το ΥΠΠΟ όπως πχ η προστασία του κτιρίου των Προσκόπων και του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή αυτό που είχε ζητήσει στη μία προσφυγή η Κίνηση Πολιτών. Επίσης όλες τις μελέτες θα πρέπει να τις εγκρίνει και το ΥΠΠΟ.

  Φυσικά ο Αγγελιοφόρος (ιδιοκτησίας Μπακατσέλου, Μπόμπολα και Λαμπράκη) δεν κάνει ποτέ τον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα…

 116. enhmeros Says:

  Ιδού τι δηλώνει στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ο εκπρόσωπος του ΑΚΤΩΡΑ (και του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και 15 χρόνια):

  “ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ”
  Του Δημήτρη Κούτρα 
προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της 
κατασκευαστικής “ΑΚΤΩΡ”, επικεφαλής του ανάδοχου σχήματος.

  Το κόστος είναι ήδη αυξημένο, λόγω των αναθεωρήσεων, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίησή του. Πρόσθετα έξοδα θα έχουμε και για τη διάνοιξη κάτω από το λιμάνι, χωρίς να γκρεμιστούν τα κτίρια. Η προσφορά μας όμως είναι πολύ ελκυστική, διότι εάν υπολογίζαμε με σημερινές τιμές τα κοστολόγια, τότε θα έπρεπε να ορίσουμε τα διόδια στα 2 ευρώ και όχι στο 0,90 που προσφέραμε. Εμείς επιμένουμε, καθώς δεν θέλουμε να εγκαταλείπουμε ένα έργο. Θα κατασκευάσουμε την υποθαλάσσια.

  _____________

  Τι μας λέει ο κ. Κούτρας; Ότι η προσφορά τους, που ούτως ή άλλως ήταν πολύ χαμηλή και κυκλοφοριακά επασφαλής, σήμερα δεν τους βγαίνει με τίποτα, ποσο μάλιστα αν συνυπολογιστούν τα νέα δεδομένα και κόστη. Άρα ο κ. Κούτρας λέει ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε το έργο με τα δεδομένα της συγκεκριμένης σύμβασης (0,9 Ευρώ) αλλά θέλουμε νέα σύμβαση ή νέους όρους.

 117. enhmeros Says:

  Ο καλός δημοσιογράφος (Φώτης Κουτσουμπάρης) το γράφει πολύ εύστοχα: «Η ενέργεια αυτή του υπουργού δημιουργεί την εντύπωση ότι η πολιτεία ανυψώνοντας επιπλέον εμπόδια επιχειρεί τη ματαίωση του έργου.»

  Το είχα γράψει και σε άλλα post πιο πάνω ότι επειδή από τη μία ο ΑΚΤΩΡ δεν θέλει το συγκεκριμένο έργο με τους συγκερκιμένους όρους και από την άλλη ο Σουφλιάς δεν θέλει να εκτεθεί προσωπικά εξαιτίας των κακών σχεδιασμών του ΥΠΕΧΩΔΕ, βρέθηκε ένας εύσχημος τρόπος να ακυρωθεί το έργο με ευθύνη ενός τρίτου (ΥΠΠΟ).

  Τώρα τι μέλλει γεννέσθαι;
  Επανάληψη του διαγωνισμού με νέους όρους; Αναβολή επ’ αόριστο; Ματαίωση του έργου;

  Πάντως τα ερωτήματα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ που είχα γράψει εδώ https://ypothalassia.wordpress.com/about/#comment-2743 εξακολουθούν να ισχύουν …

 118. enhmeros Says:

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Παρελθόν η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης !

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 119. enhmeros Says:

  Παρελθόν η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης

  http://www.capital.gr/news.asp?Details=600461
  20/10/2008
  09:45

  Του Φάνη Γαβρινιώτη

  Τελειώνει πριν ακόμη ξεκινήσει το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, αφού –όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr– η σύμβαση παραχώρησης των 472 εκατ. ευρώ πρόκειται να ακυρωθεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με τους φορείς της συμπρωτεύουσας, θα αναζητήσει και θα προωθήσει την υλοποίηση εναλλακτικών υποδομών για τη βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

  Οι συζητήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα παράγοντες του υπουργείου με στελέχη της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου και με φορείς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα το έργο να οδεύει πλέον προς ματαίωση. Αυτό πιθανότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινωθεί επισήμως μετά την επικείμενη έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχουν προσφύγει πολίτες της Θεσσαλονίκης προκειμένου να πετύχουν την ακύρωση του έργου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΣτΕ ζήτησε και έχει ήδη λάβει γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία για να γίνει το έργο θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος κατασκευής του (η σήραγγα του αυτοκινητόδρομου να γίνει πλέον σε βάθος 25 μέτρων κάτω από τον πυθμένα με τη χρήση μετροπόντικα) και επομένως και το κόστος.

  Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει σήμερα πως αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση για την τύχη του έργου, παραδέχεται ωστόσο ότι το ενδεχόμενο ματαίωσής του συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες. Ξεκαθαρίζει δε πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει γίνει γνωστή η έκβαση της υπόθεσης.

  Αποφυγή αποζημιώσεων με απευθείας ανάθεση νέων έργων

  Η ματαίωση του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας πρακτικά σημαίνει πως η ανάδοχος κοινοπραξία, δηλαδή το σχήμα των Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ (συμμετέχει με 50%), Archirodon Group (32,5%) και Boscalis (17,5%), μπορεί να διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. γίνεται λόγος για περίπου 100 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποφύγει να καταβάλει αποζημίωση, αναθέτοντας στα μέλη της αναδόχου κοινοπραξίας τις συμβάσεις για τα νέα οδικά έργα που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη σε αντικατάσταση της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

  Εκτός από το οικονομικό όφελος, μέσω της απευθείας ανάθεσης των νέων αυτών έργων το υπουργείο θα εξασφαλίσει παράλληλα και την ταχύτερη υλοποίησή τους, καθώς δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που συνήθως απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου ολοκληρωθεί.

 120. enhmeros Says:

  100 εκατομύρια ευρώ στον Άκτωρ για αποζημίωση χωρίς να έχει κάνει τίποτα !!!

  Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

  * Μήπως ο κ. Σουφλιάς από την τσέπη του;
  * Μήπως κάποιοι από το ΥΠΕΧΩΔΕ που συνέταξαν αυτή την άθλια σύμβαση καταδικασμένη σε ακύρωση;
  * Μήπως οι διάφοροι πολιτικοί και πολιτικάντιδες που χειροκροτούν κάθε χρόνο στη ΔΕΘ και γράφουν βαθυσπούδαστες κοινοτυπίες στις τοπικές εφημερίδες (βλ. Σαλαγκούδης, Καλαφάτης, Τσοχατζόπουλος κλπ)
  * Μήπως ο ατσαλάκωτος Δήμαρχος που από τη μία κατακεραύνωνε όσους αντιδρούσαν στο έργο και από την άλλη προχωρούσε σε δικά του έργα (θεματικά πάρκα) που εκ των πραγμάτων ακυρώναν το έργο;
  * Μήπως ο Ζορό Νομάρχης που όπως συνήθως ήταν με όλους και για όλα;

  ΌΧΙ, ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ!

 121. Επιτροπή κατοίκων 40 εκκλησιών Says:

  Αγαπητοί φίλοι
  συγχωρείστε μας που απασχολούμε τον χώρο σας, αλλά νομίζουμε πως το θέμα που θίγουμε είναι του ιδίου πνεύματος με το πρόβλημα της υποθαλάσσιας. Πολύ τηλεγραφικά, στις 40 Εκκλησιές τα ρέματα έχουν γίνει στόχος τσιμεντοποίησης ως οικοδομικά τετράγωνα. Το άμεσο πρόβλημα αφορά χώρο περίπου 5 στρεμμάτων, ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, που ο κος Δήμαρχος εδώ και πολλά-πολλά χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για να τον αποζημιώσει με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του που κατά ένα μέρος είναι ιδιοκτησία (που παραχωρήθηκε από την Πρόνοια το 1942 για ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ και μόνον) και κατά ένα άλλο μέρος του καταπατήθηκε από το μπαζωμένο ρέμα, να οδεύει τώρα για οοικοδόμηση. Δυστυχώς στο θέμα αυτό και ο κος Νομάρχης έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση του χώρου πρασίνου. Οι δυο τους τα κατάφεραν καλά δηλαδή. Η πίτα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια, αν αυτό λέει κάτι.
  Αύριο Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στις 3 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία (στο Ντεπώ), από κατοίκους και την οικολογική οργάνωση GreenAttack. Καλούμε και όλους εσάς να είστε παρόντες, μπας και ιδρώσει κανένα αυτί… Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά…

 122. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Μετά το αιχμηρό σχόλιο του Σάκη (10-9-2008, 10:28μμ), αποφάσισα να απόσχω από το ιστολόγιο για ένα χρονικό διάστημα, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους να αναρτήσουν τις απόψεις τους. Επί ματαίω δυστυχώς. Οι συμπολίτες μας δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν. Ο φραπές βλέπετε, χρειάζεται πολύ χρόνο τόσο κατά τη παρασκευή του, όσο και για την κατανάλωσή του. Πραγματικά κρίμα αγαπητέ Σάκη. Όμως η δική ΣΟΥ άποψη που είναι; Διότι τελικά αν δεν ήμασταν εγώ και ο Ενήμερος, (δοξάστε μας), αυτό το ιστολόγιο θα ήταν ένα ακόμα ιδεατό απομεινάρι στο κυβερνοχώρο.
  Επί του θέματος τώρα. Δυστυχώς (δυστυχέστατα), ο Ενήμερος, τον οποίο ευχαριστούμε για την φιλότιμη επιμονή και υπομονή να ενημερώνει αυτόν εδώ τον χώρο, έχει δίκιο στις επισημάνσεις του σχετικά με τις μεθοδεύσεις για την υποθαλάσσια. Πράγματι το έργο καρκινοβατεί και όπως έμαθα από εξαιρετικά ΕΓΚΥΡΗ πηγή, (θα μου επιτρέψετε εδώ να είμαι κρυψίνους), το έργο θα προχωρήσει πλέον ΜΟΝΟ αν δοθούν θελκτικά ανταλλάγματα στον ανάδοχο, κάτι που φευ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι ιθύνοντες νόες, αναζητούν φόρμουλα είτε προς ακύρωση του έργου, είτε προς την υλοποίηση του με διαφορετικούς όρους και σχεδιασμό. Αν τώρα συνυπολογίσουμε την νοοτροπία του χαβαλέ που παρεπιδημεί στη δόλια τούτη χώρα, είναι αμφίβολο αν το έργο θα αρχίσει στο άμεσο μέλλον. Κανείς βεβαίως δεν γνωρίζει τις απώτερες προθέσεις του Σουφλιά. Η ενδεχόμενη ακύρωση του έργου θα ήταν κόλαφος και για τον ίδιο, αλλά και για τον ανάδοχο. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι εμείς που επιθυμούμε την υλοποίηση της αρτηρίας, εναποθέτουμε τις ελπίδες σ’ αυτόν και ευχόμαστε η απεχθής σκέψη της ακύρωσης, να μην διαβεί τη σκέψη του. Οψόμεθα.

 123. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Συντακτικό λάθος: «Η απεχθής ιδέα», εννοούσα.

 124. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Πάντως ήδη «βλέπω» νοητώς, σαρδόνια χαμόγελα να σχηματίζονται στα χείλη των μελών της «Κίνησης Πολιτών». Παραβλέπουν όλοι αυτοί το γεγονός, ότι η γειτονιά τους (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου) ουσιαστικά δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα επιχωματώσεων, που επέκτειναν τη Θεσσαλονίκεια γη, εις βάρος του «θαλασσίου μετώπου», για το οποίο τόσο κόπτονται! Για φανταστείτε να υπήρχε τότε τη δεκαετία του 60, μια αντίστοιχη «κίνηση πολιτών», που να αντιτίθετο στη κατασκευή της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και να προσέφευγαν τότε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Φυσικά το αίτημά τους, μάλλον δεν θα είχε καμία τύχη, διότι τότε προείχε η ανάπτυξη, ενώ τώρα «οι αποθήκες» και η «αποκοπή του θαλάσσιου μετώπου», είναι σημαντικότερα. O tempora o mores.

 125. enhmeros Says:

  Φίλε Υποθαλάσσιε, αν τη δεκαετία 55-65 δεν επικρατούσε η Καραμανλική λογική της άκρατης και άναρχης δόμησης εντός και εκτός των πόλεων χωρίς στοιχειώδη χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό τώρα η Θεσσαλονίκη δεν θα είχε το χάλι αυτό.

  Χάρη στην στρεβλή αναπτυξιακή λογική που εφαρμόζει σήμερα και ο Σουφλιάς αλλά και στο παρελθόν η πλειοψηφία των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ (μόνες εξαιρέσεις εν μέρει ο Μάνος και ο Τρίτσης) η Θεσσαλονίκη είναι η τελευταία πόλη της Ευρώπης των 27 σε όλους τους περιβαλλοντικούς δείκτες ποιότητας ζωής και «όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα» όπως λέει ο Σαββόπουλος.

  Δυστυχώς λοιπόν που δεν υπήρχαν τότε Κινήσεις Πολιτών για να προλάβουν τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα εγκλήματα σε βάρος των πόλεων και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλυτερα. Χειρότερα πάντως δεν θα ήταν γιατί έχουμε φτάσει στον πάτο.

 126. vasilis Says:

  Καλημερα και απο εμενα, τελικα ποτε θα γνωριζουμε το μελλον του εργου?
  Που κατα την γνωμη πρεπει να γινει!

 127. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Βασίλη, μάλλον προς το τέλος του έτους θα έχουμε απτή εικόνα, για τα σχέδια των «αρμοδίων». Απομένει μια ακόμα δικάσιμος από τις περιώνυμες «προσφυγές». Μέχρι τότε μόνον εικασίες μπορούμε να εκφράζουμε.
  Ενήμερε, θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα μαζί σου στη διαπίστωση περί στρεβλής ανάπτυξης. Κάτι που άλλωστε είναι επώδυνα ορατό, απανταχού της ελληνικής επικράτειας. Φρονώ εντούτοις ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντιστραφεί. ΔΕΝ μπορούμε να γκρεμίσουμε τις πόλεις και να τις ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Μόνο ένας σεισμός θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Ε, μην φτάσουμε και στο σημείο να κάνουμε σπονδές στον Εγκέλαδο! Τα προβλήματα λοιπόν της όποιας στρεβλής ανάπτυξης, βρίσκονται σήμερα εδώ και μας στοιχειώνουν. Οι δε λύσεις είναι απολύτως συγκεκριμένες.
  Θα μου επιτρέψεις επίσης να διαφωνήσω σχετικά με την Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρώ ότι η κατασκευή της, προσέθεσε στη πόλη, παρά αφαίρεσε από αυτήν.

 128. φουσέρ Says:

  χαίρετε!
  παρακαλώ, πείτε μου εσείς οι γνώστες,
  κάνω λάθος που νομίζω, ότι με το να ανοίγεις νέους δρόμους, που να περνούν μέσα από την πόλη, για να φτάνουν πιο γρήγορα και άνετα οι αυτοκινητατζίδες στις δουλειές τους, στη διασκέδασή τους και στα σπίτια τους, δεν είναι αυτό από μόνο του ένα δυνατό δέλεαρ για να πάρουν το αυτοκίνητό τους ακόμη και αυτοί που το απεύφευγαν λόγω του μποτιλιαρίσματος;
  είναι λάθος να νομίζω ότι αυτή την πόλη – που είναι και δικιά μου και ίσως θα έπρεπε να με ρωτήσουν, την έχουν υπερφορτώσει και βιάσει άνθρωποι, που δεν ακούν τους ασθενικούς χτύπους της, δε μυρίζουν την άρρωστη αναπνοή της, δε τη συντρέχουν, δε της προσφέρουν ούτε τις πρώτες βοήθειες γιατί πίσω από τα μάτια τους βαραίνει το χρήμα και η εξουσία απάνω της;
  οι ασεβείς, δε γνωρίζουν ότι αυτό είναι ύβρις;

 129. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φουσέρ, η αφοριστική και μανιχαϊστική λογική «ή καθόλου καινούργιοι δρόμοι, ή χάος», δεν νομίζω ότι συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων. Το δε επιχείρημα ότι οι δρόμοι δελεάζουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, είναι τουλάχιστον αφελές, διότι η χρήση του αυτοκινήτου ενθαρρύνεται και ευνοείται από πλειάδα παραγόντων. Πράγματι κάποιοι «αυτοκινητατζήδες», χρειάζεται να φτάνουν γρήγορα στις δουλειές τους, όπως συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη και τα όποια μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο άριστα και αν είναι, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις. Δεν θα πρέπει όμως να τους ψέγουμε και να τους κακίζουμε για αυτό. Πίστεψέ με, όταν σηκώνονται τα άγρια χαράματα για την εργασία τους, δεν έχουν στο μυαλό τους το πως θα συμφορήσουν το «κλεινόν άστυ», αλλά το πως θα βγει ο επιούσιος!
  Συμφωνώ ωστόσο μαζί σου, ότι οι δρόμοι καλό είναι να μην περνούν μέσα από τη πόλη και το κέντρο της. Θα πρέπει λοιπόν να κατασκευάζονται ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ οδικοί άξονες, που θα αποσυμφορούν την κυκλοφορία. Αρκεί να μην υπάρχουν στείρες αντιδράσεις ακόμα και γι’ αυτούς.

 130. φουσέρ Says:

  Αγαπητέ κύριε ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕ. καλησπέρα.
  Αφού συμφωνούμε «στους ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ οδικούς άξονες, που θ΄αποσυμφορούν την κυκλοφορία», να συμφωνήσουμε και στην κατασκευή περιφερειακών πάρκινγκ, να συμφωνήσουμε και στο επιφανειακό τραμ, μαζί με το υπόγειο μετρό;
  και γιατί να μη συμφωνήσουμε και στα καραβάκια, αφού και οι δύο αγαπάμε την πόλη μας και θέλουμε να την αποσυμφορήσουμε και να την ομορφύνουμε;
  Θεωρείτε ότι είναι αδύνατον;

 131. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Φουσέρ, συμφωνώ και επαυξάνω με ΟΛΑ αυτά και με ακόμα περισσότερα! Κανείς ποτέ δεν είπε ότι με μια υποθαλάσσια, θα λυθεί ως δια μαγείας το σύνολο των προβλημάτων μας. Από ΚΑΠΟΥ όμως πρέπει να αρχίσουμε. Από ότι κατενόησα προτείνεις τα καραβάκια, αντί της υποθαλάσσιας. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Όντως το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, παραμένει ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ ανεκμετάλλευτο, σε πλήρη αντίθεση με ΟΛΕΣ τις πόλεις του εξωτερικού που διαθέτουν αυτό το προνόμιο. Οι λόγοι είναι πολλοί και αν «σκάψουμε» βαθιά, θα διαπιστώσουμε ότι ελλοχεύουν τα συμφέροντα του ΟΑΣΘ και των ταξιτζήδων! Τα περί «ασύμφορου κομίστρου» που ακούγονται κατά καιρούς, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ωστόσο τα καραβάκια, ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν την υποθαλάσσια, αλλά να συνυπάρχουν αρμονικά με αυτήν. Εκτός και αν μιλούμε για πορθμεία (ferry boats), αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, η οποία φρονώ ότι θα ήταν και ατελέσφορη. (Για φαντάσου τις ουρές στο πάνε-έλα).

 132. vasilis Says:

  Καλημερα χρονια πολλα καλη χρονια, με υγεια και ευτυχια!Υπαρχει καποιο νεο σχετικα με την υποθαλασσια!

 133. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Χρόνια πολλά και καλή, δημιουργική και απροβλημάτιστη χρονιά και σε σένα Βασίλη, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες στο ιστολόγιο. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι απτό προς το παρόν. Μόνο κάποιες αόριστες υποχέσεις των κυβερνώντων, ότι θα επισπευσθούν τα δημόσια έργα, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης καλύψεως θέσων εργασίας. Ίδωμεν. Πάντως για τους πολέμιους του έργου, «no news is good news», όπως καταλαβαίνεις.

 134. vasilis Says:

  Καταλαβαινω υποθαλασσιε καταλαβαινω,σε ευχαριστω για την ενημερωση σου!Σε παρακαλω αν θα εχεις καποιο νεο ενημερωσε,ευχαριστω!

 135. AMFIBIOS Says:

  Κι όμως, υπάρχει υπόγεια κινητικότητα στο θέμα. Μόνο που είναι βαθιά, πολύ βαθιά.

  Τι θα γίνει τελικά; Θα τα βρουν Σουφλιάς και Μπόμπολας στα παζάρια; Θα προλάβουν πριν την κάνει απο το υπουργείο για τα καλά ο κουφός; Σίγουρα στα παζάρια παίζουν περισσότερα από οκτώ μηδενικά.

  Η ΝΔ κρέμεται από τον Μπόμπολα τόσο για άλλα έργα που θέλει ο καταλληλότερος μπούλης να κόψει προεκλογικά κορδέλα όσο και για την αλλαγή ρότας του Mega.

  Αλήθεια, ποιός ήταν αυτός που θα συνέτριβε τους Νταβατζήδες με έναν λιγδωμένο πιτόγυρο στο χέρι;

  Πάντως το αρχικό σχέδιο της υποθαλάσσιας μας αποχαιρέτησε. Ας δούμε τα νεώτερα και τα ξαναλέμε…

 136. marios Says:

  Καλημέρα. Πρώτη φορά σας διαβάζω αλλά εδώ και πολύ καιρό αγωνιώ για το θέμα.
  Να πω κι εγώ την ιδέα μου, αν επιτρέπετε:
  Μήπως είναι ήδη παραγινωμένο το φρούτο της υποθαλάσσιας; Μήπως άρχισε να σαπίζει η ιδέα; Μήπως είναι καιρός να κατασκευάσουμε μια γέφυρα από το Μικρό Έμβολο προς το Καλοχώρι ή ακόμη καλύτερα από το Μεγάλο Έμβολο προς το Δέλτα του Αξιού;
  Κάτι σαν την Golden Gate της Θεσσαλονίκης, ας πούμε.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς…

 137. marios Says:

  ΥΓ … και αν αυτό είναι πολύ τολμηρό και καταστρέφει τον ορίζοντα, τότε ας είναι και πάλι υποθαλάσσια η ζεύξη.

 138. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Μάριε, καλή και αυτονόητη η ιδέα σου, αλλά εδώ στο Ελλαδιστάν της πλέριας οικολογίας, το αυτονόητο προκαλεί αλλεργίες! Έσω σίγουρος ότι θα εγείρει τις αντιδράσεις τουλάχιστον των «παραλιακών», διότι θα τους «χαλάει» το ηλιοβασίλεμα. Όσο για την υποθαλάσσια ζεύξη, άστα καλύτερα. Διάβασε τις αναρτήσεις που προηγήθηκαν (εδώ και μια διετία!) και θα καταλάβεις. Επί της ουσίας πάντως, δεν ξέρω αν οι κάτοικοι της κεντροδυτικής Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετούντο από μια τέτοια λύση, διότι αν ήθελαν να μεταβούν στην Καλαμαριά ή το Φοίνικα, θα έπρεπε να ταξιδεύσουν μέχρι το Καλοχώρι για να περάσουν απέναντι και τανάπαλιν. Πάντως η ιδέα σου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 139. vasilis Says:

  Παντως παιδια ευτυχως που δεν εγινε η υποθαλασσια θα ειχε καταστραφει το συμπαν,θα σταματουσε η γη να γυρναει θα σταματουσε να ξημερωνει θα σταματουσε να βραδιαζει τα κοκκορια δεν θα λαλουσαν οι κοτες δεν θα κανανε αβγα τα αεροπλανα δεν θα πετουσαν τα υποβρυχια δεν θα μπορουσαν να κανουν καταδυση,τρελλα τρελλα μεγαλη καταστροφη.

 140. Ax BAx Says:

  Gone with the wind, just like a leaf that has blown away.

  Now all is gone, gone is the rapture that thrilled my heart.
  Gone with the wind, the gladness that filled my heart
  Just like a flame, love burned brightly
  Then became an empty smoke dream that has gone,
  Gone with the wind.

 141. vasilis Says:

  Καλησπερα σε ολους.ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕ,τι κανεις?
  πως τα βλεπεις τα πραματα?θα γινει το εργο?
  εχεις καποιο νεο?

 142. Ypothalassios Says:

  Ευχαριστούμε τον «Αχ Βαχ» για το θεσπέσιο τραγούδι του εξαιρετικού Franky Sinatra που μας θύμισε, αν και διαγιγνώσκω τον περιπαικτικό σαρκασμό που κρύβεται πίσω από αυτή του την ανάρτηση.
  Βασίλη, οι συνθήκες συνηγορούν στο να γίνει το έργο, διότι οι κυβερνώντες αφενός επιθυμούν έργα υποδομής που εξωραΐζουν την εικόνα της πόλης (αλλά και των ιδίων βεβαίως- βεβαίως), αφετέρου επιδιώκουν (κατά τα λεγόμενά τους τουλάχιστον) την δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και εκ τρίτου επιθυμούν διακαώς ψήφους. Αυτό το τελευταίο, φρονώ ότι είναι το σημαντικότερο, όσο αναφορά τις πιθανότητες κατασκευής του έργου. Όλα αυτά όμως είναι δικές μου σπέκουλες. Δεν έχω δυστυχώς κάτι το απτό να αναφέρω, είμαι όμως πεπεισμένος ότι από την στιγμή που θα προκηρυχθεί το έργο, οσονούπω επίκεινται εκλογές.

 143. vasilis Says:

  Σε ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση σου!

 144. enhmeros Says:

  Αφού η υποθαλάσσια καταπολεμά την ανεργία προτείνω να μην περιοριστούμε μόνο σε μία υποθαλάσσια αλλά να φτιάξουμε καμιά δεκαριά. Έτσι θα λυθούν ταυτόχρονα κυκλοφοριακό και ανεργία. 🙂

 145. enhmeros Says:

  Τελεσίγραφο τραπεζών για υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης

  του Φάνη Γαβρινιώτη
  Δημοσιεύθηκε: 08:06 – 24/04/09

  Αποφασισμένα να καταγγείλουν τη σύμβαση για το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης και να αποσυρθούν από τη χρηματοδότησή του σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δώσει εντός των προσεχών ημερών το πράσινο φως για την υλοποίηση του αυτοχρηματοδοτούμενου project είναι τα δεκαπέντε τραπεζικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη δανειοδότηση της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα των ελληνικών και ξένων τραπεζών -μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσαν στη συμφωνία χρηματοδότησης του έργου (η ισχύς της έληξε κανονικά στις 18 Φεβρουαρίου 2009)- έχουν πλέον αποστείλει τελεσίγραφο στο υπουργείο ζητώντας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να πρωθήσει την υλοποίηση του έργου.

  Μάλιστα, αν αυτό δεν γίνει εντός του Μαΐου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε καταγγελία της σύμβασης και του ελληνικού δημοσίου αλλά και να ακυρώσουν τη δανειοδότηση του έργου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε ουσιαστικά στη ματαίωσή του, δεδομένης της δυσκολίας που υπάρχει πλέον στην τραπεζική αγορά -ιδίως στη διεθνή- σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις τέτοιου μεγέθους.

  Υπενθυμίζεται πως οι δανειακές συμβάσεις της υποθαλάσσιας αρτηρίας έχουν εξασφαλιστεί από το 2006, όταν δηλαδή υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης στην κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός (ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Άκτωρ Παραχωρήσεις) με ποσοστό 50%, Archirodon Group με 32,5% και Boscalis με 17,5% αντίστοιχα και ασφαλώς πολύ πριν από την κρίση.

  Στη χθεσινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι υποστηρίζει την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας και σημείωσε πως το ΥΠΕΧΩΔΕ θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των κατοίκων, αλλά και την απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με το αν πρέπει να διεξαχτεί νέος διαγωνισμός έπειτα από τις αλλαγές στον τρόπο κατασκευής προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη του έργου (σ.σ.: η σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου θα πρέπει πλέον να γίνει σε βάθος 25 μέτρων κάτω από τον πυθμένα με τη χρήση μετροπόντικα, σύμφωνα με την εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου).

  Αλλάζει η περιβαλλοντική μελέτη του έργου

  Σύμφωνα, όμως, με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία, δεν τίθεται θέμα μεγαλύτερης αναμονής για τις οριστικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί πως δεν χρειάζεται να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, η δε προσφυγή των κατοίκων που εκδικάζεται τον Οκτώβριο του 2009 δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο αφού αλλάζει η περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

  «Οι περιβαλλοντικοί όροι κατά των οποίων υπάρχουν οι προσφυγές τροποποιούνται ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των κατοίκων», αναφέρεται από την κοινοπραξία. Η σχετική διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

  Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης ανέρχεται στα 472 εκατ. ευρώ και οι εργασίες κατασκευής της έπρεπε κανονικά να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Προσφυγές κατοίκων και ενστάσεις της αρχαιολογίας εμπόδισαν την έναρξη του έργου, ενώ προβληματισμός για τη χρησιμότητά του έχουν διατυπώσει εσχάτως και φορείς – παράγοντες της Θεσσαλονίκης.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ανεπισήμως αποφασίσει να ακυρώσει το έργο και αποφεύγει να πάρει την ευθύνη μιας τέτοιας εξέλιξης εφόσον εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο -αν κάνει δεκτή την προσφυγή των κατοίκων- θα βγάλει το υπουργείο από τη δύσκολη θέση.

 146. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ Says:

  Ενήμερε, σε ένα λαό σαν τον δικό μας όπου περισσεύει η υποκρισία και όλοι ψάχνουν ένα δάχτυλο για να κρυφτούν από πίσω, ίσως τελικώς δεν αξίζουν υποθαλάσσιες, αλλά ονήλατα κάρα! (όνος=γαϊδούρι, για να μην ψάχνεις λεξικά). Είναι άλλωστε οικολογικότατα και συμβάλλουν ελάχιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. (Όταν ο γάϊδαρος «αερίζει» το πεπτικό του σύστημα!)

 147. enhmeros Says:

  Οι τετράποδοι γάιδαροι δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν ενώ περισσεύουν οι δίποδοι. Οπότε δεν είναι κακή η ιδέα σου φίλε Υποθαλάσσιε, ιδίως για τη Θεσσαλονίκη. Άσε δε που ενίοτε ο γάιδαρος πετάει, οπότε θα έχουμε και εναέριες μεταφορές.

  Όσο για το «τις πταιει» μάλλον υιοθετείς την πεπατημένη, ότι φταίει το κακό μας ριζικό.
  Γιατί δεν αναζητείς τις ευθύνες σε συγκεκριμένα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και καποιων μελετητών που δημιούργησαν αυτό το έκτρωμα που ήταν καταδικασμένο να αποτύχει;

  Το έργο δεν πάγωσε εξαιτίας των προσφυγών στο ΣτΕ, οι οποίες δεν έχουν καν συζητηθεί! Ο Σουφλιάς τις επικαλείται για να έχει μια εύκολη δικαιολογία. Το έργο ναυαγεί εξαιτίας του άθλιου σχεδιασμού του.

 148. Ypothalassios Says:

  Ενήμερε, πάντα θα υπάρχει μια δικαιολογία περί «άθλιου σχεδιασμού». Εδώ άρχισαν προσφυγές και εναντίον του μετρό, ενώ πριν από δύο χρόνια περίπου ένας καθηγητής του πολυτεχνείου, περίπου απαιτούσε την επαναχάραξη της διαδρομής, για να μη θιγούν στατικά τα κτίρια της πολυτεχνικής σχολής! Λες και το μετρό το κατασκευάζουν παιδιά του νηπιαγωγείου! Μήπως και το μετρό έχει «άθλιο σχεδιασμό»; Πάντα ο εχθρός του καλού θα είναι το καλύτερο. Έτσι και με την υποθαλάσσια κάποιοι θα λένε «ντομάτα» και κάποιοι άλλοι «πιπεριά». Σημασία έχει να μην τα κάνουμε «greek salad»!

 149. enhmeros Says:

  Προς ακύρωση η υποθαλάσσια
  του Νικου Χ. Ρουσανογλου
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_24/05/2009_315881

  Ενα βήμα πριν από την ακύρωση βρίσκεται το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης, το οποίο από τότε που εξαγγέλθηκε και μέχρι σήμερα, έχει συγκεντρώσει ένθερμους υποστηρικτές, αλλά κι ένθερμους αντιδρώντες. Οι συνεχείς καθυστερήσεις και η διστακτικότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των έργων, απειλούν να εκτροχιάσουν οριστικά ένα από τα πλέον πολύκροτα έργα των τελευταίων ετών. Η πρόσφατη κίνηση των 15 τραπεζών που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου, ότι αν δεν ξεκινήσει το έργο εντός του Μαΐου, θα καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, συνθέτουν πλέον την εικόνα της «κόπωσης» όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

  Η Υποθαλάσσια Αρτηρία έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός με την υπογραφή σχετικής σύμβασης από την 31η Οκτωβρίου 2006 κι ενώ οι αρχικές προσφορές είχαν δοθεί ήδη από το 2004. Η κοινοπραξία αποτελείται από τον όμιλο Ελλάκτωρ και τη θυγατρική του Ακτωρ (Παραχωρήσεις) που συμμετέχουν με 50% και τις εταιρείες Archirodon Group (32%) και Boscalis (17,5%). Η έναρξη παραχώρησης οριοθετήθηκε την 1η Αυγούστου 2007, σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Από τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα, καθώς οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης, είτε για το ίδιο το έργο, είτε για τη χάραξή του και άλλα τεχνικά ζητήματα, επέβαλαν σειρά αναθεωρήσεων, τόσο των μελετών, όσο και του κόστους. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, μήκους 6,5 χλμ. ήταν 472 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τις αναθεωρήσεις που προήλθαν από τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις, υπολογίζεται ότι πλέον ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.

  Στην πορεία και μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), επιλέχθηκε η λύση της αλλαγής του τρόπου κατασκευής με τις εκσκαφές να γίνονται σε βάθος 25 μέτρων, αντί για 15 μέτρα που προβλεπόταν αρχικά. Για τον σκοπό αυτό θα γινόταν χρήση μετροπόντικα, προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στελεχών της κοινοπραξίας τον προηγούμενο Οκτώβριο, η διαφοροποίηση αυτή δεν θα άλλαζε ουσιαστικά τα οικονομικά δεδομένα της σύμβασης, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει το έργο. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή των τεχνικών προδιαγραφών σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα ακύρωσής του κι επαναδημοπράτησής του. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε επίσημη γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε την απάντησή της στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν από περίπου ένα μήνα, αναφέροντας ότι δεν συντρέχει λόγος να γίνει νέος διαγωνισμός.

  Μετά τα δεδομένα αυτά, η κοινοπραξία ανέμενε την άμεση έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εγκαταστήσει το εργοτάξιο και να ξεκινήσει τις εργασίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τη στιγμή που πριν από δέκα μέρες περίπου, αναμενόταν η απάντηση του υπουργού κ. Σουφλιά προς την επικεφαλής της Θερμαϊκής Οδού, Ελλάκτωρ, η οποία όμως δεν ήλθε ποτέ. Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, η οριστική απόφαση αναμένεται να δοθεί μετά τις ευρωεκλογές.

  Ωστόσο, είναι σαφές ότι το έργο ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, δεδομένου ότι οι δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν έχουν λήξει ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά το πέρας και της δίμηνης παράτασης που έδωσαν οι τράπεζες, είναι αμφίβολο κατά πόσο έχουν τη διάθεση να περιμένουν κι άλλο, γι’ αυτό και προειδοποίησαν πρόσφατα τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν εν τέλει ακυρωθούν οι δανειακές συμβάσεις, θα είναι σχεδόν σίγουρο ότι το έργο θα ματαιωθεί, καθώς έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες δανειοδότησης, καθιστώντας μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης αδύνατη, λόγω αυξημένου κόστους, που θα διαφοροποιούσε και τα οικονομικά δεδομένα όλου του έργου. Ηδη, άλλωστε ο κ. Δημ. Κούτρας, πρόεδρος της Ακτωρ, έχει δηλώσει ότι με το σημερινό χρηματοοικονομικό κόστος, το ύψος των διοδίων θα έπρεπε να είναι 2 ευρώ αντί για 0,9 ευρώ που ορίζονται στη σύμβαση.

  Αν πάντως το ΥΠΕΧΩΔΕ επιλέξει να παρατείνει κι άλλο την απόφασή του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει το έργο σε ακύρωση. Φορείς της αγοράς τονίζουν ότι το υπουργείο επιχειρεί να απαξιώσει το έργο, οδηγώντας το σε ματαίωση, χωρίς να αναλαμβάνει άμεσα την ευθύνη, μιας και θα επικαλεστεί την προσφυγή που εκκρεμεί προς συζήτηση στο ΣτΕ, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αποζημίωση που αναμένεται να αξιώσει η κοινοπραξία εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 60-65 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από έξοδα και τόκους. Μέχρι σήμερα πάντως, η επίσημη «γραμμή» του υπουργείου είναι υπέρ του έργου, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι δεν θα «ενοχληθεί» από την ακύρωσή του.

 150. enhmeros Says:

  Διαβάζοντας τις τελευταίες 2 παραγράφους του δημοσιεύματος της Καθημερινής γίνονται εύκολα αντιληπτές η μη-διάθεση και η μη-πρόθεση τόσο του Υπουργείου όσο και της εργολαβικής κοινοπραξίας και των τραπεζών.

  Οι προσφυγές στο ΣτΕ, που ξαναλέω ότι δεν έφτασαν ποτέ στο δικαστήριο, έδειξαν απλώς κάποια επιμέρους περιβαλλοντικά λάθη στο σχεδιασμό της υποθαλάσσιας.

  Όμως η ομόθυμη έλλειψη διάθεσης για την κατασκευή του έργου καταδεικνύει τον συνολικά άθλιο οικονομοτεχνικό σχεδιασμό από το υπουργείο, ο οποίος συμπαρασύρει στο βυθό όλο το εγχείρημα.

 151. enhmeros Says:

  Σήμερα Πέμπτη 2-7-2009 υπάρχει βροχή δημοσιευμάτων για την ακύρωση της Υποθαλάσσιας.

  Μέρος των δημοσιευμάτων φαίνεται να είναι κατευθυνόμενα ή υπαγορευμένα από την κοινοπραξία της υποθαλάσσιας.
  Το νέο σήριαλ θα είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβει η κοινοπραξία και το παζάρι με τους εργολάβους για τα νέα έργα εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

  Φυσικά τις αποζημιώσεις δεν τις πληρώνει ο Σουφλιάς και οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

  Τις αποζημιώσεις στους εργολάβους θα τις πληρώσουμε όλοι εμείς και θα πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο!

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Βούλιαξε η υποθαλάσσια
  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=41243

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  «Βουλιάζει» η υποθαλάσσια
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=59691

  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
  Προς ματαίωση η υποθαλάσσια αρτηρία
  http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=7/2/2009&page=11

 152. enhmeros Says:

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.

  Δήλωση του Τάσου Κουράκη βουλευτή Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη ματαίωση της κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη.

  «Η επικείμενη ματαίωση της κατασκευής της πολύπαθης υποθαλάσσιας παράκαμψης της Θεσσαλονίκης και η συνοδός παχυλή αποζημίωση των αναδόχων εταιρειών δικαιώνει τους αγώνες του λαού της Θεσσαλονίκης για το άστοχο του όλου σχεδιασμού αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στον οικιστικό ιστό της πόλης. Και τώρα που έφυγαν οι βάρβαροι και θα αρχίσουν από όλες τις πλευρές οι θριαμβολογίες και οι οιμωγές, καλό θα είναι να επαναφέρουμε στη μνήμη μας την εμμονή για κατασκευή του έργου όχι μόνο του ΥΠΕΧΩΔΕ (της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων εκείνων που σαμποτάρισαν το δημοψήφισμα, ακυρώνοντας στην ουσία τη δυνατότητα να ενημερωθεί το κοινό και να εκφραστούν οι κάτοικοι της πόλης για το έργο αυτό.
  Τέλος είναι λυπηρό ότι η όλη ιστορία δεν ήταν χωρίς επιπτώσεις. Όχι μόνο δεν προωθήθηκαν υποδομές (αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, θαλάσσια συγκοινωνία, κ.α) αλλά χαρίστηκαν και στους εργολάβους, με τη μορφή της αποζημίωσης, χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν στην πόλη για την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
  Ένα ακόμη μελανό σημείο στο σώμα της πόλης»

 153. enhmeros Says:

  Για να είμαστε δίκαιοι κάποιοι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (κυρίως η Αράπογλου και ο Μαγκριώτης, λιγότερο ο Καστανίδης) είχαν αντιληφθεί νωρίς το αδιέξοδο της υποθαλάσσιας και στη συζήτηση στη βουλή για την κύρωση του νομοσχεδίου της παραχώρησης είχαν θέσει τα ζητήματα.

  Η κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ όμως ήταν «ναι σε όλες τις παραχωρήσεις οδικών δικτύων επειδή ξεκίνησαν από εμάς». Τώρα θα χρεωθούν τη γενίκευση αυτή.

  Ξεκάθαρη θέση είχαν μόνο ο ΣΥΝ, το ΚΚΕ και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

  Επίσης ο ανυπέρβλητος Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν με όλους και με όλα και πήγαινε όπου τον καλούσαν για να βγει φωτογραφίες.

  Κάποια στιγμή θα είναι χρήσιμος ένας συνολικός απολογισμός όλης της ιστορίας της υποθαλάσσιας από τα οράματα του 60 ως τα ναυάγια του 2010.

 154. voriesapikies Says:

  Θεωρω την ακυρωση του συνκεκρινου αυτου εργου, σαν ενα πολυ θετικο αποτελεσμα για το Κεντρο της πολης μας και για τον χαρακτηρα της Παλιας Παραλιας.
  Ταυτοχρονα, νομιζω οτι μια υποθαλασσια συνδεση του ανατολικου με το δυτικο τμημα της πολης μας ειναι οχι μονο απαραιτητη αλλα και αναποφευκτη.
  Υπαρχει ομως μια εντελως διαφορετικη χαραξη μιας τετοιας οδικης και συκοινωνιακης συνδεσης, που ειναι οχι μονο τεχνικα εφικτη αλλα ειναι και πολυ πιο αποτελεσματικη για την επιλυση του κυκλοφοριακου προβληματος του Κεντρου και η οποια δεν θα δημιουργησει καθολου προβληματα και ταλαιπωριες για τους πολιτες κατα την διαρκεια της κατασκευης της.
  Ισως μετα την επισημη ανακοινωση της ακυρωσης της κακοσχεδιασμενης Υποθαλασσιας, μια τετοια εναλλακτικη λυση θα μπορει να συζητηθει με ενα εποικοδομητικο τροπο απο ολους τους συμπολιτες μας και τους πολιτικους αντιπροσωπους μας.
  100 χρονια μετα την απελευθερωση της πολης μας, ειναι καιρος να ωριμασουμε πολικα και παρουμε τις αποφασεις και τις ευθυνες για το μελλον της πολης μας στα χερια και να γινουμε επιτελους ανεξαρτητοι απο την Αθηνα.

 155. voriesapikies Says:

  προς τον υποθαλασσιο.
  Το «τσιρωτο» για το οποιο που εχαχνες πριν 17 μηνες υπαρχει στην μορφη μιας τετοιας εναλλακτηκης λυσης. Οπως και εσυ, πιστευω οτι μια τετοια συνδεση μεσω του Θερμαικου ειναι απαραιτητη.
  Ελπιζω τωρα να εισαι διατεθημενος να την συζητησεις χωρις προκαταλειμμενες ιδεες.

 156. Proastiakos ipothalassios Says:

  Kanena sxolio gia tin proastiaki ipothallasia pou eine sto proskinio?

 157. voriesapikies Says:

  Μια τατοια λυση θα ειναι εφικτη στο μελλον, οταν η πολη μας εχει πολυ περισσοτερους κατοικους και πολυ μεγαλυτερη εκταση. Για την ωρα το προβλημα πρεπει να λυθει στο πλαισιο του Εσωτερικου Λιμανα ης πολης.
  Διαφορετικα, ενα τετοιο εγρο απλως βοηθησει τα πορτοφολια των εργολαβων.

 158. Ypothalassios Says:

  Για τον «voriesapikies».
  ‘Ημουν ανέκαθεν από τους θερμούς θιασώτες της ζεύξης του Θερμαϊκού. Ωστόσο δεν κατενόησα πλήρως την εναλλακτική λύση που αναφέρεις. Για όλους εμάς λοιπόν τους δυστυχείς που αδυνατούμε (ακόμα) να βρούμε το «τσιρώτο», μήπως θα μπορούσες να επεκταθείς λίγο περισσότερο;

 159. voriesapikies Says:

  Προτεινω οτι η Διαθερμαικη συνδεση θα πρεπει να αποφυγει εντελως την περιοχη του Κεντρου, τα Δικαστηρια και την Νεα Παραλια και να συνδεσει κατ’ευθειαν την αχρησιμοποιητη περιοχη του Λιμανιου (2η η 3η προβλητα) με το πισω μερος του Κτηριου της Μουσικης.
  Με μια τετοια χαραξη, ολα τα προβληματα λυνωνται σχετικα ευκολα.

 160. voriesapikies Says:

  Υποθαλασσιε, αν μου δωσεις το τηλεφωνο σου θα ηθελα να σου μιλησω.
  το email μου ειναι
  db@dbagroup.us

 161. βοριεςαπικιες Says:

  Υποθαλασσιε, αν μου δωσεις το τηλεφωνο σου θα ηθελα να σου μιλησω.
  το email μου ειναι
  db@dbagroup.us
  Ευχαριστω

 162. enhmeros Says:

  Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  Υποθαλάσσια… αρτηριοσκλήρυνση
  Εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι για να αποζημιώσουν τους κατασκευαστές για ένα έργο που δεν κατασκευάστηκε ποτέ! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜτΚ», η «Θερμαϊκή οδός Α.Ε.»έχει καταγγείλει τη σύμβαση ήδη από τις 30 Ιουλίου.

  Της Σοφίας Χριστοφορίδου

  Εάν το ελληνικό δημόσιο δεν παρουσιάσει σχέδιο αποκατάστασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και διαφυγόντων κερδών, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προσεγγίζουν τα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.
  Προς το παρόν, η καταγγελία της σύμβασης παραμένει στα «συρτάρια» του ΥΠΕΧΩΔΕ, για το οποίο επισήμως… δεν υπάρχει ζήτημα. Στο μεταξύ, πέρασαν δυόμισι χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2007, οπότε κυρώθηκε η σχετική σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή, χωρίς να σκαφτεί ούτε ένα μέτρο για την κατασκευή του έργου. Ήδη η «Θερμαϊκή Οδός Α.Ε.» (όμιλος Ελλάκτωρ -50%, Archirodon Group -32% και Boskalis -17,5%) έχει απολύσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της, ενώ η ολλανδική Boskalis διέγραψε το έργο από το βιβλίο παραγγελιών της «εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον του έργου», όπως δήλωσε στη «Μ» (22/8/2009) ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων και επιχειρηματικής επικοινωνίας της εταιρείας Μάρτιν Σουτεβάερ.
  Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο επικοινώνησε η «ΜτΚ», παραπέμπει στη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Σουφλιάς τον περασμένο Απρίλιο (!), όταν τόνιζε: «Δεν αλλάζω την άποψή μου. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει το έργο. Εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ. Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού, με αποφάσεις του ΚΑΣ, ζητά πλέον την κατασκευή σε μεγαλύτερο βάθος, κάτω από 16 μέτρα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με μετροπόντικα».

  ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις προσφυγές που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε από εταιρείες είτε από πολίτες. Στη δεύτερη περίπτωση, η προσφυγή των πολιτών επρόκειτο να συζητηθεί στο ανώτατο δικαστήριο στις 7 Οκτωβρίου 2009. Στο μεταξύ μεσολάβησε η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επί της οποίας προσέφυγαν οι πολίτες. Έτσι η προσφυγή αποκτά αρχειακή πλέον αξία, καθώς δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι εξέτασής της από το ΣτΕ.

  ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ
  Το ΚΑΣ πρότεινε η διάνοιξη της υποθαλάσσιας να γίνει σε βάθος 25 αντί 15 μέτρων της αρχικής μελέτης και να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του μετροπόντικα αντί του εγκιβωτισμού. Η γνωμοδότηση αυτή, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2008 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, έβαλε ουσιαστικά στην «κατάψυξη» το έργο της υποθαλάσσιας.
  Με τη νέα χάραξη και τη νέα, δαπανηρότερη κατασκευαστική μέθοδο άλλαζε ουσιαστικά όλο το έργο, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν, και, πάνω απ’ όλα, το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη, με συνακόλουθη αύξηση της δαπάνης για το ελληνικό δημόσιο, πλέον των αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλλει για τα 2,5 χρόνια που πέρασαν απρακτεί.

  ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
  Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι «ο κ. Σουφλιάς θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις σε χρόνο που δεν συνδέεται απαραίτητα με τη ΔΕΘ, αλλά πάντως εντός του Σεπτεμβρίου». Υπό το πρίσμα των διαφαινόμενων αρνητικών εξελίξεων για ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης, θεωρείται μάλλον απίθανο να ανακοινωθεί οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Πάντως, η 30ή Σεπτεμβρίου είναι, ούτως ή άλλως, η καταληκτική ημερομηνία για τις όποιες εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΜτΚ», από τις 30 Ιουλίου η «Θερμαϊκή οδός Α.Ε.» κατήγγειλε τη σύμβαση. Εάν το δημόσιο δεν υποβάλει σχέδιο επανόρθωσης εντός 60 ημερών, η σύμβαση λύεται αυτομάτως.
  Η διαφαινόμενη λύση της σύμβασης θα ανοίξει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την πλευρά της κοινοπραξίας και των 15 τραπεζών-δανειστών της.

  ΕΡΓΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ
  Σε αυτή την περίπτωση, οι έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν ένα έργο-φάντασμα, επειδή ακριβώς… δεν κατασκευάστηκε. Επιπλέον μετά από 25 χρόνια συζητήσεων, ρυθμίσεων, διαδικασιών και δημοπρατήσεων η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και πάλι στο μηδέν, χωρίς μια οδική αρτηρία που να «κλείνει» τον δακτύλιο της περιφερειακής οδού.

  Οι φορολογούμενοι πληρώνουν για ένα έργο που δεν έγινε
  Αν η σύμβαση για την υποθαλάσσια λυθεί με υπαιτιότητα του δημοσίου, αυτό θα υποχρεωθεί να καταβάλει στην κοινοπραξία «όλες τις εύλογες άμεσες δαπάνες που έκανε από την ημερομηνία ανακήρυξης του ως προσωρινού ανάδοχου», όπως αναφέρει η σύμβαση -δηλαδή όλες τις δαπάνες που έγιναν από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι την ημερομηνία λύσης της σύμβασης
  Σε αυτές περιλαμβάνεται το κόστος των μελετών που εκπονήθηκαν από μελετητικά γραφεία του εξωτερικού, καθώς και η μισθοδοσία 40 περίπου επιστημονικών συνεργατών επί δυόμισι τουλάχιστον χρόνια. Αυτό όμως είναι το μικρότερο κακό. Στα «εύλογα έξοδα» η σύμβαση προβλέπει και αποζημιώσεις «δέσμευσης κεφαλαίων, ποινών ακυρώσεως – ματαίωσης χρηματοδότησης (breakage costs)». Ήδη οι μέτοχοι της κοινοπραξίας δέσμευσαν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο και δευτερογενές χρέος, ενώ η σύμβαση υποχρέωνε τον παραχωρησιούχο να παραδώσει στο δημόσιο εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης μελετών – κατασκευών, ύψους 35 εκατ. ευρώ.
  Από τα 472 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού, τα ίδια κεφάλαια ήταν της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια από τραπεζικό δανεισμό 320 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου προσδιορίστηκε στα 92 εκατ. ευρώ. Τόσο οι μέτοχοι της «Θερμαϊκή οδός Α.Ε.» όσο και οι 15 δανειστές της, που δέσμευσαν τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση του έργου, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα κεφάλαια που δέσμευσαν επί σχεδόν τρία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι διεκδικήσεις μπορεί να επεκταθούν και στα διαφυγόντα κέρδη από τη μη είσπραξη των διοδίων από όσους θα χρησιμοποιούσαν την υποθαλάσσια οδική αρτηρία επί 30 χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το συνολικό ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το ποσό που θα διέθετε το ελληνικό δημόσιο για την εκτέλεση του έργου κινδυνεύει να το πληρώσει σε αποζημιώσεις.

 163. enhmeros Says:

  Οι σχετικές δηλώσεις Μαγκριώτη από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
  Κυβερνητικό «κρυφτούλι» για την υποθαλάσσια

  Η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια για την υποθαλάσσια, εν όψει ευρωεκλογών μέχρι πρότινος, εν όψει εθνικών εκλογών τώρα, υποστηρίζει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ.

  Εδώ κι ένα χρόνο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη παραχωρήσει το χώρο στην κατασκευάστρια εταιρεία για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υποθαλάσσια, όμως εξαιτίας της επιμονής της κυβέρνησης σε λανθασμένες επιλογές το έργο «ναυαγεί», υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ».

  Γιατί «βούλιαξε» η υποθαλάσσια;

  Υπεύθυνοι να απαντήσουν είναι ο κ. Σουφλιάς και η κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως εδώ και πέντε μήνες, παρότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. πρωθυπουργός έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη, δεν έκαναν καμία αναφορά στην υποθαλάσσια, όταν μέχρι και τις αρχές του χρόνου ξεκινούσαν τις ομιλίες τους από την υποθαλάσσια.
  Τα προβλήματα τα είχαμε επισημάνει, αλλά δεν μας άκουσαν. Ο κ. Σουφλιάς διακήρυττε σε κάθε ευκαιρία πως «όλα έγιναν με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δώσαμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα, και στην ‘κολοβή’ μελέτη που παραλάβαμε».
  Η τελική χάραξη, σε συνδυασμό με την κατασκευαστική μέθοδο που επέλεξαν, αποτέλεσαν τις αιτίες των προβλημάτων. Γνώριζαν ότι τα κτίρια στο λιμάνι είναι διατηρητέα, παρόλα αυτά σχεδίαζαν την κατεδάφισή τους. Το ΚΑΣ απλώς τους το υπενθύμισε, αλλά ήταν πια αργά. Γνώριζαν τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα και στη δυτική είσοδο και στην έξοδο μετά το «Μακεδονία Παλλάς», παρόλα αυτά επέμεναν στις επιλογές τους.
  Τέλος, το καθεστώς κατασκευής με σύμβαση παραχώρησης -δηλαδή κατασκευή με ιδιωτική χρηματοδότηση και αποπληρωμή από την είσπραξη των διοδίων- ήταν κοινωνικά άδικο, κυκλοφοριακά προβληματικό και νομικά η «προκρούστεια κλίνη» του έργου.

  Πόσο θα κοστίσει στο δημόσιο και, κατ’ επέκταση, στους πολίτες μία ενδεχόμενη ακύρωση της σύμβασης;

  Η κυβέρνηση, με βάση τη σύμβαση που κυρώθηκε στη Βουλή στις αρχές του 2007, θα έπρεπε να παραδώσει το αργότερο το φθινόπωρο του 2008 τους χώρους για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Αυτό δεν έγινε, και ούτε φαίνεται πως πρόκειται να γίνει.
  Ενδεικτικό του ότι το έργο έχει ναυαγήσει είναι οι απολύσεις των εργαζομένων από την κατασκευαστική κοινοπραξία και τον καραχωρησιούχο εδώ και μερικούς μήνες. Πληροφορίες στον Τύπο, που δεν διαψεύδονται, αναφέρουν πως εδώ και περίπου ένα μήνα η κατασκευαστική κοινοπραξία έχει καταγγείλει τη σύμβαση και ζητά αποζημίωση. Με ακρίβεια το ύψος δεν το γνωρίζω. Σίγουρα θα είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αυτά που ζητούν.

  Ποιο το μέλλον του έργου από εδώ και πέρα;

  Όλες οι μελέτες έχουν δείξει πως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ολοκληρωμένο περιφερειακό δακτύλιο. Η διαμπερής διέλευση του Θερμαϊκού, μαζί με την εσωτερική και την εξωτερική περιφερειακή, είναι ανελαστικές επιλογές. Η διαμπερής διέλευση του Θερμαϊκού, επιπλέον, ανακουφίζει αποφασιστικά το κέντρο της πόλης, μαζί με το ολοκληρωμένο δίκτυο του μετρό και μαζί με τα άλλα συγκοινωνιακά έργα θα δημιουργήσουν μία λειτουργική, βιώσιμη και ελκυστική πόλη.
  Η κυβέρνηση, για εκλογικούς λόγους, πρώτα οι ευρωεκλογές, τώρα οι εθνικές εκλογές, κρύβει την αλήθεια από τους Θεσσαλονικείς. Εάν ακυρωθεί τελικά η σύμβαση, πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί μια νέα μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της. Όχι υποθαλάσσια για την υποθαλάσσια. Θα πρέπει ταυτόχρονα να επανεξεταστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου που θα προκρίνει η μελέτη. Η φύση του έργου και η περιοχή όπου θα κατασκευαστεί μας οδηγούν στην επιλογή της κατασκευής του ως δημόσιο έργο.

 164. enhmeros Says:

  ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ είναι:

  -ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΤΑ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ;

  -ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ;

  ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ;

 165. βοριεςαπικιες Says:

  Ολοι διαβαζουμε τις εφημεριδες.
  Αν αρχισουμε να πολιτολογουμε εδω, δεν προκειται να προωθησουμε την επιλυση του προβληματος αλλα θα παιξουμε απλως το παιγνιδι που εστησε το ΥΠΕΧΩΔΕ<.
  Ξερει κανεις με πια βαση βγηκε η αποφαση του Λιαπη για την υποχρεωτικη εκβανθυνση της υποθαλασσιας που ηταν η θανατηφορα βολη εναντιον του εργου?

 166. vasilis Says:

  Kaλησπερα εχω μπερδευτει,το θελουμε το εργο?δεν το θελουμε?το θελουμε υπο ορους?το θελουμε χωρις διοδια?το θελουμε με μετροποντικα?Χωρις?Το θελουμε με συμπραξη δημοσιου/ιδιωτικου?Μηπως οι αρχαιολογοι ειναι πολυ ευαισθητοι και αυτο βολευει το ΥΠΕΧΩΔΕ?Μηπως οι διαφορες των πολιτων για την υποθαλασσια βολευει το ΥΠΕΧΩΔΕ ξερωντας οτι εμεις(θεσσαλονικη ποτε δεν θα βγαλουμε ακρη για την υποθαλασσια?)

 167. βοριεςαπικιες Says:

  Προσωπικα νομιζω οτι το εργο ειναι απαραιτητο αλλα (για να αποφυγουμε ολα τα προβληματα της Υποθαλασσιας) σε μια εντελως θεση, οπου η ιδια η σηριγγα θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει απο τραμ η μια νεα γραμμη του Μετρο, που θα συνδεσει την Καλαμαρια με τον Σταθμο και τις Δυτικες συνοικιες.

 168. enhmeros Says:

  Η βάση του διαλόγου για την υποθαλάσσια είναι καταρχήν πολιτική και μετά επιστημονική. Γιατί λοιπόν να φοβόμαστε να πολιτικολογούμε;

  Από εκεί και πέρα τονίζονται διαρκώς όλα τα σφάλματα του ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί παρότι είχαν επισημανθεί από την αρχή τα προβλήματα στο σχεδιασμό της υποθαλάσσιας ο Σουφλιάς προτίμησε να κωφεύσει και να θεωρεί ότι οι αντιρρησίες ήταν γραφικές μειονότητες.

  Είναι γνωστό ότι ο Σουφλιάς έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το βασικό εργολάβο της κοινοπραξίας της υποθαλάσσιας, ο οποίος τώρα διεκδικεί 130 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ για αποζημίωση!
  Άρα το ερώτημα είναι γιατί ο Σουφλιάς άφησε το θέμα να φτάσει μέχρι εδώ;

 169. enhmeros Says:

  Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Υποθαλάσσια… στα χαρτιά

  Τίτλοι τέλους για την περίφημη υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, ένα έργο προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί. Η κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός», η οποία αποτελείται από τις Ακτωρ Παραχωρήσεις (50%), Αrchirodon Group (32,5%) και Boscalis (17,5%) έχει ξεκινήσει πλέον τη διαδικασία επιδιαιτησίας με το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, λόγω μη υλοποίησης της σύμβασης που είχε συναφθεί τον Οκτώβριο του 2006. Τον Ιούλιο έγινε η καταγγελία της σύμβασης, τόσο από την κοινοπραξία όσο και από τις τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του έργου. Βάσει της σχετικής διαδικασίας, με τη συμπλήρωση διμήνου (αυτό αναμένεται να συμβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου) και εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η σύμβαση θα λυθεί αυτόματα.

  Από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  Αποζημίωση 130 εκατ. για την υποθαλάσσια

  Εκατόν τριάντα εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες για την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα της πολιτείας στο ζήτημα κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Σ’ αυτό το ύψος φθάνει το ποσό που διεκδικεί ως αποζημίωση από το δημόσιο η κοινοπραξία “Θερμαϊκή Οδός”.
  Η τελευταία είχε αναλάβει να υλοποιήσει ένα έργο, προϋπολογισμού 472 εκατ. ευρώ, που δεν έγινε ποτέ.
  Η κοινοπραξία έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία ορισμού διαιτητών, που θα μεσολαβήσουν για να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών (δημοσίου – κοινοπραξίας) το τελικό ποσό της αποζημίωσης.
  Η παραχωρησιούχος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις της, ούτε θα επιδιώξει συμβιβαστική πρόταση, όπως για παράδειγμα την ανάληψη άλλου έργου. Η θέση αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται περισσότερο από μια εκ των τριών εταιρειών της κοινοπραξίας, την Archirodon Group (οι άλλες δύο είναι ο Άκτωρ και η Boscalis). Η Archirodon Group δεν έχει αναλάβει άλλα έργα στον ελλαδικό χώρο. ώστε να δεχθεί συμβιβασμό σε αντίθεση με τον Άκτωρα, που συμμετέχει στην κατασκευή μεγάλων έργων.
  Η διαδικασία της διαιτησίας, πάντως, όπως εκτιμούν ειδικοί, θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι το απαιτούμενο ποσό μπορεί να έχει προσαυξήσεις.
  Η σύμβαση για την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, που κυρώθηκε από την βουλή τον Φεβρουάριο του 2007, καταγγέλθηκε από την “Θερμαϊκή οδό” και τα τραπεζικά ιδρύματα που θα χρηματοδοτούσαν στις 30 Ιουλίου. Το ελληνικό δημόσιο έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλει σχέδιο αποκατάστασης, αλλιώς η σύμβαση λύεται αυτοδικαίως. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, καθώς, όπως αποκάλυψε η “Μ” (φύλλο 2/7/2009), ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε προαποφασίσει την ακύρωση του έργου στην αρχική μορφή του. Ακόμη ένας παράγοντας που αναστέλλει κάθε ενέργεια από πλευράς υπουργείου είναι η προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Το υπουργείο για την ώρα τηρεί σιγήν ιχθύος για το ζήτημα.

 170. enhmeros Says:

  @βοριεςαπικιες

  Το ερώτημα που θέτεις, για τους λόγους που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ έθεσε νέες απαιτήσεις για το έργο της υποθαλάσσιας, είναι πολύ ενδιαφέρον και δύσκολα μπορεί να απαντηθεί απ’ όσους δεν γνωρίζουν τις στενές επαφές μεταξύ του βασικού εργολάβου και του Σουφλιά.

  Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η υποθαλάσσια είχε «καει» από πολύ νωρίς γιατί ο βασικός εργολάβος της κοινοπραξίας διαπίστωσε ότι το έργο δεν θα ήταν συμφέρον οικονομικά, πολιτικά αλλά και για το κοινωνικό του προφιλ λόγω αντιδράσεων. Από τότε ξεκίνησαν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, από κοινού ΥΠΕΧΩΔΕ και εργολάβος, ώστε να φτάσουμε σήμερα στα 130 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ αποζημίωσης τα οποία θα τα πληρώσουμε όλοι μας.

 171. Ypothalassios Says:

  Τελικώς οι γνωστές Θεσσαλονικιώτικες παλινωδίες, έκαναν το θαύμα τους. Πέρα από τις επισημάνσεις του Ενήμερου, που ενδεχομένως να έχουν κάποιο έρεισμα, βλέπω να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με το Μετρό πριν από 15 χρόνια. Θυμίζω ότι θα έπρεπε να είχαμε ΗΔΗ μετρό εδώ και χρόνια, αν είχε κατοχυρωθεί το έργο στην κοινοπραξία της Μηχανικής του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, την δεκαετία του 90! Αλλά επειδή ο εν λόγω κύριος είναι δεξιός, «έμπαινε» στο μάτι του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και αλήστου μνήμης «σύντροφο» Λαλιώτη, με αποτέλεσμα την τότε «ετσιθελική» ακύρωση του έργου. Φυσικά ο Λαλιώτης βρήκε πλείστα όσα προσχήματα και στις διάφορες επαμφοτερίζουσες «προτάσεις» περί τραμ αντί μετρό, που πρότειναν διάφοροι, με προεξάρχοντα τον άλλο καλό μας «σύντροφο» Βούγια. Σε μια συνέντευξή του μάλιστα είχα ακούσει το εξής αμίμμητο:» Βρε παιδιά, εγώ είμαι Νότιος! Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε εδώ πάνω!»
  Όταν λοιπόν δεν μπορούμε να ομονοήσουμε στο τι ακριβώς θέλουμε, η πολιτεία (η όποια πολιτεία), θα βρίσκει πάντα προσχήματα και μεθοδεύσεις να μην υλοποιεί έργα «εδώ πάνω», αλλά να διοχετεύει τους φόρους μας στην Αθήνα με τα 7 (ΕΠΤΑ) μέσα μαζικής μεταφοράς, που συνεχώς αναβαθμίζονται. Τρανό παράδειγμα επίσης η θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Ποιός μιλάει για αυτήν; ΚΑΝΕΝΑΣ απόλύτως. Διότι δήθεν είναι ακριβή και το κράτος ΔΕΝ είναι διατεθειμένο να επιδοτεί το εισιτήριο. Φυσικά και δεν είναι. Ουδέποτε πιέσαμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Ούτε αναζήτησε ποτέ κάποιος Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας να καλύψει την ενδεχόμενη διαφορά κόστους μέσω διαφημίσεων. Φανταστείτε υπερσύγχρονα ταχύτατα πλοιάρια, βαμμένα στα χρώματα της Vodafone, ή της Wind, ή της Cosmote να διασχίζουν τον Θερμαϊκό και να ενώνουν την Περαία, την Αγία Τριάδα, την Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι. Προφανώς μας αρκεί το «λεωφορειάκι». Και όταν επιτέλους πάει να γίνει κάποιο έργο, πέφτουμε επάνω του σαν πιράνχας να του βρούμε ψεγάδια. Μα ΔΕΝ υπάρχει τέλειο έργο χωρίς ΚΑΜΙΑ επίπτωση σε ΚΑΝΕΝΑ. Όταν το κατανοήσουμε αυτό, τότε ίσως υποχρεώσουμε το υδροκέφαλο αυτό κράτος να δημιουργήσει μια «κουλτούρα» έργων και για αυτή τη πόλη, αλλά και το νομό που την περιβάλει.
  Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως με τον «βόρειες αποικίες» για την ζεύξη του Θερμαϊκού. Όμως το κόστος για ένα τέτοιο έργο, θα ήταν δυσθεώρητο. Βρίσκω επίσης ατελέσφορη την ιδέα του, να περνάει το μετρό μέσα από μια ενδεχόμενη υποθαλάσσια, δεδομένου ότι αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως από τη στεριά, μέσω των επεκτάσεων του μετρό τα επόμενα χρόνια. Τα τραμ δεν συνηθίζουν να περνούν μέσα από υπόγειες σήραγγες, εκτός και αν πρόκειται για υβριδικά τραμ-μετρό, όπως αυτό του Ανοβέρου στη βόρεια Γερμανία. Είναι ένα κανονικότατο και υπέροχο τραμ που σταματάει στα φανάρια και πηγαίνει με μικρές ταχύτητες στα προάστια της πόλης. Όταν όμως φθάνει στο ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΟ κέντρο της, «καταδύεται» σε σήραγγες και μετατρέπεται σε υπερταχύτατο μετρό, το οποίο αναπτύσσει «δαιμονισμένη» ταχύτητα που προκαλεί ίλιγγο! Έτσι λύνουν τα προβλήματά τους οι πολιτισμένοι λαοί, που δεν τους λείπουν 400 χρόνια Διαφωτισμού και Αναγέννησης!

 172. βοριεςαπικιες Says:

  Αντιθετως, αν η κατασκευη των 5 χιλιομετρων της διαθερμαικης σηραγγας που προτεινω κατασκευασθει υποβρυχειως επι και οχι υπογειως του πυθμενα, τοτε η κατασκευη της θα ειναι πιο οικονομικη απο την Υποθαλασσια, της ταξεως των 450 εκ. ευρω.
  Συμφωνω ομως για τα την χρηση των υβριδικων τραμ-μετρό του Ανοβέρου.
  Δεν ειναι καιρος πια να ξεπερασουμε τις δικαιογιες των ευθυνων τριτων και να αναλαβουμε υπευθυνωτητες για την μελλοντικη μας αναπτυξη.

 173. vasilis Says:

  Ypothalassie σε θαυμαζω,πραγματικα πιστευω οτι μας λειπουν πολυ παραπανω απο 400 χρονια Διαφωτισμού και Αναγέννησης!Μεχρι ποτε θα ειμαστε τοσο μα τοσο πισω?

 174. enhmeros Says:

  – Όταν κάποιοι έλεγαν πριν 15 χρόνια ότι πρέπει να φυγει η ΔΕΘ από το κέντρο και στη θέση της να γίνει πάρκο τους κατηγορούσαν ότι θέλουν το κακό της πόλης γιατί έτσι θα μειωθεί ο εμπορικός τζίρος του κέντρου.

  – Όταν κάποιοι πριν 15 χρόνια ζητούσαν οι περιαστικοί δρόμοι να μην καταστρέφουν τα δάση αλλά να προτιμηθούν λύσεις με χαράξεις και τεχνικά έργα που δεν θα επηρεάσουν το περιβάλλον, τους κατηγορούσαν ότι είναι κολλημένοι και δεν σκέφτονται την ανάπτυξη της πόλης.

  – Όταν κάποιοι πριν 15 χρόνια πρότειναν και μελετούσαν την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και το επιφανειακό τραμ ως άμεσες και φθηνές λύσεις για την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τους αποκαλούσαν οπισθοδρομικούς και κολλημένους.

  – Όταν κάποιοι φώναζαν ότι η στοιχειώδης βιωσιμότητα της πόλης δεν μπορεί να συμβαδίζει με την διαρκή προώθηση της αυτοκίνησης, τους έλεγαν γραφικούς.

  – Όταν κάποιοι φώναζαν ότι μια πόλη που εξυπηρετεί μόνο τα ΙΧ και όχι τους ανθρώπους, ότι μια πόλη χωρίς ελεύθερους χώρος και πάρκα και χωρίς στοιχειώδεις αστικές υποδομές κοινωνικής συνεύρεσης, δεν αποτελεί πόλη αλλά είναι ένα τεράστιο ΠΑΡΚΙΝΓΚ, τους χαρακτήριζαν ακραίους.

  – Όταν κάποιοι ζητούσαν να τεθούν ρυθμιστικοί χωροτακτικοί κανόνες ώστε να αποτραπεί η άναρχη περιαστική ανάπτυξη και η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση δραστηριοτήτων τους αποκαλούσαν ρομαντικούς.

  – Όταν κάποιοι ζητούσαν τη δημιουργία δικτύων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, τους αποκαλούσαν ανόητους.

  – Όταν κάποιοι πρότειναν σαν παραδείγματα αστικής ανάπτυξης άλλες ευρωπαϊκες πόλεις με τολμηρές πολιτικές στα θέματα μεταφορών και πολεοδομίας, τους αποκαλούσαν ανεδαφικούς.

  Σήμερα ακόμα και οι πιο συντηρητικοί φορείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής έχουν υιοθετήσει τις παραπάνω θέσεις και ελάχιστοι είναι αυτοί που εξακολουθούν να ταυτίζουν την ανάπτυξη με τη χρήση του ΙΧ. Δυστυχώς όμως η δικαίωση όλων των παραπάνω έχει μικρή σημασία. Το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας είναι μια πόλη-συνοθύλευμα τσιμέντου, ασφάλτου και αυτοκινήτων.

  Σήμερα το άθλιο αστικό περιβάλλον δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Το ελάχιστο και αυτονόητο που μπορεί να γίνει είναι η παράλληλη ανάπτυξη και επέκταση ΟΛΩΝ των μέσων μαζικής μεταφοράς μαζί με την εφαρμογή μέτρων περιοχικού περιορισμού της αστικής αυτοκίνησης.

 175. Ypothalassios Says:

  Συμφωνώ και εγώ με το πνεύμα όλων όσων ανέφερε παραπάνω ο Ενήμερος. Διαφωνώ ενδεχομένως με τη μονοσήμαντη θεώρηση των πραγμάτων, που πολλοί αφήνουν να τους παρασύρει σε ανελαστικές απόψεις. Και για να το κάνω «λιανά», δεν μπορείς να λες «δεν θέλω να γίνει εδώ δρόμος, διότι θα ενοχλήσουμε την αναπαραγωγική διαδικασία του τσαλαπετεινού!». (Έχω ακούσει και διαβάσει ακόμη χειρότερα από αυτό…). Ούτε μπορείς να πείς «μην χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, για να μην χρειάζονται καινούργιοι δρόμοι», διότι αυτό είναι εθελοτυφλία. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι: » Κάντε τον περιφερειακό υπόγειο, για να μην επηρεαστεί το περιαστικό δάσος». Όταν κάποιος εναγκαλίζεται τέτοιες μαξιμαλιστικές απόψεις, χάνει δυστυχώς και το όποιο δίκιο έχει. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλοι αυτοί που εγώ προτιμώ να ονομάζω «ρομαντικούς» δεν έχουν δίκιο, ή δεν έχουν καλές προθέσεις. Ούτε χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. Η διαφωνία είναι μητέρα της Δημοκρατίας. Όμως και ο δρόμος προς την κόλαση, ήταν πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις!

 176. vasilis Says:

  !!!

 177. βέρος Says:

  Όχι μόνο γλυτώσαμε την υποθαλάσσια αλλά μας προέκυψε και Υπουργός που ενστερνίζεται τις απόψεις περί αστικής βιώσιμης κινητικότητας.

  Γεια σου Τίνα και μην κάνεις πίσω σε τίποτα!

 178. Ypothalassios Says:

  Θαυμάσια! Κρατήστε λοιπόν εσείς την χαζο-Μπιρμπίλω σας και εμείς θα κρατήσουμε το όνειρο μιας Θεσσαλονίκης με ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ζωντανό! Καλή χρονιά σε όλους.

 179. vasilis Says:

  Εγω παντως λεω τα τεμπη να μην τα ανοιξουν!Υποθαλασιε τι λες? περιπου το ιδιο ειναι με την υποθαλασια ειναι,λιγοτερα αυτοκινητα,πιο λιγα φορτηγα.το τρενο αρκει.

 180. Enhmeros Says:

  Το καλύτερο ανέκδοτο: Η ΝΔ υποβάλει ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ για την υποθαλάσσια!!!
  Κάποιοι μας θεωρούν κρετίνους!

  23/03/2010

  Απάντηση Μαγκριώτη στη ΝΔ και τον Μ. Χαλκίδη

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΘΕΜΑ: Απάντηση Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη στον υπεύθυνο τομέα πολιτικής ευθύνης δημοσίων έργων της Ν.Δ. κ. Μ. Χαλκίδη.

  Χαίρομαι που μετά από ένα χρόνο περίπου, για πρώτη φορά η ΝΔ κάνει αναφορά στην υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης. Της θυμίζω όμως ότι το 2007 στη Βουλή, είχαμε θέσει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία παγίδευσαν το έργο και υποχρεώνουν τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στον παραχωρησιούχο. Τότε, ο κ.Σουφλιάς δήλωνε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το έργο ξεκινά άμεσα να κατασκευάζεται. Αφού σήμερα ομολογούν την απόφαση του ΚΑΣ που άλλαξε το φυσικό αντικείμενο και τη μέθοδο κατασκευής του έργου γιατί δεν επίσπευσαν τη διαδικασία ακύρωσης της σύμβασης και επιτρέπουν τώρα στον παραχωρησιούχο να διεκδικεί πρόσθετα χρήματα; Αν όλα αυτά τα θεωρούν διαφάνεια και επιτυχία, να τα χαίρονται. Δεν τα χαίρεται όμως ο ελληνικός λαός και για αυτό τους πλήρωσε με το πολιτικό νόμισμα που τους άξιζε.

 181. Ypothalassios Says:

  Σε μια χειμαζόμενη χώρα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, το να μιλάς για έργα όπως η υποθαλάσσια, καταντάει μαζοχιστικό. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να εκφράσω την θλίψη και απογοήτευσή μου για την κατάντια μας ως έθνος και ως λαός. Να λοιπόν που οδήγησε η ηλίθια νοοτροπία μας (μεταξύ πολλών άλλων) να πολεμούμε με λύσσα κάθε έργο υποδομής, μετατρέποντας το Συμβούλιο Επικρατείας σε τροχοπέδη ανάπτυξης αυτού του τόπου. Το ίδιο συνέβη με την υποθαλάσσια, δίνοντας την ευκαιρία στον Λιάπη και τους γελοίους συμβούλους του να τινάξει ουσιαστικά το έργο στον αέρα, (οικτρή μεθόδευση που «βρωμάει» δάκτυλο των μεγαλόσχημων της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου), το ίδιο συνέβη και στο παλιό εργοστάσιο Αλλατίνη, που ήταν να μετατραπεί σε ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, αλλά οι περίοικοι το ακύρωσαν με προσφυγή τους διότι θα ενοχλείτο η νωχέλεια και η μακαριότητά τους από το ζωντάνεμα της περιοχής τους και το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το μετρό, όπου ο μητροπολίτης Άνθιμος, πρόεδρος του Παπάφειου, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, διότι επιθυμεί ανταλλάγματα για την έκταση που παραχώρησε το ίδρυμα για την δημιουργία σταθμού, που σημειωτέον δεν είναι καν δική του! Μήπως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν δίκιο οι προσφεύγοντες στο Σ.Ε.; Για να μην μιλήσω για τον αριθμό των ξένων επενδύσεων που χάθηκαν οριστικά για την χώρα, από εταιρείες που πήραν των οματτίων τους και λάκισαν προς Τουρκία μεριά, διότι κάποιοι αξιοθρήνητοι και γελοίοι περίοικοι προσέφυγαν στο Σ.Ε., επειδή το εργοστάσιο θα «μόλυνε» δήθεν την περιοχή τους και την τεμπελιά τους! Τελικά έχουν απόλυτο δίκιο οι Γερμανοί που μας κράζουν πατόκορφα. Είμαστε ένα έθνος ηλιθίων, που τα μόνα του ιδανικά είναι το τσιγάρο, ο φραπές, το τσιφτετέλι, το σαβουροφαγητό, το ποδόσφαιρο και οι προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας.

 182. η εκδίκηση των γελοίων και αξιοθρήνητων Says:

  Ypothalassie
  δεν θα περίμενα από εσένα με τόση αφέλεια να εντάσσεσαι σ’αυτούς που λόγω άγνοιας αφορίζουν τα πάντα και γενικεύουν συγκρίνοντας παντελώς ανόμοια πράγματα.

  Επίσης οι χαρακτηρισμοί σου μάλλον ξεφεύγουν από το κόσμιο επίπεδο που ήθελες να παρουσιάζεις.

  Αλήθεια από το πατατράκ της υποθαλάσσιας μόνο αυτά κατάλαβες;
  Τίποτα άλλο δεν πήρες χαμπάρι; Αν ναι τότε κρίμα…

 183. ο γελοίος Says:

  Στους γελοίους και αξιοθρήνητους εντάσσεται πλέον και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης που προτείνει να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι για τα αυτοκίνητα.

  Ευτυχώς που ο υπάρχει ο γίγαντας Παπαγεωργόπουλος, ίνδαλμα των υποστηρικτών της υποθαλάσσιας, που με αποφάσεις του μετατρέπει σε πάρκινγκ τον πεζόδρομο της παραλίας για να μην κουράζονται οι δημότες-υπήκοοί του με τα λεωφορεία.

 184. Ypothalassios Says:

  Προφανώς κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Μην ανησυχείς, καταλαβαίνω πολλά περισσότερα από όσα αφήνω να διαφανούν και ξέρω πολλά περισσότερα από όσα μπορώ να φανερώσω σε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Ξέρω π.χ. ότι και ο Μπόμπολας ήταν μέρος της μεθόδευσης για την υποθαλάσσια και σταματώ εδώ. Μάλλον όμως εσύ δεν κατάλαβες το πνεύμα των παρεμβάσεών μου. Και είμαι σίγουρος ότι δεν σε πείραξε το ύφος μου και οι χαρακτηρισμοί, αλλά το γεγονός ότι αυτοί περιγράφουν μιαν αλήθεια. Μόνο που αυτή την αλήθεια την διαπιστώνουν μόνο οι ξένοι, οι οποίοι μας βλέπουν όπως ακριβώς είμαστε. Συζήτησε όποτε μπορείς με ένα Ευρωπαίο που ζει στην χώρα μας και θα καταλάβεις τι εννοώ. Αντιθέτως εμείς αρνούμαστε να κοιτάξουμε στον καθρέπτη την φάτσα μας, διότι απλούστατα σε αυτόν τον τόπο περισσεύει η υποκρισία και ο κομπλεξισμός. Αυτά ήθελα να στηλιτεύσω και λυπάμαι ειλικρινά αν δεν έγινα κατανοητός.
  Και για να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα, ΟΥΤΕ ΕΓΩ θέλω τα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη. Συμφωνώ μέχρι κεραίας με τους εμπόρους που θέλουν πεζοδρομημένο κέντρο, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ. Σιχαίνομαι μετα βδελυγμίας τα αυτοκίνητα μέσα στο κέντρο, ιδίως δε τα γιγάντια SUV που το μόνο που εξυπηρετούν είναι η ματαιοδοξία των ιδιοκτητών τους. Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με τον Παπαγεωργόπουλο που μετατρέπει σε πάρκινγκ την παραλία κάθε περίοδο της έκθεσης. Αλλά όλα αυτά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με το υπαρκτό πρόβλημα της ζεύξης με κάποιο τρόπο των δύο άκρων της πόλης. Τι δεν καταλαβαίνεις στην προηγούμενη φράση; Και σε πληροφορώ ότι τα αυτοκίνητα, είτε κινούνται με ορυκτά καύσιμα, είτε με υδρογόνο, είτε με ηλεκτρισμό, είτε με κινητήρα ιονισμού πλάσματος, θα υπάρχουν ακόμα για πολλές δεκαετίες. Ποια εναλλακτική λύση τους προσφέρουμε για να μην διέρχονται μέσα από την πόλη; Την ερώτηση αυτή την έχω υποβάλλει σε αυτό εδώ το ιστολόγιο εδώ και χρόνια! Ακόμα περιμένω μια σοβαρή απάντηση.
  Και έσω σίγουρος ότι δεν συγχέω ανόμοια πράγματα. Κάποιοι άλλοι όμως σε αυτή τη χώρα συγχέουν επικίνδυνα την οικολογία με τον οικοφασισμό!
  Θα επανέλθω στο ιστολόγιο αν έχω κάτι νεώτερο.

 185. Ypothalassios Says:

  Παρεπιπτόντως, δες πόσα προβλήματα έλυσε και πόσο άλλαξε προς το καλύτερο την ζωή της Βοστόνης, το περίφημο Big Dig, μια υπόγεια-υποθαλάσσια αρτηρία που αντικατέστησε μια υπέργεια της δεκαετίας του 50 η οποία κατεδαφίστηκε και στη θέση της ξεφύτρωσαν πάρκα. Αλλά δεν βαριέσαι. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.

 186. ο γελοίος Says:

  Φιλε Ypothalassie, όλα τα Big Dig του σοβαρού κόσμου έχουν γίνει τηρώντας κάποιες αυστηρές διαδικασίες περιβαλλοντικής αξιολόγησης, σοβαρής συγκοινωνιακής μελέτης και πραγματικής και διάφανης δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες.

  Στην Υποθαλάσσια όλα τα παραπάνω ακούγονται σαν ανέκδοτο:

  1. Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υποθαλάσσιας δεν υπήρχε καν μνεία για την καταστροφή του μισού πλάτους των πάρκων της νέας παραλίας (16 μέτρα) κόβοντας εκατοντάδες δέντρα, μαζί με τα νέα θεματικά πάρκα που μας πλήρωσε η ΕΕ. Δεν υπάρχει αναφορά για την καταστροφή του μισού πάρκου απέναντι της ΕΤ3. Και πολλά ακόμη… Όλα αυτά γιατί απλώς όταν συντάχθηκε, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε η αρχική περιβαλλοντική μελέτη όλα τα παραπάνω δεν επρόκειτο να συμβούν. Κάποια σαίνια στο Υπουργείο χωρίς να έχουν καν επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη έκριναν εκ των υστέρων, κατόπιν υποδείξεων, ότι πρέπει να αλλάξουν το έργο.

  2. Οι συγκοινωνιακές μελέτες ήταν επιεικώς αστείες. Διαβάζοντας το νόμο της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης σε πιάνουν τα γέλια με αυτά που διαβάζεις. Στην Β. Όλγας λέει θα μειωθεί τόσο πολύ η κυκλοφορία (3 οχήματα το λεπτό!!!) που θα αποκτήσει χαρακτηριστικά δρόμου ήπιας κυκλοφορίας (εκεί που παίζουν τα παιδιά στη μέση του δρόμου). Όλα τα συγκοινωνιακά στοιχεία που αναφέρονται στο νόμο και στην αιτιολογική έκθεση είναι σκουπίδια και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

  3. Όσο για τη διαβούλευση αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι το 2003 έγινε όντως δημόσια παρουσίαση του έργου σε ανοιχτή εκδήλωση αλλά στη συνέχεια, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, τα σαίνια του Υπουργείου αλλάξαν το έργο ριζικά χωρίς να γνωρίζει κανείς. Ο νέος σχεδιασμός έγινε αντιληπτός διαβάζοντας το Σχέδιο Νόμου!

  Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί όσοι κόπτονται για το έργο δεν αναζητούν τις ευθύνες των στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ που ευθύνονται όχι μόνο για το ΠΑΤΑΤΡΑΚ της υποθαλάσσιας αλλά και για τα 120.000.000 που θα πρέπει να χαρίσει τώρα το δημόσιο στον εργολάβο.

 187. Ypothalassios Says:

  Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν με τον πλέον ιδεατό τρόπο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ουτοπία στο αθηνοκεντρικό κράτος στο οποίο εγκαταβιώνουμε εμείς οι απλοί και φτωχοί ιθαγενείς. Άλλωστε το ίδιο περίπου συνέβη (και συμβαίνει ) με το μετρό. Γνωρίζω από έγκυρες πηγές (πολύ δημοσιογραφικό ακούγεται αυτό), ότι οι εδώ υπεύθυνοι (πραγματικοί υπεύθυνοι και όχι κατ’ ευφημισμό), πρότειναν τη δημιουργία ενός σταθμού στη πλατεία Δικαστηρίων στο άγαλμα του Βενιζέλου, αντί των δύο σταθμών εκατέρωθεν της Αριστοτέλους δηλαδή αυτόν της οδού Βενιζέλου και αυτόν της οδού Αγίας Σοφίας, με αντίστοιχη μείωση του κόστους κατασκευής. Όμως οι διευθύνοντες το έργο που εδρεύουν φυσικά (τι έκπληξη!) στην Αθήνα, απέρριψαν την πρόταση με το σκεπτικό ότι η Αρχαιολογική (άλλη πληγή αυτή) θα τους καθυστερούσε αδικαιολόγητα. Το ίδιο συνέβη και με τις αποβάθρες απο-επιβίβασης που κόντρα στις υποδείξεις των εδώ ιθυνόντων, συρρικνώθηκαν σε μήκος από τους επαΐοντες των Αθηνών.
  Ωστόσο και πάλι οφείλω να τονίσω ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την χείριστη ελληνική νοοτροπία του «εγώ δεν θέλω το έργο διότι με ενοχλεί, ή θίγει τα συμφεροντάκια μου, ή μου χαλάει την ησυχία και κάνω τα πάντα για το σαμποτάρω». Και όλες αυτές οι παρασπονδίες που αναφέρεις και με τις οποίες δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, δεν ήταν γνωστές εκ των προτέρων όταν κάποιοι προσέφυγαν στο Σ.Ε. Απλώς εκ των υστέρων λειτούργησαν ως οιονεί «δικαίωσή» τους. Δεν αναφέρομαι δε καν σε κάποιες απόψεις του τύπου «δεν θέλω έργα που ευνοούν την χρήση του αυτοκινήτου». Αυτά μέμφομαι και στηλιτεύω. Όσο αναφορά το έργο αυτό καθεαυτό, ας κάνουν μια καινούργια χάραξη, λιγότερο πρόχειρη αυτή τη φορά.

 188. γελοίος Says:

  Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Δ. Ρέππα την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 για τα Δημόσια Έργα:

  Δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακού σχεδιασμού, ελλιπούς μελέτης και προετοιμασίας -δεν θέλω να κάνω άλλον βαρύτερο χαρακτηρισμό- το παράδειγμα της υποθαλάσσιας στη Θεσσαλονίκη, όπου τελικώς χωρίς να έχουμε το έργο έχουμε φθάσει σε ένα σημείο να διατυπώνεται από την πλευρά του αναδόχου ένα αίτημα για αποζημιώσεις που φθάνουν παρακαλώ το ύψος των 410 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουμε και το έργο; Αυτά όλα ασφαλώς αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της διαιτησίας, δεν έχω να πω τίποτα άλλο.

 189. γελοίος Says:

  Ξαναδιαβάστε πόσο κοστίζει η ανικανότητα των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους (βλ. ΥΠΕΧΩΔΕ) για ένα μόνο δημόσιο έργο που ματαιώθηκε λόγω του άθλιου σχεδιασμού του:

  410.000.000€

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 190. voriesapikies Says:

  Εφ’ οσον δεν ειμαστε απολυτα σαφεις για τα πραγματικα γεγονοτα που συμβαινουν γυρω μας και κατευθνοθν την δημοσια ζωη στην χωρα μας, θα συνεχισουμε να ασχολουμαστε με υπονοουμενα και αερολογιες. Το οτι τα δημοσια εργα στην χωρα μας ειναι τα πιο ακριβα στην Ευρωπη, το οτι υπαρχει απολυτη αδιαφανεια στην μεθοδο ληψεως αποφασεων, το οτι συνθετικες λυσεις δεν συζητουνται ποτε με το κοινο της πολης, το οτι οι κατασκευαστικες εταιριες στην Αθηνα εχουν τις δημοσιες υπηρεσιες στην τσεπη τους και τα διαφορα κομματα δεχονται χρηματικη στηριξη απο το τεχνικο/κατασκευαστικο συμπλεγμα στην Ελλαδα και ταυτοχρονα δεν δεχονται να ανοιξουν τα «βιβλια» τους και να δειξουν απο που τα «περνουν» δεν μπορουμε να εχουμε την ελπιδα να κανουμε σωστο σχεδιασμο και αναπτυξη στην πολη μας, που σιγα-σιγα αργοπεθαινει και η νεολαια σταδιακα φευγει για την Αθηνα η το εξωτερικο.

 191. Ypothalassios Says:

  «Βόρειες Αποικίες» περιέγραψες με απόλυτα σωστό και εύστοχο τρόπο, μια απόλυτα ζοφερή πραγματικότητα. Και δυστυχώς το μόνο φως που εγώ τουλάχιστον διαβλέπω στην άκρη του τούνελ, είναι το τραίνο που έρχεται κατά πάνω μας!

 192. ο γελοίος Says:

  «Εγκλημα» σε βάρος της Θεσσαλονίκης με θύμα την… υποθαλάσσια

  Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

  «Εγκλήματα» χρειάστηκε να γίνουν προκειμένου να… ναυαγήσει το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το έργο, που ματαιώθηκε με υπαιτιότητα του ελληνικού Δημοσίου, θα κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο 67.886.659,59 ευρώ. Κι αυτό, μάλιστα, θεωρείται «ευτυχής εξέλιξη», εάν αναλογιστεί κανείς πως το ποσό που ζητούσε ο παραχωρησιούχος ήταν 366.015.182 ευρώ!

  Η σημερινή διοίκηση του υπουργείου επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Αντιλαμβάνεστε ότι, για να φτάσουμε στο σημείο να αποζημιώνουμε την κοινοπραξία που δεν έσκαψε ούτε τετραγωνικό περίπου 68 εκατ. ευρώ, όταν, εάν ολοκλήρωνε το έργο θα πληρώναμε 90, πρέπει να έχουν γίνει απίστευτες παραλείψεις από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. Δυστυχώς, στη διαιτησία δεν μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Το δικαστήριο επιδίκασε ένα ποσό που μπροστά στις απαιτήσεις φαντάζει πλέον λογικό. Οι προχειρότητες και οι παραλείψεις οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάσταση. Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς, υποστήριζε πως παρέλαβε ένα »κολοβό» έργο και μέχρι την τελευταία στιγμή το χαρακτήριζε »πλήρες και λειτουργικό, ικανό να υλοποιηθεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις». Δυο χρόνια μετά, ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει 68 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Γιάννης Οικονομίδης.

  Τα «εγκλήματα»

  Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε στον «Α» τα οχτώ «εγκλήματα» που οδήγησαν το έργο σε «ναυάγιο» και «πεταμένα λεφτά»:

  1. Μια σειρά τροποποιήσεων στο έργο, που εξαγγέλθηκαν από την τότε διοίκηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν εντάχθηκε ποτέ στο τεχνικό αντικείμενο:

  – Ανισόπεδος κόμβος της Δυτικής Εισόδου, στο ύψος της οδού Β. Γεωργίου.

  – Σήραγγα κάτω από το κτίριο του Γενικού Χημείου του Κράτους και τα δυο γειτονικά κτίρια της οδού Αβέρωφ.

  – Επέκταση της οδού Κουντουριώτη από τη Σαλαμίνος έως τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου.

  – Επέκταση της οδού Μαρίας Κάλλας προς την Καλαμαριά και η σύνδεση της υποθαλάσσιας αρτηρίας με τις οδούς Κ. Ρωσσίδη, Κ. Γκόνη και Αργοναυτών.

  – Διάνοιξη της οδού Καζαντζάκη στον κόμβο Δικαστηρίων, που προβλέπεται από όλες τις κυκλοφοριακές μελέτες (αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κόμβος).

  2. Δε δόθηκε ποτέ χώρος στην κοινοπραξία όπου θα έπρεπε να γίνει η δεξαμενή για τα προκατασκευασμένα κιβώτια.

  3. Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προτάθηκε κατασκευή σε βάθος 19 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε εμμέσως οδηγούσε στη χρήση ΤΒΜ (μετροπόντικας).

  4. Το έργο ήταν σε όλες τις φάσεις του «ανοχύρωτο». Δεν το υπερασπίστηκε το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ελεγχθεί η χάραξή του. Φτάσαμε στο σημείο να προτείνει το ΚΑΣ τεχνική μέθοδο κατασκευής ενός έργου. Αυτό είναι ανήκουστο. Η υποθαλάσσια θα πήγαινε κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, για να μη βρει σε αρχαιότητες! Εκεί το έδαφος είναι αργιλώδες και περνά μόνο ΤΒΜ… Επιλέγεται αυτή η λύση (που προφανώς είχε μεγαλύτερο κόστος), αλλά δυτικά ήταν αδύνατο να βγει στην επιφάνεια επειδή «χτυπούσε» πάνω σε κτίρια και αγωγούς…

  5. Απαιτήθηκαν νέες μελέτες, οι προμελέτες τινάχτηκαν στον αέρα και ο παραχωρησιούχος επί δυο χρόνια είχε κόσμο στο λιμάνι και περίμενε να του οριστικοποιήσουν τις παραμέτρους του έργου. Το ελληνικό Δημόσιο αδρανούσε, ο παραχωρησιούχος δεν έσκαψε ούτε μέτρο και δεν υπήρξε καμιά οριστική μελέτη, αφού η κοινοπραξία ουδέποτε πήρε οριστική έγκριση από το ελληνικό Δημόσιο για τις τροποποιήσεις και τις βελτιώσεις που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

  6. Σε όλα τα έργα που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης, ο χρόνος ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων υπολογιζόταν από την τότε κυβέρνηση σε 12 μήνες (πρακτικώς αδύνατο).

  7. Εδιναν χρόνο ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ανασκαφών τέσσερις μήνες (πρακτικώς αδύνατο).

  8. Προβλεπόταν πως η μετακίνηση των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας θα γινόταν με κόστος του φορέα στον οποίο ανήκει το δίκτυο. Δεν έχει γίνει ποτέ…

  Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, «όλα έγιναν για να φανεί ότι η κατασκευή του έργου επισπεύδεται και πως το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο είναι μικρότερο. Οι απαλλοτριώσεις ήταν πολλαπλάσιες από εκείνες που παρουσιάστηκαν στην ελληνική Βουλή. Ολες αυτές οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο παραχωρησιούχος να εγείρει διεκδικήσεις και να δικαιωθεί στη διαιτησία».

  Το μέλλον

  Πάντως, στο υπουργείο θεωρούν ότι η λεγόμενη «μίνι υποθαλάσσια», που ουσιαστικά θα καλύπτει το μέτωπο της Παλιάς Παραλίας δίνοντας διέξοδο προς την Κατσιμίδη, είναι εφικτή και μάλιστα μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο σε τέσσερα χρόνια.

  «Ετσι κι αλλιώς, πρέπει να γίνει αυτό το έργο, διότι αφενός πρέπει να κλείσει ο περιφερειακός δακτύλιος της Θεσσαλονίκης, αφετέρου δεν μπορούν αλλιώς να υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις ανάπλασης, πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έχουν προγραμματιστεί. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται το έργο και θα γίνει», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.

 193. ο γελοίος Says:

  !!!!!!!!! 67.886.659,59 ευρώ !!!!!!!!!!!

  70 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν θα πληρώσουμε όλοι μας για αποζημίωση στο Μπόμπολα εξαιτίας της ανικανότητας, της φαιδρότητας και της φαυλότητας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και κάποιων Υπηρεσιών του. Την ίδια στιγμή το κράτος κόβει συντάξεις για να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα…

  Αλήθεια, αυτόν τον Σουφλιά πότε θα τον αγγίξουν όλα τα οργιώδη που συνέβησαν επί θητείας του; Όσο για τον Καραμανλή που θα κατατρόπωνε τους Νταβατζήδες, αυτός έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία.

 194. πελιτης Says:

  Έτσι για την ιστορία παραθέτω απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν υποψήφιοι των Ο-Π για το Δήμο Θεσσαλονίκης και δηλώσεις της Ελεάννας Ιωαννίδου σχετικά με το χρονικό των αποφάσεων που οδήγησαν στην ακύρωση της υποθαλάσσιας:
  ________
  Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος του συνδυασμού, Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία ήταν από τους δικηγόρους των πολιτών που προσέφυγαν κατά του έργου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, γνώριζε όλες τις πτυχές του έργου, όταν το προωθούσε.

  «Στις 7-11-2006 εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του υπουργού πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/82797/2347/7-11-2006) για την υλοποίηση της υποθαλάσσιας, που επέτρεπε την κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων. Φυσικό ήταν να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να δικαιωθούμε, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η κατεδάφιση διατηρητέων απαγορεύεται. Και, ενώ ανακλήθηκε εν μέρει αυτή η απόφαση, στη συνέχεια, στις 29-5-2007 εκδόθηκε η ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/49763/1387 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που επέτρεπε την κατασκευή της υποθαλάσσιας, χωρίς, όμως, να ερωτηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων για τους όρους που όφειλε να θέσει για την εκτέλεση του έργου, ώστε να μην θιγούν οι βυζαντινές, κλασσικές και ενάλιες αρχαιότητες. Αυτή η απόφαση αποτέλεσε τη βάση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου και χάρη στην έκδοση αυτής της απόφασης, το έργο κοστολογήθηκε πολύ φθηνότερα από ό,τι αν λαμβανόταν πρόνοια για τις αρχαιότητες. Προσφύγαμε λοιπόν και πάλι στο ΣτΕ, οπότε ο ίδιος ο υπουργός πολιτισμού «ανακάλυψε» το λάθος του και ανακάλεσε την απόφασή του, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Κ.Α.Σ. Όταν, όμως, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του έργου, ώστε να μην θιγούν οι αρχαιότητες που βρίσκονταν στον δρόμο του, κι έτσι τελικά το έργο έγινε ασύμφορο. Με αυτόν τον τρόπο οδηγηθήκαμε στην πληρωμή της τεράστιας ποινικής ρήτρας τον ανάδοχο. Το ερώτημα που θέτουμε είναι πώς γίνεται να παραβιάστηκε τόσο προκλητικά ο αρχαιολογικός νόμος, ώστε να συναφθεί μια σύμβαση, που όλοι ήξεραν πως δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, εξαιτίας των εξόφθαλμων παρανομιών της αδειοδότησης του έργου που αφορούσε. Γιατί συνομολογήθηκε αυτή η τεράστια ποινική ρήτρα, την στιγμή που όλοι γνώριζαν πως ο σχεδιασμός του έργου ήταν παράνομος;», είπε η κυρία Ιωαννίδου.

 195. Ypothalassios Says:

  ««Στις 7-11-2006 εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του υπουργού πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/82797/2347/7-11-2006) για την υλοποίηση της υποθαλάσσιας, που επέτρεπε την κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων. Φυσικό ήταν να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να δικαιωθούμε, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η κατεδάφιση διατηρητέων απαγορεύεται.»

  «……Αυτή η απόφαση αποτέλεσε τη βάση της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου και χάρη στην έκδοση αυτής της απόφασης, το έργο κοστολογήθηκε πολύ φθηνότερα από ό,τι αν λαμβανόταν πρόνοια για τις αρχαιότητες. Προσφύγαμε λοιπόν και πάλι στο ΣτΕ, οπότε ο ίδιος ο υπουργός πολιτισμού “ανακάλυψε” το λάθος του και ανακάλεσε την απόφασή του, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Κ.Α.Σ.»
  ***********************************************************

  Εύγε. Να λοιπόν που κάποιοι «υπερευαίσθητοι» για τα «διατηρητέα» και τις «αρχαιότητες», λειτούργησαν υπέρ του εθνικού μας εργολάβου. Να θεωρήσω ότι το έκαναν από… αδόλευτο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης;;; Ή μήπως υποκρύπτεται κάτι πιο μακιαβελικό στην υπόθεση;;; Διότι τι είδους μεθοδευμένη πρεμούρα ήταν αυτή να ανακαλύψουν «παρασπονδίες» στο σχεδιασμό του έργου; Ή το έργο τους ενοχλούσε, ή …… ο νοών νοείτο. Μήπως να ζητούσαμε την αποζημίωση να την πληρώσουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ από την τσέπη τους;;;
  Και μιας και θίγουμε το θέμα, η «καινούργια» light υποθαλάσσια της χαζο-Μπιρμπίλως, που θα καταλήγει; Εδώ δεν εγείρονται θέματα «κακού σχεδιασμού» και «ενάλιων αρχαιοτήτων»; Φωνάζαμε για τον φόρτο της Ανθέων, για τα «φουγάρα», για την «αποκοπή του θαλάσσιου μετώπου» και τόσα άλλα. Για να δω τώρα τους «υπερευαίσθητους». Όπερ έδει δείξαι.

 196. Ypothalassios Says:

  «Ετσι κι αλλιώς, πρέπει να γίνει αυτό το έργο, διότι αφενός πρέπει να κλείσει ο περιφερειακός δακτύλιος της Θεσσαλονίκης, αφετέρου δεν μπορούν αλλιώς να υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις ανάπλασης, πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έχουν προγραμματιστεί. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται το έργο και θα γίνει», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.

  Ώστε τελικά χρειάζεται κάποια υποθαλάσσια… Έστω με χαμηλά λιπαρά…. Λυπάμαι αλλά δεν μου αρέσουν τα χαμηλά λιπαρά. Εγώ θέλω την προηγούμενη του Σουφλιά! Έτσι από πείσμα!

 197. δοίμιως Says:

  Η οικονομικη κριση και παρεπόμενη η μειωση της κυκλοφοριας δινουν ευκαιριες για λυσεις αμεσες και φθηνες στα θεματα των αστικων επιβατικων μεταφορων:
  Ευρυτατες πεζοδρομησεις, μειωση πλατους οδων για την κυκλοφορια ΙΧ, παντου λεωφορειολωριδες και σοβαρη αστυνομευση στο κεντρο.

  • Ypothalassios Says:

   «Δοίμιως» δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει για άμεσες και φθηνές λύσεις για την κυκλοφορία των ανθρώπων και των οχημάτων. Καλές και ευκταίες οι πεζοδρομήσεις, οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, οι ποδηλατοδρόμοι, οι λεωφορειολωρίδες, αλλά και η (αμείλικτη!) αστυνόμευση. Θα προσέθετα και Τραμ, τελεφερίκ και θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Ωστόσο με μόνο τρεις-τέσσερις κεντρικές αρτηρίες, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εξυπηρέτησης των οχημάτων. Οι «φαραωνικές» υπέργειες οδοί ταχείας κυκλοφορίας ανήκουν πλέον στη λογική του περασμένου αιώνα. Η μόνη λοιπόν πρόσφορη λύση, είναι η υπογειοποίηση των οδικών αρτηριών και διασταυρώσεων και φυσικά μια «σοβαρή» υποθαλάσσια, με όλα τα συμπαρομαρτούντα έργα υποδομής και υποστήριξης που θα την καθιστούσαν «εργαλείο» για την πόλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: